Όταν το παιδί καταλάβει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

Όταν το παιδί καταλάβει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

Και βέβαια το είχα καταλάβει! Μία φορά, μάλιστα, είχα δει το δώρο μου κρυμμένο στο πατάρι, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Όταν, όμως, τελικά μου ανακοινώθηκε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα ξαναρχόταν πια, κάποια στιγμή στο Δημοτικό –ούτε που θυμάμαι, η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη. Μου πέρασε για λίγο από το μυαλό μήπως μαζί με αυτόν σταματήσουν να έρχονται και τα δώρα, αλλά δεν ήταν αυτό που με ανησύχησε τόσο όσο η κατάρρευση ενός ολόκληρου μύθου, τον οποίον όλοι, παραδεχόμενοι σιωπηρά την αλήθεια, θέλαμε μέχρι τότε να συντηρούμε.

Άλλωστε, κακά τα ψέματα, σε ποιο παιδί αρέσει όταν κάποτε συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πια τόσο παιδί, όσο κι αν το να μεγαλώσει ήταν το μόνο που πάντα ονειρευόταν. Δεν είναι λίγα τα παιδιά, μάλιστα, που δυσκολεύονται τόσο πολύ να συμβιβαστούν με διάφορες αλήθειες που τους έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουν στην ζωή τους, ώστε η αντίδρασή τους παύει συχνά να είναι διαχειρίσιμη από το περιβάλλον τους, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και αυτοκαταστροφική.

«Όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει Άη Βασίλης;», θα αναρωτηθεί κανείς. Όλα αυτά επειδή το παιδί νιώθει εξαπατημένο, απαντούν πολλοί ειδικοί, και ανησυχεί ότι ο Άη Βασίλης είναι μόνο μία σταγόνα σε έναν ωκεανό από ψέματα που πιθανότατα του έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια οι «μεγάλοι». Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος που δήλωσε δημόσια ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης, σε μία κωμόπολη του Καναδά, συνελήφθηκε και πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ στην φυλακή.

Η ώρα της μεγάλης αλήθειας

«Συνήθως τα παιδιά ηλικίας έξι-επτά χρονών είναι αυτά που κάνουν τη μεγάλη ανακάλυψη της μη ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, κι αυτό δεν είναι τυχαίο», λέει η ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος κ. Γώγα Κυριακίδου και εξηγεί: «Ώσπου να φτάσουν στη συγκεκριμένη ηλικία, έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα στον τομέα της γνώσης και της ανάπτυξης. Είναι ικανά να συλλάβουν έννοιες, μπορούν να διαμορφώσουν δική τους γνώμη και σε γενικές γραμμές μπορούν να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Τότε έρχονται και οι πρώτες ερωτήσεις: ‘πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα;’ ή αφού εμείς δεν έχουμε καμινάδα, από πού μπαίνει;’».

Όσον αφορά τη στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας, συνεχίζει η ειδικός, το περισσότερο άγχος το έχουν οι γονείς, για το πώς θα νιώσει το παιδί τους, τι θα σκεφτεί κ.λ.π. Το ίδιο το παιδί όμως το πιο πιθανό είναι πως δεν θα το απασχολήσει τόσο το ψέμα των γονιών και των γύρω συγγενών, όσο το ότι ανακάλυψε την αλήθεια μόνο του! Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν περηφάνια και ευχαρίστηση γιατί με την ανακάλυψή τους αυτή έχουν «αποδείξει» ότι τους ανήκει μια θέση στον κόσμο των μεγάλων.

Τι απαντάμε όταν τα παιδιά ρωτούν

«Όταν το παιδί ρωτά αν υπάρχει Άγιος Βασίλης, δεν χρειάζεται να επιμείνετε στο ψέμα, αμφισβητώντας την αλήθεια του, ούτε αντίθετα να του πείτε την αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνονται οι ενήλικες. Θα μπορούσατε όμως να ρωτήσετε το παιδί τι είναι αυτό που πιστεύει το ίδιο ότι συμβαίνει, ή γιατί σας κάνει αυτήν την ερώτηση. Μπορείτε ακόμα να το ενθαρρύνετε απαντώντας με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του και μαζί να πορευτείτε προς την ανακάλυψη μιας κοινής αλήθειας», συμβουλεύει η κ. Κυριακίδου.

Τελικά, να λέμε ή όχι την αλήθεια;

Το τι θα κάνει ο κάθε γονιός έγκειται στην δική του κρίση, λέει η ψυχολόγος. Το αν θα πούμε στο παιδί για τον Άη Βασίλη ή όχι είναι στο χέρι του καθενός και στο πώς θέλει να το χειριστεί. Από τη μία, είναι όμορφο να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με ιστορίες και παραμύθια για έναν συμπαθητικό παππούλη Άγιο, που επιβραβεύει τις καλές συμπεριφορές και πράξεις και φέρνει δώρα σε αυτά που ήταν φρόνιμα και συνετά όλο το χρόνο. Από την άλλη, μπορεί κάποιοι γονείς να μην θέλουν να συνδυάσει το παιδί τους αυτές τις Άγιες μέρες ή τις «σωστές» συμπεριφορές με τα υλικά αγαθά και τα παιχνίδια.

«Αυτό που πάντα συμβουλεύω τους γονείς είναι να μην προσπαθούν να πουν ή να κάνουν πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν 100% κι αυτό γιατί, κατά την άποψή μου, ο γονιός θα πρέπει πάνω από όλα να είναι αυθεντικός απέναντι στο παιδί του», καταλήγει η κ. Κυριακίδου.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 μεγαλύτερα ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά.

v