Σεξ και γονιμότητα: Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Σεξ και γονιμότητα: Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί, το άγχος για το αν τα κάνει όλα σωστά, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο: "Ποιές ημέρες του κύκλου είναι καλύτερα να έχω επαφή; Ο οργασμός θα βοηθήσει; Πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε;" Δείτε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος όσον αφορά στο σεξ για να συλλάβετε.

Πότε

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες που προσπαθούν, είναι να μην κάνουν σεξ τη σωστή μέρα. Είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος, αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία ή την ίδια ημέρα.

Μετρήστε την πρώτη μέρα της περιόδου σας ως την πρώτη μέρα του κύκλου. Οι περισσότερες γυναίκες  έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό τους. Επομένως αν ο κύκλος κρατά 24-30 ημέρες, θα έχετε ωορρηξία μεταξύ της 10ης και 16ης ημέρας.

Όταν ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη μπορεί να γονιμοποιηθεί για 12-24 ώρες. Ωστόσο το σπέρμα ζει για ημέρες μετά την συνουσία. Για αυτό το λόγο μπορείτε να μείνετε έγκυος έστω κι αν έχετε επαφή πριν την ωορρηξία σας.

Υπολογίστε πότε έχετε ωορρηξία εδώ

Συχνότητα

Η λογική λέει ότι όσο το περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται όταν ο άνδρας εκσπερματώνει πολύ συχνά. Από την άλλη, αν ένας άνδρας δεν εκσπερματώσει για εβδομάδες, το σπέρμα «παλιώνει» και ενδεχομένως να μειωθεί η ικανότητά του στο κολύμπι και στην γονιμοποίηση. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν σεξ μέρα παρά μέρα και όχι περισσότερες από μία φορά την ημέρα.

Πώς

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να διαβάσετε όλο το Κάμα Σούτρα ή να κάνετε ακροβατικά για να μείνετε έγκυος. Ούτε και να βασίζεστε στην ιεραποστολική στάση κάθε βράδυ. Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι κάποια στάση είναι καλύτερη από κάποια άλλη όσον αφορά στη σύλληψη.

Ορισμένοι ειδικοί, βέβαια, προτείνουν τις στάσεις, στις οποίες ο άνδρας είναι από πάνω ενώ οι γυναίκες συνήθως επιλέγουν να μην είναι από πάνω για να μην επηρεάσει την αποδοτικότητα του σπέρματος η βαρύτητα.

Ωστόσο το σπέρμα αποτελείται από πολύ γρήγορους κολυμβητές και μόλις γίνει η εκσπερμάτωση, βρίσκουν το δρόμο τους μέσα σε δευτερόλεπτα. Το υλικό που μένει στο πέος μετά το σεξ είναι απλώς κάποια υγρά και νεκρά σπερματοζωάρια.

Τι να κάνετε αμέσως μετά

Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να μείνετε στο κρεβάτι για 20 λεπτά με μία ώρα μετά την σεξουαλική επαφή. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα πόδια στον τοίχο με την λεκάνη υψωμένη πάνω σε ένα μαξιλαράκι.

Άλλοι επισημαίνουν ότι αυτό το «γιατροσόφι» δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Επομένως η επιλογή είναι δική σας. Σε κάθε περίπτωση μην κάνετε κολπικές πλύσεις ή μπάνιο αμέσως μετά καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ηρεμήστε

Οι προσπάθειες σύλληψης μπορούν να προκαλέσουν στρες στις σχέσεις. Επομένως κάντε ό,τι σας προκαλεί ευχαρίστηση και ηρεμία και μετατρέψτε το σεξ σε παιχνίδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ερωτικά παιχνίδια αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή λιπαντικού. Υπάρχουν ειδικά λιπαντικά στην αγορά, φιλικά προς το σπέρμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι κανόλα ή να κάνετε πολλά προκαταρκτικά. Πάντως, το γεγονός ότι μία γυναίκα που έρχεται σε οργασμό έχει περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει δεν είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο.

Πηγή: pregnant.thebump.com 

v