Εγκυμοσύνη: Πώς θα διατηρήσετε την ενέργειά σας

Εγκυμοσύνη: Πώς θα διατηρήσετε την ενέργειά σας

Δεν περιμένατε ποτέ ότι η εγκυμοσύνη θα ήταν τόσο... κουραστική; Νιώθετε εξαντλημένες, χωρίς ίχνος ενέργειας ενώ η βαρεμάρα σας έχει πάρει από κάτω; Μην αγχώνεστε. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ανεβείτε τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά.

10 λεπτά είναι αρκετά

Το άγχος έχει την «ιδιότητα» να μειώνει τα επίπεδα ενέργειας. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ο Ψυχολόγος Paul Baard προτείνει να αφιερώνετε τουλάχιστον δέκα λεπτά κάθε μέρα για χαλάρωση, είτε ακούγοντας μουσική, είτε διαβάζοντας κάποιο περιοδικό, είτε κάνοντας ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο.

Τρώτε συχνά και από λίγο

Ένα μεγάλο και «βαρύ» γεύμα το μεσημέρι στη δουλειά μπορεί άνετα να σας κάνει να θέλετε να την… πέσετε στον καναπέ του αφεντικού. Κάνοντας όμως συχνά και μικρά γεύματα, αφ’ ενός αποκτάτε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αφ’ ετέρου κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση.

Μην αμελείτε τα προϊόντα ολικής άλεσης

Ακατέργαστοι υδατάνθρακες όπως το καφέ ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το κους κους (πληγούρι) είναι γεμάτα βιταμίνες Β, οι οποίες σας δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάντε Yoga

Στάσεις της Yoga όπως ο «Πολεμιστής» και το «Downward dog» θεωρούνται πολύ ευεργετικές για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό, λόγω των αργών κινήσεων οι οποίες συνδυάζονται με σταθερή αναπνοή. Η αναπνοή αυξάνει την ενέργεια όταν γίνεται σε συνδυασμό με την κάθε στάση, καθώς οξυγονώνει το αίμα και διεγείρει την ενεργειακή ροή.

«Σιδερώστε» την κούραση

Η έλλειψη Σιδήρου μπορεί – μεταξύ άλλων - να σας προκαλέσει και αϋπνίες. Καλό είναι λοιπό να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε Σίδηρο, όπως το άπαχο κρέας, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Νερό και πάλι νερό

Ένα λίτρο νερό την ημέρα, την… κούραση κάνει πέρα. Η καθημερινή κατανάλωση νερού θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την ενέργειά σας, αφού η αφυδάτωση είναι μια από τις κύριες αιτίες κούρασης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τσαγάκι, αγαπητή;

Για μια φυσική πηγή ενέργειας, δοκιμάστε μια κούπα πράσινο τσάι με λίγο λεμόνι, κάθε πρωί. Θα σας τονώσει (χωρίς να περιέχει καφεΐνη) και θα παρέχει στον οργανισμό σας όλες τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πάρτε έναν υπνάκο

Ένας σύντομος ύπνος, μπορεί να βελτιώσει ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την μνήμη. Όμως θα πρέπει να τον περιορίσετε σε μισή ώρα (το πολύ), αφού από εκεί και μετά μπαίνετε σε κατάσταση «βαθύ» ύπνου.

Φαγητά – «καύσιμα»

Το μπρόκολο αποτελεί εξαιρετική πηγή Β – Καροτένιου, το οποίο μαζί με την Βιταμίνη C σας παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε το βραστό με ελαιόλαδο και λεμόνι ή σαν συνοδεία μαζί με κρέας ή ψάρι.

Πάνω απ' όλα άσκηση

Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης θα σας βοηθήσει στον τοκετό, αυξάνοντας την μυϊκή σας αντοχή. Η άσκηση που θα κάνετε θα πρέπει να είναι μέτριας έντασης και συχνή. Τριάντα λεπτά την ημέρα είναι η ιδανική συχνότητα.

Πηγή: askamum.co.uk

v