Yoga: Τα οφέλη για τα παιδιά και πού να απευθυνθείτε

Yoga: Τα οφέλη για τα παιδιά και πού να απευθυνθείτε

Όσοι γονείς κάνουν yoga αναμφίβολα αναγνωρίζουν τα οφέλη που αυτή η μορφή άσκησης μπορεί να έχει για τα παιδιά τους. Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Yoga (MSc Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθηνών) κ. Άλκηστις Βουράκη εξηγεί γιατί η παιδική yoga υπερτερεί άλλων αθλημάτων, ενώ παρακάτω συγκεντρώνουμε χώρους όπου μπορούν τα παιδιά να κάνουν yoga στην Αττική.

Η yoga αφορά σε παιδιά από τεσσάρων ετών και άνω, ενώ απευθύνεται τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια, ασχέτως σωματικής διάπλασης και βάρους. Τα οφέλη της, σύμφωνα με την κ. Βουράκη, είναι πολλά: Ευκινησία και ευλυγισία, δύναμη και σωστή στάση σώματος, συγκέντρωση και ισορροπία, κοινωνικοποίηση, μείωση άγχους και ευεξία, ανάπτυξη κιναισθητικής και κριτικής ικανότητας, τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, μέσα από τις ασκήσεις τα παιδιά μαθαίνουν να ηρεμούν και να αναπνέουν σωστά.

-Γιατί ένας γονιός να προτείνει στο παιδί να ασχοληθεί με τη yoga και όχι με κάποια άλλη, πιο «συμβατική» μορφή άσκησης;

Η yoga είναι μία ολιστική μορφή άσκησης. Έχει πολύπλευρα οφέλη τόσο στην ψυχολογία όσο και στη σωματική βελτίωση του παιδιού. Επιπλέον, δεν προωθεί τον ανταγωνισμό, ούτε στοχεύει σε επίπεδα πρωταθλητισμού, ο οποίος ελοχεύει τον κίνδυνο εξάντλησης και πίεσης του παιδιού. Μάλιστα, παρατηρείται, παιδιά που κάνουν γιόγκα να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε άλλα αθλήματα (π.χ. στο μπαλέτο που απαιτεί ευλυγισία).

-Σε τι διαφέρουν τα μαθήματα παιδικής yoga από αυτά για ενήλικες;

Δεν διαφέρουν τόσο οι ασκήσεις όσο ο τρόπος εκμάθησής τους, ο οποίος περιλαμβάνει πολύ παιχνίδι και ορισμένα εξαρτήματα. Συχνά, λέμε παραμύθια, μέσω των οποίων εντάσσονται μία προς μία οι ασάνες (στάσεις), π.χ. ο σκύλος, ο πολεμιστής. Στο τέλος του μαθήματος γίνεται διαλογισμός, ή θετικός οραματισμός, που επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της διάθεσης.

Διευθύνσεις για παιδική yoga

Μαθήματα παιδικής yoga πραγματοποιούνται στους περισσότερους χώρους yoga/pilates, καθώς και σε κάποια γυμναστήρια. Ενδεικτικά, κάποιες διευθύνσεις στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε είναι οι παρακάτω:

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής παιδιά από 4 ετών και πάνω μαθαίνουν να παίζουν, να γελούν, να σιωπούν, να ιδρώνουν αλλά χωρίς να πιέζονται με ασκήσει yoga που υπόσχονται να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Εκεί διδάσκονται στάσεις (asanas), αναπνοές, τεχνικές χαλάρωσης και συγκέντρωσης με ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους. Τα μαθήματα παραδίδονται κάθε Παρασκευή στις 17.00 και το κόστος είναι 45 ευρώ ανά μήνα.

Sportesse Fitness Club

Στα νότια προάστια, μαθήματα παιδική γιόγκα παραδίδονται στο γυμναστήριο Sportesse, και μάλιστα σε πολύ λογικές τιμές. Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά από τεσσάρων ετών και το κόστος ξεκινά από 40 ευρώ τον μήνα, για δύο μαθήματα ανά εβδομάδα, ενώ μειώνεται στα 30 ευρώ αν στο γυμναστήριο είναι μέλος ένας γονιός και στα 20 ευρώ αν είναι μέλη και οι δύο γονείς.

Yoga Praxis

Στο Π. Φάληρο θα βρείτε έναν χώρο πραγματικά αφιερωμένο στη yoga. Στο μηνιαίο πρόγραμμα του Yoga Praxis περιλαμβάνονται μαθήματα Baby Yoga, αλλά και yoga για παιδιά από έξι ετών. Το κόστος ενός μεμονωμένου μαθήματος είναι 10 ευρώ, ενώ το πακέτο των τεσσάρων μαθημάτων ανά μήνα είναι 35 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Η ιδανική μουσική για Yoga και Pilates.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v