8 τεχνικές για να βγάλει την πάνα πιο εύκολα

8 τεχνικές για να βγάλει την πάνα πιο εύκολα

Οι περισσότεροι παιδίατροι θα συμφωνήσουν ότι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε την διαδικασία της σταδιακής αφαίρεσης της πάνας είναι η Άνοιξη, για τους ευνόητους λόγους των λιγότερων ρούχων. Ωστόσο, εφόσον βλέπετε το παιδί σας να νιώθει έτοιμο και πρόθυμο για το μεγάλο βήματα, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε από τώρα να του γνωρίσετε το νέο του «στέκι», το γιογιό.

Για πολλά παιδιά η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό δεν είναι εύκολη. Απαιτεί από τους γονείς υπομονή, επιμονή και... φαντασία για να πείσουν τα πιτσιρίκια τους πως έχει έρθει η ώρα! Δείτε κάποιες δοκιμασμένες τεχνικές και... προτείνετε τις δικές σας στο τέλος του κειμένου:

Αποφύγετε τις πάνες-βρακάκια

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να περάσουν στο κανονικό βρακάκι γιατί βολεύονται με την πάνα-βρακάκι (και, η αλήθεια είναι, πως εξίσου βολεύονται και οι γονείς). Είναι πιο αποτελεσματικό, όμως, όταν θα ξεκινήσετε τη διαδικασία μετάβασης στο γιογιό να φοράτε στο παιδί κανονικό βρακάκι μέσα στην ημέρα, ώστε όταν θα κάνει πιπί πάνω του να καταλάβει ότι δεν είναι ευχάριστο να μένει με βρεγμένα ρούχα, οπότε την επόμενη φορά να προτιμήσει το γιογιό. Μπορεί οι συχνές αλλαγές ρούχων να σας αναγκάσουν να βάλετε πολλά πλυντήρια, όμως η διαδικασία δεν θα διαρκέσει παραπάνω από μερικές ημέρες. Το παιδί θα μάθει πιο γρήγορα να επισκέπτεται την τουαλέτα κάθε φορά που θα θέλει να ουρήσει.

Διώξτε τους φόβους του διασκεδάζοντάς το

Πολλά παιδάκια φοβούνται την τουαλέτα, είτε σαν χώρο είτε την ίδια την λεκάνη. Μπορείτε να κάνετε πιο διασκεδαστική την επίσκεψή τους εκεί είτε αφήνοντας μερικά βιβλία ή κόμικς στον χώρο για να χαζεύουν όταν θα κάθονται στο γιογιό είτε αγοράζοντας ένα γιογιό που παίζει μουσική κάθε φορά που το παιδί κάνει την ανάγκη του.

Μικρό βραβείο

Κάποιοι «παλιοί» γονείς θα σας προτείνουν την επιβράβευση της καραμέλας: Μία καραμέλα κάθε φορά που το παιδί θα πηγαίνει στο γιογιό για τσίσα, δύο καραμέλες κάθε φορά που θα πηγαίνει για κακά. Καθώς, όμως, εμείς δεν είμαστε υπέρ της άνευ λόγου κατανάλωσης γλυκών, θα προτείνουμε άλλες μορφές επιβράβευσης, όπως π.χ. μερικά παραπάνω λεπτά παιχνιδιού το βράδυ πριν τον ύπνο ή μία φετούλα πορτοκάλι (ή όποιο άλλο φρούτο προτιμά το παιδί). Ακόμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα τετράδιο-ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε μαζί και θα κολλάτε αστεράκια κάθε φορά που το παιδί χρησιμοποιεί το γιογιό μέσα στη μέρα. Κάποιοι γονείς, μάλιστα, επιλέγουν να κάνουν ένα μεγάλο δώρο στο παιδί όταν το ημερολόγιο θα έχει συμπληρωθεί, δηλαδή όταν το παιδί θα χρησιμοποιεί το γιογιό κάθε φορά που θέλει να κάνει την ανάγκη του.

Κάντε το παιδί να νιώσει σημαντικό

Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να αισθάνονται «μεγάλα» και ανεξάρτητα. Η χρήση του γιογιό μπορεί να τα κάνει να νιώσουν έτσι. Πέραν, λοιπόν, από το να τους λέτε πόσο μεγάλα παιδάκια είναι πια, αφού χρησιμοποιούν το γιογιό, μπορείτε να τους πάρετε και μερικά κανονικά βρακάκια για να τους το επιβεβαιώσετε. Ακόμα κι αν βρέξουν το βρακάκι τους, μην τα απογοητεύσετε, πείτε ότι είστε περήφανοι και ότι την επόμενη φορά δεν θα το βρέξουν.

Το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά παραδειγματίζονται συνεχώς από τους μεγαλύτερους, και δη από τους γονείς τους. Γι'αυτό μπορείτε μερικές φορές να επιτρέπετε στο παιδί να μπαίνει στην τουαλέτα μαζί σας, για να σας βλέπει και να θέλει να κάνει και εκείνο το ίδιο.

Συνεχής υπενθύμιση

Το γιογιό πρέπει να είναι συνεχώς προσβάσιμο και ορατό στο παιδί και εσείς πρέπει τουλάχιστον κάθε δύο ώρες να ρωτάτε το παιδί αν θέλει να το χρησιμοποιήσει, για να του το θυμίζετε και να μην κάνει πιπί στην πάνα.

Κάντε το παιχνίδι

Αν έχετε αγόρι, βάλτε μερικά δημητριακά (π.χ. αυτά που μοιάζουν με μικρά κουλουράκια) μέσα στο γιογιό και ζητήστε του να στοχεύσει σε αυτά όταν θα κάνει τσίσα. Αν έχετε κορίτσι μπορείτε να βάλετε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο γιογιό ώστε να ανυπομονεί η μικρή να δει το υγρό να χρωματίζεται κάθε φορά που θα κάνει πιπί της.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο

Τελικά, είναι στο χέρι του παιδιού το πότε θα θελήσει να βγάλει την πάνα. Γι'αυτό οι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν τα σημάδια που θα τους δείξει, π.χ. ότι η πάνα του μπορεί να μείνει στεγνή για τουλάχιστον δύο ώρες, ότι μπορεί μόνο του να ανεβάσει και να κατεβάσει το παντελόνι του, ότι δυσανασχετεί όταν η πάνα του είναι βρεγμένη ή απλά ότι θέλει να αρχίσει να χρησιμοποιεί γιογιό ή την τουαλέτα. Μην είστε, λοιπόν, πιεστικοί, αλλά να είστε έτοιμοι να του εμφανίσετε το γιογιό όταν δείτε αυτά τα σημάδια.

Πηγή: Familyeducation

v