9 απλές συμβουλές για να κρατήσει ο γάμος σας

9 απλές συμβουλές για να κρατήσει ο γάμος σας

Ποιος δεν ονειρεύεται να παραμείνει για πάντα αγαπημένος και ευτυχισμένος με τον άνθρωπο που επέλεξε για σύντροφό του; Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται πάντα όπως τα ονειρευόμαστε. Ακόμα κι αν η πλειοψηφία των ζευγαριών που παντρεύονται δεν χωρίζουν, λίγα είναι ωστόσο εκείνα που καταφέρνουν να διατηρήσουν την φλόγα αναμμένη μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και από αυτά τα λίγα συγκεντρώνουμε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Πάντα να συγχωρείτε

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για έναν μακροχρόνιο γάμο είναι ο ένας να συγχωρεί τον άλλον –πάντα. Συχνά, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ειδικά όταν ο ένας από τους δύο είναι σίγουρος πως έχει δίκιο. Ωστόσο ο γάμος δεν έχει να κάνει με το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο αλλά με την ευχάριστη συμβίωση. Συχνά, πρέπει τα ζευγάρια να έχουν στο μυαλό τους ότι όλοι κάνουν λάθη και να συγχωρούν.

2. Τρυφερότητα

Αν δεν υπάρχουν στενές σχέσεις, ένας γάμος απλώς δεν πρόκειται να ανθίσει: Θα είναι στάσιμος και -ενδεχομένως- σύντομος. Ένα ζευγάρι πρέπει να έχει υγιή σεξουαλική ζωή και να είναι ανοιχτοί ο ένας προς τον άλλον, να μην έχουν μυστικά, να φιλιούνται, να συζητούν, να κρατούν τον ρομαντισμό στη ζωή τους.

3. Δεχτείτε τον άλλο

Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν μια σχέση και μπαίνουν στη διαδικασία να αλλάξουν το ταίρι τους, ώστε να το φέρουν στα «μέτρα τους». «Έχει βελτιωθεί πολύ» είναι μια φράση που λένε συχνά οι φίλες μεταξύ τους, λες και έχουν να κάνουν με κουτάβια. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχθείτε τον σύντροφό σας, έτσι όπως είναι. Αν κάτι σας ενοχλεί, μπορείτε να το δηλώσετε. Δεν μπορείτε όμως να πάρετε έναν άνθρωπο και να του αλλάξετε την προσωπικότητα.

4. Συμβιβαστείτε

Χωρίς συμβιβασμούς ένας γάμος ή θα χαλάσει πολύ εύκολα ή δεν θα είναι ευτυχισμένος. Όταν δεν συμφωνείτε σε κάτι –και θα είναι πολλές αυτές οι φορές– θα πρέπει ορισμένες φορές να το αφήσετε να πέσει κάτω. Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε ή καταλήξτε με ένα «ίσως και να έχεις δίκιο». Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να κάνει και εκείνος.

5. Διατηρήστε την επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο όσο η εμπιστοσύνη και η τρυφερότητα. Αν έπρεπε να διακρίνουμε ένα μυστικό για ένα μακροχρόνιο γάμο αυτό θα ήταν η επικοινωνία. Πρέπει να μιλάτε, τόσο για τα μικρά όσο και για τα σημαντικά πράγματα. Ό,τι κι αν γίνει, κρατήστε την επικοινωνία ζωντανή.

6. Μιλήστε για τις ανάγκες σας

Ίσως σας φανεί παράξενο αλλά αν δεν πείτε στον σύντροφό σας τι χρειάζεστε, μπορεί να μην το καταλάβει από μόνος του. Μην φοβηθείτε να του/της εκφράσετε τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες σας. Να είστε έτοιμοι να ακούσετε, επίσης, τις ανάγκες και του άλλου.

7. Ακούστε

Για να υπάρχει επικοινωνία και για να έχει νόημα να μιλάτε ο ένας με τον άλλο, θα πρέπει πρώτα να ακούτε ο ένας τον άλλο. Αν ο καθένας λέει τα δικά του, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε ποτέ στην επικοινωνία. Πάντα να θυμάστε τη διαφορά μεταξύ ακούω, ακούω προσεκτικά και καταλαβαίνω.

8. Επιλέξτε τις μάχες σας

Η γκρίνια είναι η καλύτερη φίλη της γυναίκας. Οι φωνές επίσης. Είναι όμως και οι χειρότεροι εχθροί της ηρεμίας. Η γκρίνιες και οι φωνές δεν θα σας βγάλουν πουθενά, για αυτό –το ξεκαθαρίζουμε από τώρα- δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνετε. Αν όμως θέλετε να τσακωθείτε, μπορείτε να το κάνετε. Όχι όμως πάντα. Θα πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε πότε αξίζει τον κόπο να τσακωθείτε με τον σύντροφό σας και πότε όχι.

9. Αγαπάτε τον εαυτό σας και το σύντροφό σας

All we need is love: Μάθετε από τα λόγια του Τζον Λένον. Μπορεί να το ξεχνάμε όσο περνούν τα χρόνια αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η αγάπη. Χωρίς αγάπη τίποτα δεν ζει πολύ. Πάνω από όλα να αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν δεν το κάνετε εσείς, γιατί να το κάνει κάποιος άλλος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v