Το αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το IQ του παιδιού

Το αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το IQ του παιδιού

Έρευνα αποκαλύπτει ότι το να καταναλώνει αλκοόλ μια έγκυος ακόμη και ένα ή δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα μπορεί να έχει επιπτώσεις στον δείκτη ευφυΐας του μωρού.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, εξετάζοντας δείγμα 4.000 παιδιών.  

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-6 ποτήρια την εβδομάδα) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τον δείκτη της νοημοσύνης του παιδιού.

Η μελέτη αποκάλυψε τέσσερις γενετικές μεταβολές στα γονίδια μεταβολισμού του αλκοόλ στα παιδιά και στις μητέρες, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία των 8 ετών. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, το IQ ενός παιδιού ήταν περίπου 2 βαθμούς μικρότερο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρον Γκρέι σχολίασε ότι, μπορεί οι διαφορές να είναι μικρές, είναι όμως πολύ σημαντικές.

Συνέστησε, έτσι, στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο.

Πηγή: BBC

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v