Εγκυμοσύνη: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες

Εγκυμοσύνη: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες

Και πάνω που έχετε αρχίσει να διαδίδετε το ευτυχές γεγονός της εγκυμοσύνης σας ξεκινά και το μεγάλο μαρτύριο του πρώτου τριμήνου! Πώς γίνεται ένα τόσο μικροσκοπικό έμβρυο να προκαλεί τόσο μεγάλο πρόβλημα; Και για πόσο καιρό ακόμα θα περνάτε τη μισή σας μέρα στο μπάνιο;

Τουλάχιστον, δεν είστε μόνες: Το 80% των εγκύων υποφέρουν από ναυτίες και εμετούς. Γιατί; Κατηγορήστε την ορμόνη «ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη», καθώς και το ευαίσθητο στομάχι σας. Ακόμα, ρίξτε λίγο φταίξιμο και στην αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οξύνουν την όσφρηση και σπέρνουν τον όλεθρο στη διαδικασία της χώνεψης. Τα καλά νέα; Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ναυτίες μειώνονται ή σταματούν εντελώς μετά το πρώτο τρίμηνο και η ζωή της εγκύου γίνεται ξανά ωραία...

Μέχρι τότε, δείτε μερικές δοκιμασμένες συμβουλές που μπορούν να κάνουν τις πρωινές ναυτίες λίγο πιο υποφερτές:

Κρακεράκια δίπλα στο κρεβάτι

Μπορεί να είχατε συνηθίσει κάθε πρωί που χτυπά το ξυπνητήρι να πετάγεστε σαν ελατήριο από το κρεβάτι, να ντύνεστε και να φεύγετε τρέχοντας για τη δουλειά. Πλέον τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί με το που σηκώνεστε όλα γύρω σας γυρίζουν (που λέει και ο Σάκης). Βάλτε, λοιπόν, το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα, πάρτε στο κομοδίνο από το προηγούμενο βράδυ ένα πακέτο με κράκερς ή με δημητριακά και, όταν έρθει η ώρα να σηκωθείτε, ανακαθίστε και μασουλήστε μερικά.

Οι υδατάνθρακες θα βοηθήσουν το στομάχι σας να «ισιώσει», θα τραβήξουν τα υγρά και θα αποτελέσουν καλή βάση για το κανονικό πρωινό που θα ακολουθήσει. Επιπλέον, το να σηκώνεστε σταδιακά θα βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί χωρίς ζαλάδες.

Φρέσκο τζίντζερ

Οι φρέσκες ρίζες τζίντζερ είναι γνωστές για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Νέες έρευνες δείχνουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές και στην αντιμετώπιση της ναυτίας, οπότε δεν χάνετε κάτι να τις καθαρίσετε και να τις προσθέσετε στον φρέσκο χυμό ή στις σαλάτες σας!

Διώξτε τις οσμές

Νιώθετε λίγο σας κυνηγόσκυλο; Ότι μπορείτε να εντοπίσετε την παραμικρή οσμή σε απόστασης χιλιομέτρων; Και ότι ακόμα και με τις πιο ανεπαίσθητες οσμές σας πιάνει ναυτία; Βγάλτε τις από την ζωή σας. Σταματήστε το μαγείρεμα ή μην μαγειρεύετε φαγητά που μυρίζουν έντονα, αλλάξτε απορρυπαντικά μέχρι να βρείτε τα πιο άοσμα και ανοίξτε τα παράθυρα για ώρες, για να ξεμυρίσει εντελώς το σπίτι.

Καραμελίτσες

Δοκιμάστε να φάτε μία ή δύο καραμελίτσες με γεύση λεμόνι ή μέντα κάθε φορά που έχετε ναυτία. Πολλές γυναίκες λένε ότι βοηθιούνται πολύ.

Θέση και στάση

Αν δεν αντέχετε άλλο το «κάψιμο» στον οισοφάγο μετά από κάθε γεύμα, παρατηρήστε τον τρόπο που κάθεστε. Σταθείτε σε όρθια θέση ή καθιστή με ευθυτενή τον κορμό, μέχρι να χωνέψετε καλά.

Ακόμα, όταν ξαπλώνετε στον καναπέ προσπαθήστε να γέρνετε προς την αριστερή πλευρά σας, γιατί έτσι η μήτρα δεν πιέζει τόσο το συκώτι και έτσι η κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και ως εκ τούτου προς το έμβρυο γίνεται καλύτερα.

Τρώτε με πρόγραμμα και ρυθμό

Ακόμα κι αν δεν πεινάτε, βάλτε ένα πρόγραμμα στα γεύματά σας και ακολουθείτε το πιστά. Γιατί όταν αφήνετε τον εαυτό σας να πεινά πέφτει το ζάχαρο και τα στομαχικά υγρά δημιουργούν τάσεις εμετού. Ακόμα, μπορείτε να έχετε πάντα ένα σνακ στην τσάντα σας για τις φορές που έχετε λιγούρες και είστε στον δρόμο.

Μην ξεχνάτε τις βιταμίνες σας

Ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, οι βιταμίνες Β6 και Β1 μπορούν να βοηθήσουν στις πρωινές ναυτίες –ζητήστε από τον γυναικολόγο σας να σας συστήσει τις κατάλληλες για εσάς. Ωστόσο, βιταμίνες Β μπορείτε να λάβετε και από τροφές όπως κόκκινο κρέας, αυγά, συκώτι και χταπόδι.

Ρεφλεξολογία

Υπάρχει μία περιοχή ανάμεσα στον καρπό και στον αγκώνα σας, στο εσωτερικό του χεριού, την οποία καλό είναι να γνωρίσετε. Περίπου 5 εκατοστά κάτω από την τσάκιση του καρπού, εσωτερικά πάντα, στο κέντρο των τενόντων, βρίσκεται ένα σημείο στο οποίο αν ασκήσετε πίεση μπορεί να ενεργοποιηθεί και να σας σταματήσει τη ναυτία. Μπορείτε απλά να το τρίψετε με τον αντίχειρα για πέντε λεπτά και μετά να επαναλάβετε στο άλλο χέρι. Δοκιμάστε το και πείτε μας αν «δούλεψε»!

Νοσοκομειακές τροφές

Αποφύγετε τα καυτερά και τα πικάντικα, τα τηγανιτά και τα λιπαρά και προτιμήστε «στεγνές» τροφές κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως μπανάνες, ρύζι και ψωμί. Είναι δυσκολότερο να ενοχληθεί το στομάχι σας με αυτές τις τροφές. Αρκεί καμία τους να μη σας φέρνει αναγούλα.

Μασάζ για εγκύους

Αν βρείτε κάποιον μασέρ που ειδικεύεται στις έγκυες δεν χάνετε κάτι να δοκιμάσετε. Πολλές γυναίκες έχουν ωφεληθεί ως προς τις ναυτίες από το ξεχωριστό αυτό μασάζ. Αρκεί να μην κάνετε μασάζ την στιγμή που έχετε ναυτία. Ο λόγος που βοηθάει είναι γιατί ο εξειδικευμένος μασέρ επικεντρώνεται σε περιοχές που πραγματικά μπορούν να επηρεάσουν τη ναυτία και γιατί εκλύονται και οι κατάλληλες ορμόνες που βοηθούν σε αυτό. Επιπλέον, ένα τέτοιο μασάζ θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες της εγκυμοσύνης.

Πηγή: TLC

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v