Σε ποια μέρη του σπιτιού συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια

Σε ποια μέρη του σπιτιού συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια

Αν καλούμασταν να μαντέψουμε τα μέρη με τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι θα αναφέραμε την τουαλέτα και τον σκουπιδοτενεκέ. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως άλλα σημεία του σπιτιού μας είναι πολύ πιο ύποπτα στο να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια. Δείτε ποια είναι αυτά.

Χρησιμοποιημένες πετσέτες

Μην μοιράζεστε ποτέ την ίδια πετσέτα με τον σύντροφο ή τα παιδιά σας. Όσο τρυφερό κι αν το βρίσκετε, αν μοιράζεστε χρησιμοποιημένες πετσέτες που πιθανώς είναι ακόμα υγρές κινδυνεύετε όλοι από MRSA, μία μορφή σταφυλόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει ακμή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιεί ο καθένας την δική του πετσέτα, η οποία μάλιστα θα πλένεται τακτικά.

Πλυντήριο ρούχων

Δεν είναι πάντα η συσκευή που καθαρίζει τα ρούχα μας. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το πλυντήριο ρούχων μπορεί ακόμα και να μολύνει τα ρούχα και τα λευκά είδη αν σε αυτήν κατοικούν μικρόβια. Πώς θα τα αποφύγετε; Πλένοντας τα ρούχα –ιδιαίτερα τα εσώρουχα- σας σε υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιώντας όσο είναι δυνατόν απορρυπαντικά με μικρές ποσότητες χλωρίου.

Πληκτρολόγιο υπολογιστή

Πλένετε πάντα τα χέρια αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο. Κάνετε το ίδιο και αφού χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή; Οι ειδικοί λένε πως θα έπρεπε, αφού έχει υπολογιστεί πως το πληκτρολόγιο φιλοξενεί περίπου 200 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης της τουαλέτας. Και ο λόγος είναι ότι ποτέ κανείς δεν το καθαρίζει ή το απολυμαίνει. Μάλιστα, όσο περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το ίδιο πληκτρολόγιο, τόσο περισσότερα τα μικρόβια. Έτσι, και τον υπολογιστή σας πρέπει να καθαρίζετε και τα χέρια σας να πλένετε αφού τον χρησιμοποιήσετε.

Χαλιά και μοκέτες

Οι ειδικοί λένε πως τα χαλιά και οι μοκέτες των περισσότερων ανθρώπων φιλοξενούν περί τα 200.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κάποιοι, μάλιστα, λένε πως στα περισσότερα σπίτια τα χαλιά είναι 4.000 φορές πιο βρώμικα από τις τουαλέτες των σπιτιών. Η λύση; Μία ηλεκτρική σκούπα με τεχνολογία UV-ακτινοβολίας που σκοτώνει περισσότερα βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα. Επίσης, μπορείτε να περπατάτε στο σπίτι χωρίς παπούτσια, βγάζοντάς τα στην είσοδο του σπιτιού.

Κρεβάτια

Σκεφτείτε όλα αυτά που γίνονται πάνω σε ένα κρεβάτι (ύπνος, σεξ, φαγητό, θηλασμός μωρού, ιώσεις) και θα καταλάβετε γιατί αυτά αποτελούν από τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού. Για να βελτιώσετε την κατάσταση, καλύψτε το στρώμα και τα μαξιλάρια με ειδικά, αντιμικροβιακά καλύμματα και πλένετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες με καυτό νερό, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αλατοπιπεριέρες

Σας κάνει εντύπωση; Πότε καθαρίσατε τελευταία φορά τον μύλο του αλατιού και του πιπεριού; Και θυμίστε μας, τι χρησιμοποιείτε όταν είστε άρρωστοι και τρώτε κοτόσουπα; Για τον καθαρισμό τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικά υγρομάντηλα.

Μπανιέρα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στο 26% των μπανιερών κατοικούν επικίνδυνα βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκοι, ενώ ακόμα περισσότερα βακτήρια και μύκητες βρίσκονται στις μπανιέρες με σύστημα υδρομασάζ.

Παιδικό γιο-γιό

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας αφού αγγίξουμε την λεκάνη της τουαλέτας, όμως συχνά ξεχνάμε να το κάνουμε πριν ή αφού αγγίξουμε το γιο-γιο του παιδιού, πιστεύοντας -λανθασμένα- ότι δεν είναι τόσο βρώμικο. Κι όμως, πρόκειται για ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία του σπιτιού και το χειρότερό είναι ότι αφού το πιάσουν, μικροί και μεγάλοι, μετά διασπείρουν τα μικρόβια σε όλο το σπίτι. Τι να κάνετε; Να πλένετε τα χέρια και τα δικά σας και του παιδιού αφού έχει χρησιμοποιήσει το γιο-γιό και να το καθαρίζετε συχνά με ειδικό, αντισηπτικό σπρέι.

Ψυγείο

Η μεγαλύτερη παρανόηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται σε κρύες θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και όταν στο ίδιο ψυγείο συνυπάρχουν άπλυτα λαχανικά, παιδικά γιαούρτια και γάλατα και κρέατα που ξεπαγώνουν και από τα οποία πιθανώς «τρέχουν» νερά… τα πράγματα δεν είναι καλά. Πώς θα διορθώσετε το πρόβλημα; Καθαρίζετε εσωτερικά το ψυγείο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα είτε με αντισηπτικό σπρέϊ είτε με ζεστό νερό και σαπουνάδα, έχοντας βγάλει έξω όλα τα τρόφιμα.

Πηγή: Womansday

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v