Έξυπνοι τρόποι για να απαλλαχθείτε από την πιπίλα

Έξυπνοι τρόποι για να απαλλαχθείτε από την πιπίλα

Αχ αυτή η πιπίλα! Όση ανακούφιση δημιουργεί σε όλους κάθε φορά που το μωρό τη μασουλάει (δεν είναι τυχαίο που οι Άγγλοι την ονομάζουν pacifier), άλλα τόσο μαρτυρική είναι η προσπάθεια να διακοπεί. Πώς θα του πάρετε κάτι που αγαπά τόσο πολύ και χωρίς αυτό είναι ικανό να κλαίει για ώρες; Αφήστε που στην θέση της πιπιλά πλέον το δάχτυλο. Και αυτή είναι συνήθεια που δεν... κόβεται!

Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, η πιπίλα πρέπει να διακοπεί μέχρι τα δύο -το πολύ τρία- έτη του παιδιού. Πρόκειται για διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή, ενώ είναι προτιμότερο η διακοπή της να γίνει πρώτα κατά την διάρκεια της ημέρας και σταδιακά τη νύχτα. Η αντικατάσταση της πιπίλας με κάποια μικρότερη, ίσως λίγο πιο «άβολη», π.χ. κάποιες πιπίλες «πέφτουν» μπορεί επίσης να βοηθήσει τον γονιό.

Ωστόσο, για κάποια μωρά ο αποχωρισμός της πιπίλας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτος και να επιφέρει κλάματα και ουρλιαχτά. Δείτε μερικούς έξυπνους -και δοκιμασμένους- τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη αυτή περίοδο αναπροσαρμογής και να απαλλαγείτε από την πιπίλα οριστικά:

Η πιπιλο-νεράιδα

Η πιπιλο-νεράϊδα είναι αυτή που έρχεται τα βραδιά, στον ύπνο των παιδιών που έχουν μεγαλώσει πια και δεν χρειάζονται πιπίλα, για να την πάρει και να αφήσει στην θέση της ένα παιχνιδάκι. Καλό είναι οι γονείς να έχουν προετοιμάσει μέρες πριν το παιδί για τον ερχομό της εν λόγω νεράιδας για να μην του έρθει... απότομο το πρωί που θα ξυπνήσει και θα βρεθεί με άδειο το... στόμα.

Μπαλόνια με ήλιο

Ένας διασκεδαστικός και δημιουργικός τρόπος να αποχαιρετήσετε τις πιπίλες σας είναι να τις δέσετε σε μπαλόνια που θα έχετε φουσκώσει με ήλιο και να τις αφήσετε να πετάξουν στον ουρανό. Για να πείσετε ακόμα περισσότερο το παιδί να τις αποχαιρετήσει, μπορείτε μάλιστα να του πείτε μέρες πριν ότι οι πιπίλες θα πετάξουν στον ουρανό για να πάνε στους αγγέλους και εκείνοι να τις δώσουν έπειτα σε μωράκια που τις χρειάζονται.

Ζωάκια με μωράκια

Ένας ακόμα τρόπος να πείσετε τα παιδιά ότι έχει έρθει η ώρα να διακόψουν την πιπίλα είναι να τους εξηγήσετε ότι μεγάλωσαν και πρέπει τώρα να παραχωρήσουν την πιπίλα σε μικρά ζωάκια. Κάτι τέτοιο έκανε ο Δημήτρης με τον γιο του όταν έγινε δύο ετών: Πήγαν μαζί στον Εθνικό Κήπο, έφτιαξαν χάρτινα καραβάκια και έβαλαν μέσα τις πιπίλες. Έπειτα, τα έριξαν στη λιμνούλα με τις πάπιες ώστε αυτά να πάνε στα μωρά παπάκια. Αντίστοιχα, η Ελένη έβαλε τις πιπίλες σε ένα πλαστικό σακουλάκι και τις άφησε στα σκουπίδια «για να τις πάρουν οι γατούλες για τα μωρά τους».

Η πιπίλα χάλασε

Κάποιοι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να κόβουν λίγο τις πιπίλες όταν έχει έρθει η ώρα να τις αποχαιρετήσουν. Έτσι, το παιδί θα καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι η πιπίλα χάλασε, και σταδιακά θα χάσει το ενδιαφέρον του προς αυτή και θα την πετάξει μόνο του. Μπορείτε, ακόμα, να πείτε στο παιδί ότι η πιπίλα «χάνει τη δύναμή της» όταν το παιδί μεγαλώνει και δεν την χρειάζεται πια.

Θα την πετάξει μόνο του

Τα νήπια όταν αρχίζουν να περπατούν και να σηκώνουν πράγματα αρέσκονται, στη συνέχεια, στο να τα πετούν και στα σκουπίδια. Όταν, μάλιστα, δίνετε εσείς ένα σκουπιδάκι στο παιδί για να το πετάξει, αυτό ενθουσιάζεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε κάποια στιγμή να του δώσετε να πετάξει και την πιπίλα του. Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Αν το παιδί σας αρνείται να αποχωριστεί την πιπίλα με κάθε τρόπο, και εσείς έχετε πια απηυδήσει, διαπραγματευτείτε μαζί του ευθέως. Ρωτήστε το τι πραγματικά θέλει για να σας δώσει την πιπίλα; Μία κούκλα; Ένα αυτοκινητάκι; Δώστε του αυτό που θέλει και πάρτε χωρίς πολλά λόγια την πιπίλα!

Πείτε μας την εμπειρία σας: Εσείς με ποιον τρόπο διακόψατε την πιπίλα στο μωρό σας;

v