15 ιδέες για οργάνωση και τάξη στο σπίτι

15 ιδέες για οργάνωση και τάξη στο σπίτι

Οι περισσότερες μαμάδες ξέρουν πολύ καλά πως το να διατηρηθεί τακτοποιημένο ένα σπίτι με παιδιά είναι αγώνας άνισος και δίχως τέλος. Ωστόσο, με τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή, για να μπορείτε να υποστηρίζετε στο τέλος της ημέρας, ότι τουλάχιστον… εσείς προσπαθήσατε!

Δείτε παρακάτω είκοσι συμβουλές για να διατηρείτε το σπίτι σας όσο πιο συμμαζεμένο γίνεται:

Παπουτσοθήκη

Μία παπουτσοθήκη είτε έξω από το σπίτι, είτε στο χολ της εισόδου είτε στο μπάνιο είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μην παραπατάτε πάνω σε παπούτσια. Εναλλακτικά, στους ίδιους χώρους μπορείτε να τοποθετήσετε ράφια για να συγκεντρώνετε εκεί όλα τα παπούτσια και να αερίζονται.

Καλόγηρος-κρεμάστρες

Πολλά σπίτια έχουν μία μικρή ντουλάπα στην είσοδό τους, για να κρεμούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα μπουφάν και τα παλτό τους. Αν δεν σας περισσεύει χώρος για ντουλάπα, τοποθετήστε τουλάχιστον έναν καλόγηρο ή μερικούς γάντζους που θα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Κλειδιά

Προσδιορίστε ένα συγκεκριμένο μέρος στο σπίτι όπου θα ακουμπάτε πάντα τα κλειδιά σας, μπαίνοντας στο σπίτι, ώστε να τα βρίσκετε βγαίνοντας. Αυτό μπορεί να είναι είτε κάποια κλειδοθήκη που θα κρεμάσετε στον τοίχο δίπλα στην κεντρική πόρτα είτε κάποιο μπολ, σε κάποιο τραπεζάκι της εισόδου.

Οργάνωση σπιτιούΣυρτάρια γραφείων

Τα συρτάρια βολεύουν για να φυλάμε εκεί όλα αυτά που δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε κοινή θέα, όμως κάποια στιγμή γεμίζουν ασφυκτικά και μας είναι αδύνατον να βρούμε αυτό που ψάχνουμε. Το καλύτερο για να αποφεύγεται αυτό είναι είτε να φυλάτε συγκεκριμένα πράγματα σε κάθε συρτάρι (π.χ. ένα συρτάρι για χαρτιά, ένα για γραφική ύλη κ.λ.π.), είτε να χωρίζετε το κάθε συρτάρι σε μέρη, όπως στη φωτογραφία.

Καλώδια

Τηλεόραση, υπολογιστής, DVD Player, αποκωδικοποιητής… τα καλώδια είναι αμέτρητα και μπερδεύονται συνεχώς. Συγκεντρώστε τα είτε σε κάποιον ειδικό ελαστικό σωλήνα, ώστε να προκύψει ένα μεγάλο καλώδιο, είτε σε μεταλλικούς οδηγούς για καλώδια, που καρφώνονται στον τοίχο και μπορούν να βαφτούν και στο ίδιο χρώμα. Θα βρείτε τέτοια υλικά, σε διάφορα μήκη και πλάτη, στα καταστήματα με είδη για το σπίτι.

Οργάνωση σπιτιούΚρεβάτι

Τα περισσότερα κρεβάτια παρέχουν ένα σημαντικό κενό κάτω από το στρώμα, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε πράγματα. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύσετε παπλώματα και κουβέρτες, τα οποία θα έχετε κλείσει καλά σε ειδικά κουτιά αποθήκευσης.

Βρεφικά παιχνίδια

Όσο το μωρό μεγαλώνει τα παιχνίδια του πολλαπλασιάζονται. Μπορείτε να τα συγκεντρώνετε όλα σε έναν μεγάλο σάκο, τον οποίον τα παιδί να σύρει μαζί του από δωμάτιο σε δωμάτιο και στο τέλος της ημέρας να καταλήγει δίπλα του, στο κρεβάτι του.

Παιδικά παιχνίδια

Τα παιδικά παιχνίδια είναι πιο δύσκολη υπόθεση και απαιτούν μεγάλα κουτιά για να τακτοποιηθούν. Προτιμήστε πολύ μεγάλα, διαφανή κουτιά, χωρίς καπάκι, ώστε το παιδί να βλέπει ακριβώς τι περιέχουν μέσα και να μπορεί να «πετάει» εύκολα τα παιχνίδια του ξανά εκεί στο τέλος της ημέρας.

Υλικά μαγειρικής

Αλάτια, πιπέρια, ρίγανη, μπαχάρια… όλα όσα χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρά ραφάκια, τα οποία θα καρφώσουμε δίπλα στην κουζίνα όπου μαγειρεύουμε, ενώ αν έχουμε μπαχαρικά «χύμα», μπορούμε να τα χωρίσουμε σε μικρά βαζάκια, με αυτοκόλλητες ταμπελίτσες και να τα τοποθετήσουμε και αυτά στα ίδια ραφάκια. Σκοπός είναι να μην καταλαμβάνουν τις επιφάνειες εργασίας της κουζίνας. Γι’αυτό, άλλωστε, είναι προτιμότερο να έχουμε κρεμασμένο στον τοίχο το χαρτί της κουζίνας, καθώς και ρολά από αλουμινόχαρτο, λαδόχαρτο, μεμβράνες κ.λ.π.

Οργάνωση σπιτιούΜπουντουάρ ή συρταριέρα

Στην επιφάνεια αυτών των επίπλων οι γυναίκες ακουμπούν μπιζού, τσάντες, καλλυντικά και διάφορα μικροαξεσουάρ που συχνά μπλέκονται μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ακαταστασία είναι να φυλάτε τα μπιζού σε μια μπιζουτιέρα, να κρεμάσετε κολιέ και βραχιόλια από μικρά γαντζάκια στον τοίχο και να συγκεντρώσετε όλα τα καλλυντικά σε ένα νεσεσέρ.

Ράφια στο καθιστικό ή την τραπεζαρία

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυχόν ράφια που υπάρχουν στο καθιστικό ή στην τραπεζαρία σας για να τοποθετείτε όμορφα κουτιά που θα περιέχουν είδη όπως πετσέτες φαγητού και δαχτυλίδια για πετσέτες, τα καλά σας μαχαιροπίρουνα κ.λ.π. Ακόμα, στα ράφια αυτά μπορείτε να βάλετε κηροπήγια ή βάζα που μπορεί να χρησιμοποιείτε την ώρα του δείπνου.

Τα άπλυτα

Αν έχετε μεγάλη οικογένεια ίσως ένα μόνο καλάθι για τα άπλυτα να μην είναι αρκετό. Αν δεν έχετε αρκετό χώρο για δύο καλάθια άπλυτων, μπορείτε να κρεμάσετε υφασμάτινους σάκους σε γάντζους, τους οποίους θα καρφώσετε σε κάποιον τοίχο του μπάνιου.

Οργάνωση σπιτιούΟργάνωση στο μπάνιο

Μία μεταλλική κρεμαστή ραφιέρα για αφρόλουτρα, σαμπουάν, σφουγγάρια κ.λ.π. μέσα στην ντουζιέρα, είναι ό,τι πρέπει για τακτοποιείτε το μπάνιο σας και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα παιδιά.

Εργαλεία

Οι άνδρες λατρεύουν να έχουν έναν συγκεκριμένο χώρο για τα εργαλεία τους, ώστε να τα βρίσκουν εύκολα όταν μαστορεύουν. Είναι δική τους δουλειά, λοιπόν, να τοποθετήσουν ράφια στην αποθήκη για τα μηχανήματά τους, να κρεμάσουν τα κατσαβίδια και τα πριόνια από ειδικούς γάντζους και να στοιβάξουν στο πάτωμα τα βαριά αντικείμενα, π.χ. τους κουβάδες της μπογιάς και το χώμα για τις ζαρντινιέρες.

Αποθήκη

Ράφια χρειάζονται και στην αποθήκη του σπιτιού, για να τοποθετήσετε πάνω τους κουτιά με εποχιακά είδη (π.χ. χριστουγεννιάτικα), καθώς και τα παλιά παιχνίδια των παιδιών.

Πηγή: Goodhousekeeping

v