Πώς θα τον κάνετε να είναι πάντα χαρούμενος

Πώς θα τον κάνετε να είναι πάντα χαρούμενος

Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να στηρίζετε τον σύντροφό σας όταν αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις στην ζωή του (όταν τσακωθεί με έναν φίλο ή χάσει την δουλειά του). Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι η συμπεριφορά σας στις στιγμές χαράς είναι αυτές που μετράνε περισσότερο στη μακρόχρονη ευτυχία της σχέσης, σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη του Πανεπιστημίου της California.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Shelly Gable, «αν ο σύντροφός σας είχε μία κακή μέρη, συνήθως αυτό που καταφέρνετε να κάνετε είναι να τον επαναφέρετε στη "βάση", να τον ηρεμήσετε και να διώξετε το στρες. Όμως οι στιγμές ευτυχίας είναι αυτές που μας πάνε πάνω από τη "βάση" και χτίζουν ισχυρά θεμέλια για τη σχέση. Τα να χάνουμε τέτοιες ευκαιρίες κάνει περισσότερη ζημιά από όσο φανταζόμαστε. Τα ζευγάρια που δεν συμμερίζονται ο ένας τη χαρά του άλλου είναι λιγότερο ικανοποιημένα από την σχέση τους, λιγότερο πιστά, λιγότερο τρυφερά και έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν».

Με ποιους τρόπους, λοιπόν, μπορείτε να μοιραστείτε τη χαρά του και να ανεβάσετε την ψυχολογία του;

Δείξτε ενθουσιασμό

Αν πήρε προαγωγή ή αύξηση, αν κατάφερε να κλείσει μία σημαντική δουλειά… όλοι αυτοί είναι λόγοι για να δείξετε έμπρακτα τον ενθουσιασμό σας, ότι χαίρεστε ειλικρινά γι’αυτόν και ότι είστε υπερήφανη. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Η στάση του σώματός σας και μερικές γλυκές κουβέντες είναι αρκετά για να του τονώσετε περισσότερο την καλή ψυχολογία.

Δείξτε περιέργεια

Δώστε του «πάτημα» να κομπάσει. Ρωτήστε τον, για παράδειγμα, τι ήταν αυτό που έκανε και κατάφερε κάτι τόσο σημαντικό, δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε για όλα αυτά που είναι σημαντικά και για τον ίδιο. «Αν θέλετε να είστε δίπλα του στις σημαντικές του στιγμές, θα πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα γι’ αυτές. Άλλωστε, το ενδιαφέρον σας θα τον κάνει να σας εμπιστευτεί τα μελλοντικά του πλάνα και στόχους και θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά», λέει η Δρ. Gable.

Αναγνωρίστε αυτά που θεωρεί σημαντικά

Την επόμενη φορά που θα επιστρέψει ενθουσιασμένος από το γήπεδο επειδή κέρδισε η ομάδα του, δείξτε του ότι είστε και εσείς χαρούμενη επειδή χαίρεται τόσο πολύ. Αρκεί ένα νεύμα με το κεφάλι και ένα χαμόγελο για να καταλάβει ότι καταλαβαίνετε πότε είναι χαρούμενος με όσα θεωρεί σημαντικά. Ακόμα κι αν για εσάς είναι ασήμαντα (π.χ. η νίκη μιας ομάδας), αντιμετωπίστε όσα αγαπάει με σεβασμό.

Δώστε προσοχή

Ακόμα κι αν δεν πείτε τίποτα, η στάση του σώματός σας δείχνει πότε είστε υποστηρικτική και πότε αδιάφορη ως προς τη χαρά ή την επιτυχία του (π.χ. το να τρώτε τα νύχια σας, να κοιτάτε αλλού ή απλώς να σταυρώνετε τα χέρια δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής). Αντίθετα, κοιτάξτε τον στα μάτια, χαμογελάστε και γείρετε ελαφρώς μπροστά για να δείξετε ότι ακούτε προσεκτικά όσα σας λέει, συμβουλεύει η Gable.

Πηγή: Womenshealthmag

v