Δημοτικοί παιδικοί & βρεφονηπιακοί σταθμοί: Για μία θέση στο... άγνωστο

Δημοτικοί παιδικοί & βρεφονηπιακοί σταθμοί: Για μία θέση στο... άγνωστο

Με την απειλή να μην βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της περιοχής τους, ζουν αυτές τις μέρες τουλάχιστον 50.000 ζευγάρια που όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα κάποιου ιδιωτικού παιδικού σταθμού, αλλά και μέχρι πρότινος πίστευαν ότι δεν θα αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα, βασιζόμενοι στη δράση του Υπουργείου Εργασίας: Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Το πρόγραμμα

Στόχος του προγράμματος, που ισχύει για τα έτη 2007 έως και 2013, είναι η εξατομικευμένη στήριξη της γυναικείας απασχολησιμότητας μέσω ειδικής ενίσχυσης των γυναικών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μονάδες φροντίδας παιδιών. Μέχρι σήμερα, από τη δράση έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 100.000 μαμάδες, παρόλο που ο αρχικός αριθμός για το σύνολο της προγραμματικής περιόδου ήταν 15.700 γυναίκες.

Τα δε ποσά που είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας για τη συγκεκριμένη δράση, για τα έτη 2011-2012 και 2012-2013 ήταν 200 εκατομμύρια ευρώ, όμως από αυτά τα 175 εκ. ευρώ διατέθηκαν μόνο πέρσι. Έτσι, για φέτος απέμειναν μόλις 25 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα δεκάδων παιδικών σταθμών και τη δυνατότητά τους να δεχτούν τα 80.000 παιδιά στις αντίστοιχες θέσεις που αρχικά η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) είχε εγκρίνει.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Κ. Ασκούνη, οι Δήμοι αξιοποίησαν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, για να προχωρήσουν σε προσλήψεις και άλλες πράξεις άσχετες από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον χρήματα για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Μάλιστα, η χώρα μας κινδυνεύει και με πρόστιμο από την Ε.Ε. γιατί χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για άλλον σκοπό από αυτόν που αναφέρεται στο πρόγραμμα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Επιστολή οργής από αμέτρητες μαμάδες

Η αγωνία ότι δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία θέση για το παιδί τους σε κάποιον παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, οδήγησε πριν μερικές ημέρες αμέτρητες εργαζόμενες και άνεργες μαμάδες στο να δημιουργήσουν ένα online petition που πολύ σύντομα διαδόθηκε στο διαδίκτυο. Ο λόγος για μία επιστολή οργής μέσω της οποίας απαιτούν να αρθεί η περικοπή πάνω από 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να ανακοινώσει η ΕΕΤΑΑ νέους πίνακες με ωφελούμενες από το πρόγραμμα γυναίκες, σύμφωνα με τις θέσεις που αρχικά είχαν εγκρίνει οι δήμοι.

Όπως αναφέρουν στη διαμαρτυρία τους:

«Είμαστε εργαζόμενες μητέρες που οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή στην ανεργία γιατί δε μπορούμε να καλύψουμε τα τροφεία των παιδικών σταθμών, είμαστε μητέρες μονογονεϊκων οικογενειών που οδηγούμαστε σε ένα άνευ προηγούμενου αδιέξοδο, είμαστε μητέρες άνεργες ήδη που για άλλη μια φορά είμαστε καταδικασμένες να μη μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας παιδικό σταθμό ώστε να αναζητήσουμε μια θέση εργασίας να ζήσουμε την οικογένεια μας, είμαστε γονείς σε απόγνωση γιατί είκοσι μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με τα παιδιά μας… είμαστε γονείς απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι που για άλλη μια φορά αδικηθήκαμε και κοροϊδευτήκαμε από το κράτος και τους φορείς του».

Παραθυράκι ελπίδας

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, εφόσον δεν εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, τόνισε σε επιστολή του στον υπουργό εργασίας, ο κ. Κ. Ασκούνης. Ειδικά φέτος που, λόγω της αύξησης της ανεργίας, η ζήτηση για τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όπως, συγκεκριμένα, είπε ο κ. Ασκούνης, εφόσον μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε ανοίγουν οι σταθμοί, βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι από αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα.

Η άμεση απάντηση του υπουργού εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με αυτήν, «λιμνάζοντες πόροι» προς διάθεση δεν υπάρχουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «το  υπουργείο αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου αδυναμίας κάλυψης της επιπλέον υπερδέσμευσης του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος και εξαντλώντας κάθε περιθώριο που παρέχεται από το πλαίσιο διαχείρισης, προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα μικρής αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης για το τρέχον έτος».

Επιπλέον, καλεί τον κ. Ασκούνη να αξιοποιήσει η ΚΕΔΕ τον όρο της σχετικής πρόσκλησης, ο οποίος εν ολίγοις μεταφράζεται σε περικοπές των προσφερόμενων υπηρεσιών ανά παιδί προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες από τους παιδικούς σταθμούς.

Το τοπίο, όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των παιδικών σταθμών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, δηλαδή... την τελευταία στιγμή.

Το Mama365.gr παραμένει εν αναμονή οποιασδήποτε εξέλιξης και εύχεται Καλό Κουράγιο σε όλες τις μητέρες!

v