Πώς θα κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα

Πώς θα κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα

Έλλειψη ύπνου: Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» των νέων γονιών, αλλά και πολλών από αυτούς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά, ακόμα και προσχολικής ηλικίας. Γιατί; Γιατί αν είναι νεογέννητο θέλει να φάει, αν είναι λίγων μηνών έτσι έχει μάθει να κάνει, αν είναι λίγων ετών μπορεί απλά να βλέπει εφιάλτες, να έχει πονόδοντο ή απλά να αποφάσισε πως... ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.

Το αποτέλεσμα είναι γονείς με πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους, κουρασμένοι και συχνά με νεύρα και αδύναμοι, εν τέλει, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της ημέρας. Μπορείτε να κάνετε κάτι; Υπάρχουν διάφορες -συχνά αντικρουόμενες- στρατηγικές που παιδίατροι και μαίες προτείνουν στους γονείς με μωρά που δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν για αρκετές ώρες συνεχόμενα.

Δείτε τις παρακάτω και αποφασίστε ποια ταιριάζει καλύτερα στην δική σας περίπτωση (απευθύνονται σε παιδιά από 6 μηνών και άνω).

Στρατηγικές ύπνου

-«Ζωηρά» γεύματα την ημέρα-ήσυχα γεύματα τη νύχτα: Έτσι θα βοηθήσετε το μωρό να διαχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα και να καταλάβει ότι τη νύχτα θα φάει και θα ξανακοιμηθεί.

-Δώστε ευκαιρία στο μωρό σας να κοιμηθεί μόνο του, αν είναι μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων. Ακουμπήστε το στο κρεβατάκι του όταν είναι νυσταγμένο, αλλά ακόμα ξύπνιο και αφήστε το να αποκοιμηθεί. Αν για να κοιμηθεί συνηθίζετε πάντα να το κουνάτε ή να το κρατάτε αγκαλιά, σύντομα θα εξαρτάται από αυτή τη συνήθεια και θα του είναι δύσκολο να κοιμηθεί διαφορετικά.

-Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου την οποία θα ακολουθείτε πιστά κάθε βράδυ. Για παράδειγμα: Μπανάκι, αλλαγή πάνας και καθαρό φορμάκι, τάισμα και ύπνο. Αν το παιδί σας είναι νήπιο μπορείτε, μάλιστα, να του διαβάζετε και κάποια ιστοριούλα, όταν θα είναι στο κρεβάτι του. Επίσης, φροντίστε το δωμάτιό του είναι δροσερό και ευχάριστο. Η ρουτίνα αυτή δεν θα πρέπει να διαρκεί παραπάνω από 45 λεπτά.

-Δώστε του κάτι που το κάνει να νιώθει ασφάλεια, όπως ένα κουβερτάκι ή ένα αντιαλλεργικό αρκουδάκι. Ειδικά αν το έχετε κρατήσει και εσείς αρκετή ώρα και έχει το άρωμά σας θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται πιο ήρεμο έχοντάς το κοντά του.

-Αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο των τεσσάρων με πέντε μηνών, αφήστε το να κλάψει. Αν αρχίσει να κλαίει με το που το ακουμπάτε στο κρεβάτι του πηγαίνετε κοντά του, χωρίς να το σηκώσετε, χαϊδέψτε το και πείτε του να ησυχάσει, ότι όλα είναι μια χαρά και ότι τώρα είναι ώρα ύπνου. Φροντίστε να είστε τρυφεροί αλλά απόλυτοι.

Στη συνέχεια βγείτε από το δωμάτιο και, εφόσον ακόμα κλαίει, περιμένετε μερικά λεπτά μέχρι να ξαναμπείτε. Έπειτα ξαναμπείτε και καθησυχάστε πάλι το μωρό. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να κοιμηθεί και κάθε βράδυ αφήνετε να περνά περισσότερος χρόνος μέχρι να ξαναμπείτε στο δωμάτιο. Αν ακολουθήσετε την τακτική αυτή για μερικά συνεχόμενα βράδια το πιθανότερο είναι το μωρό σας κάποια στιγμή να σταματήσει να κλαίει και να κοιμάται κανονικά. Μπορεί, βέβαια, να μην καταφέρετε και τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, μην το αφήνετε να κλαίει για πολλές ώρες μέσα στη νύχτα.

-Αγκαλίτσα: Η εντελώς αντίθετη στρατηγική θέλει τις μαμάδες να κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους, αγκαλιάζοντάς τα για να τα ηρεμήσουν. Ωστόσο, πρέπει να είστε απολύτως βέβαιες ότι το μωρό σας είναι ασφαλές στο κρεβάτι μαζί σας, και δεν κινδυνεύει να το... λιώσετε στον ύπνο σας. Οι ειδικοί, μάλιστα, συμβουλεύουν, να προτιμάτε να το έχετε σε ένα πορτ-μπεμπέ δίπλα σας αν είναι μικρότερο των 6 μηνών.

-Μοιραστείτε το «βάρος» του ξυπνήματος με τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε να σηκώνεστε εναλλάξ τα βράδια όταν ξυπνά το μωρό σας για να το καθησυχάσετε, αφενός για να συνηθίσει και στων δύο την παρουσία και αφετέρου για να μην κουράζεται μόνο ο ένας.

-Καλύψτε τις ανάγκες του: Επιβεβαιώστε ότι δεν φταίει κάτι συγκεκριμένο που ξυπνά το μωρό σας τη νύχτα και δεν το αφήνει να κοιμηθεί, π.χ. μήπως έχει κάνει κακά; Μήπως τα ρούχα που φορά το ζεσταίνουν ή το ενοχλούν κάπως; Μήπως έχει κρυώσει;

Πηγή: Babycentre.co.uk

v