Οι 15 καλύτερες διατροφικές συμβουλές

Οι 15 καλύτερες διατροφικές συμβουλές

Όλες μας γνωρίζουμε τον τρόπο να χάσουμε βάρος: Λιγότερο φαγητό-περισσότερη άσκηση. Ακούγεται απλό, αλλά στο πλαίσιο της καθημερινότητάς μας και των απαιτήσεών της… μόνο απλό δεν είναι. Πώς το καταφέρνει όμως τόσος κόσμος; Δείτε τι απαντούν κορυφαίοι Αμερικανοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι:

Πίνετε πολύ νερό ή άλλα ροφήματα χωρίς θερμίδες

Συμβαίνει συχνά να μπερδεύουμε την δίψα με την πείνα και να λαμβάνουμε πολλές επιπλέον θερμίδες όταν στην πραγματικότητα θα «χορταίναμε» με ένα ποτήρι κρύο νερό, ένα πράσινο τσάι ή έναν φρέσκο χυμό.

Σκεφτείτε όσα μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας, όχι όσα πρέπει να αφαιρέσετε

Ξεκινήστε ακολουθώντας την συμβουλή που συστήνει 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (μπορεί να ακούγονται πολλά αλλά οι ειδικοί λένε ότι σταδιακά συνηθίζει κανείς να τρέφεται με αυτά και να αντικαθιστά λιπαρά σνακς και συνοδευτικά). Με ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ο οργανισμός μας λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, ενώ προστατεύει το ανοσοποιητικού του σύστημα. Αν δεν τα προτιμάτε σκέτα, εντάξτε τα στις συνταγές που ακολουθείτε και αλμυρά και γλυκά πιάτα.

Πεινάτε πραγματικά;

Κάθε φορά που νιώθετε πείνα «ακούστε» το σώμα σας, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Το σώμα μας έχει την ιδιότητα να μας «λέει» πότε πεινάμε και πότε είμαστε χορτάτοι. Άλλωστε, το στομάχι μας έχει μόλις το μέγεθος μιας γροθιάς, που σημαίνει πως και με λίγη τροφή μπορεί να νιώσει επαρκή κορεσμό, δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες.

Προσοχή στα βραδινά σνακς

Το απρόσεκτο «τσιμπολόγημα» το βράδυ, όταν για να χαλαρώσουμε μετά από μία δύσκολη ημέρα καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση αγκαλιά με μία σακούλα πατατάκια, είναι ο καλύτερος τρόπος να «βάλουμε» κιλά. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που δεν πεινάμε πραγματικά, απλά θέλουμε να μασουλήσουμε κάτι. Για να το αποφύγετε, αποφασίστε είτε ότι η κουζίνα «κλειδώνει» μετά από μία συγκεκριμένη ώρα, είτε, αν πραγματικά έχετε ανάγκη να φάτε κάτι, προτιμήστε ένα σνακ με πολύ χαμηλά λιπαρά, όπως ένα παγωτό light.

Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά

Αντί να αποκλείσετε εντελώς τα αγαπημένα σας φαγητά προκειμένου να χάσετε πιο γρήγορα βάρος, προσπαθήστε απλά να τα περιορίσετε στο ελάχιστο, για να μην νιώθετε ότι στερήστε. Μπορείτε π.χ. να φάτε μία μπάλα από το αγαπημένο σας φαγητό, μία φορά στις δύο εβδομάδες και όχι τρεις μπάλες ανά εβδομάδα και μπορείτε να φάτε ένα mini cupcake αντί για ένα κανονικό.

Απολαύσεις εκτός σπιτιού

Όταν θέλετε να χαρίσετε μια μικρή απόλαυση στον εαυτό σας, αντί να ανοίξετε το ψυγείο, βγείτε για μία βόλτα, συμβουλεύουν οι ειδικοί και εξηγούν: Αντί να γεμίζουμε το ψυγείο με γλυκά, είναι προτιμότερο να μην έχουμε καθόλου και κάθε φορά που θέλουμε γλυκό να πρέπει να βγούμε εκτός σπιτιού για να το βρούμε. Δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε αυτά, δυσκολεύουμε και την πρόσληψη των θερμίδων τους.

Συχνά μικρά γεύματα

Καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες χάνουμε περισσότερο βάρος. Όταν, όμως, πεινάμε συνεχώς είναι δύσκολο να μειώσουμε τις θερμίδες. Οι περισσότερες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε 4-5 μικρά γεύματα ημερησίως ελέγχουν καλύτερα το βάρος τους από αυτούς που κάνουν ένα ή δύο μεγάλα γεύματα.

Πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Οι πρωτεΐνη είναι πολύ πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη και γι’αυτό μπορεί να αποτελέσει το μυστικό μας όπλο στον έλεγχο του βάρους μας. Δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες, παράλληλα με τακτική άσκηση, μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, λένε οι ειδικοί. Με την πρωτεΐνη διατηρούμε την μυϊκή μας δύναμη, την οποία χρειαζόμαστε για να καίμε λίπος, όποτε μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε στα γεύματά σας γιαούρτι, τυρί, ξηρούς καρπούς, όσπρια και κρέας χωρίς πολλά λιπαρά.

«Τσιμπήστε» το

Όσο περισσότερα μπαχαρικά βάζουμε στα φαγητά μας, τόσο πιο γρήγορα θα νιώθουμε χορτασμένοι. Οι ειδικοί λένε πως οι τροφές με πλούσια γεύση ικανοποιούν πιο εύκολα την πείνα μας και έτσι τρώμε λιγότερο.

Γεμίστε την κουζίνα με υγιεινά φαγητά

Έχοντας στο σπίτι υγιεινά σνακς και τρόφιμα που μπορείτε να μαγειρέψετε εύκολα και γρήγορα θα σας αποτρέψει από το να παραγγείλετε σουβλάκια ή burger την επόμενη φορά που θα πεινάτε. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι τα: Ποπ-κορν, κατεψυγμένα λαχανικά, έτοιμες σαλάτες, ντοματάκια κονκασέ, φασόλια σε κονσέρβα, wraps και πίτες ολικής άλεσης, κατεψυγμένα στήθη κοτόπουλου, μαύρο ρύζι.

Παιδικές μερίδες

Ένας καλός τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες των γευμάτων σας όταν τρώτε έξω είναι να παραγγέλνετε παιδικές θερμίδες. Στο σπίτι, από την άλλη, μπορείτε να σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερα πιάτα και άρα να τρώτε λιγότερο.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά εποχής

Ένας λόγος που μπορεί να μη συμπαθείτε κάποια φρούτα και τα λαχανικά, είναι επειδή τα τρώτε όταν δεν είναι η εποχή τους, άρα έχουν ελάχιστη έως καθόλου γεύση. Προτιμήστε, λοιπόν, να επιλέγετε μόνα όσα είναι φρέσκα την κάθε εποχή και όχι τα κατεψυγμένα.

Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά

Απλά καταναλώνοντας λιγότερο ψωμί και ζυμαρικά και περισσότερα λαχανικά θα μπορέσετε να χωρέσετε στο παλιό σας τζιν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μειώνοντας την ποσότητα του αμύλου στο πιάτο σας μπορείτε να γλυτώσετε από 100 έως 200 θερμίδες σε κάθε γεύμα.

Αντιμετωπίστε το στρες με μη-βρώσιμες εναλλακτικές

Αντί να καταβροχθίζετε ό,τι βρεθεί μπροστά σας κάθε φορά που νιώθετε στρεσαρισμένοι, προτιμήστε να διαβάσετε ένα αγαπημένο σας βιβλίο, να ακούσετε μουσική, να γράψετε στο ημερολόγιό σας, να κάνετε διαλογισμό ή να ανοίξετε ένα παλιό άλμπουμ φωτογραφιών.

Σωματική άσκηση

Μην αντιμετωπίζετε την γυμναστική σαν τιμωρία επειδή φάγατε κάτι παραπάνω. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο πόσο καλά σας κάνει να αισθάνεστε, να κοιμάστε στην συνέχεια, και πόση ενέργεια σας χαρίζει. Άλλωστε, η άσκηση δεν ωφελεί μόνο την απώλεια βάρους, αλλά και την διατήρηση της καλής μας υγείας.

Πηγή: Webmd

v