6 κατασκευές και χειροτεχνίες για παιδιά

6 κατασκευές και χειροτεχνίες για παιδιά

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με τα παιδιά σε κάποιο πάρκο ή στην παραλία, μαζέψτε όσο περισσότερα κλαδάκια, λουλούδια, ξερόχορτα, βότσαλα και κοχύλια μπορείτε για να τα χρησιμοποιήσετε, στη συνέχεια, σε ευφάνταστες ανοιξιάτικες κατασκευές που θα στολίσουν το δωμάτιό τους ή τις οποίες θα δωρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δώστε στα παιδιά τα απαραίτητα υλικά και τις σωστές οδηγίες και προτείνετέ τους να φτιάξουν κάποια από τα παρακάτω:

Μόμπιλε πουλιών

Τα πανέμορφα αυτά πουλάκια θα κάνουν τη φαντασία των παιδιών να... πετάξει!

Τι θα χρειαστείτε – τι θα κάνετε:

-Αν έχετε μεγάλα κοχύλια από το καλοκαίρι θα σας βολέψουν πολύ για να τα χρησιμοποιήσετε ως σώμα του πουλιού. Διαφορετικά πειραματιστείτε με άλλα πλατιά υλικά, όπως πλαστικά καπάκια από συσκευασίες ή οβάλ κομμάτια χαρτονιού.
-Πολύχρωμο χαρτί, π.χ. χαρτί περιτυλίγματος ή από σελίδες περιοδικών για τα φτερά τους. Κόψτε το ημικυκλικά και κολλήστε το όπως στην φωτογραφία.
-Μικρά πράσινα φύλλα και κλαδάκια για τα ποδαράκια τους.
-Ψαλίδι και ισχυρή υγρή κόλλα.
-Πολύχρωμο σχοινί ή κορδέλες για κρεμάσετε τα πουλάκια σας.
-Ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο για να σχεδιάσετε τα μάτια τους.

Οικογένεια κουκουβαγιών από βότσαλα

Διακοσμήστε το γραφείο των παιδιών ή το δικό σας με αυτές τις πανέμορφες πολύχρωμες κουκουβάγιες.

Τι θα χρειαστείτε – τι θα κάνετε:

-Καταρχάς πρέπει να βρείτε τα σωστά βότσαλα: Δύο μεγάλα και ένα ή δύο μικρότερα (που θα είναι τα παιδάκια), τα οποία θα πρέπει να έχουν φαρδιά βάση για να μπορούν να στερεώνονται και στέκονται μόνα τους.
Φροντίστε πριν ξεκινήσει το παιδί να το ζωγραφίζει, να είναι το βότσαλο καθαρό και στεγνό.
-Λευκή ακρυλική μπογιά, με την οποία το παιδί θα βάψει το μπροστινό μέρος του βότσαλου, το «πρόσωπο» της κουκουβάγιας.
-Πινέλο, για να απλώσει την ακρυλική μπογιά.
-Πολύχρωμα ανεξίτηλα μαρκαδοράκια για να τα σχέδια του προσώπου της κουκουβάγιας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα χρώματα για την κάθε κουκουβάγια.
-Βερνίκι, με το οποίο θα «περάσει» το παιδί της πρόσωπο της κάθε κουκουβάγιας για να δώσει λάμψη και να σταθεροποιηθούν τα χρώματα.

Υφασμάτινη τσάντα με λουλούδια

Οι τσάντα αυτή μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό δωράκι για τους καλεσμένους του πάρτι του παιδιού σας, ενώ μπορείτε να αγοράσετε περισσότερες από μία για να φτιάξουν τα παιδιά με τους φίλους τους.

Τι θα χρειαστείτε – τι θα κάνετε:

-Το βασικότερο όλων είναι να βρείτε τις τσάντες από καμβά, οι οποίες μπορεί να διατίθενται σε χρωματοπωλεία, ενώ μπορείτε να τις αγοράσετε και από εδώ, σε διάφορα χρώματα.
-Χρώματα για ύφασμα (όσο και όποια θέλετε για τα λουλούδια σας) σε βαζάκια. Αγοράστε τα online από εδώ.
-Πέταλα και φύλλα από λουλούδια ή και ολόκληρα λουλούδια με τα κλωναράκια τους, τα οποία θα βουτήξετε στα χρώματα και θα τα αποτυπώσετε στις τσάντες, για τέλειο σχέδιο.
-Πινέλα (ένα λεπτό και ένα πιο παχύ).

Γράμματα από κλαδάκια

Πανέμορφα γράμματα με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε το δωμάτιο του παιδιού, είτε τοποθετώντας τα ένα δίπλα στο άλλο είτε κολλώντας τα σε ένα μεγάλο χαρτόνι για να φτιάξετε έναν DIY πίνακα. Επίσης, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διακοσμήσετε το περιτύλιγμα ενός δώρου, τυλίγοντας ένα γράμμα με μία πολύχρωμη κορδέλα.

Τι θα χρειαστείτε – τι θα κάνετε:

-Κλαράκια ή κλαδάκια που θα βρείτε στην επόμενη βόλτα σας στο πάρκο, τα οποία όμως πρέπει να έχουν ίδιο πάχος (το ύψος θα το προσαρμόσετε εσείς).
-Λευκή μπογιά, για να βάψετε ολόκληρο το κλαδί, αλλά και μπογιές σε διάφορα άλλα φωτεινά χρώματα για να το διακοσμήσετε (π.χ. να κάνετε ρίγες ή πουά). Το λευκό χρώμα ίσως χρειαστεί να το «περάσετε» δύο φορές για να καλύψει εντελώς το κλαδάκι.
-Πινέλα.
-Υγρή, ισχυρή κόλλα με την οποία θα κολλήσετε τα κλαδάκια μεταξύ τους.

Tip: Για να φτιάξετε τα στρογγυλά γράμματα ενώστε τα κλαδάκια σε τρίγωνα και τετράγωνα (π.χ. για το «Ο» θα χρειαστείτε τέσσερα κλαδάκια και για το «Ρ» θα χρειαστείτε τρία).

Ένας ήλιος από στάχυ

 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εκδρομή στη φύση φροντίστε να μαζέψετε όσο περισσότερα διαφορετικά ξερά χόρτα βρείτε. Ακόμα καλύτερα αν βρείτε και στάχυα! Ο ήλιος αυτός θα δείξει υπέροχος σε έναν τοίχο της βεράντας ή του κήπου σας.

Τι θα χρειαστείτε – τι θα κάνετε:

-Πηλός, για το λευκό κέντρο του ήλιου. Για να βεβαιωθείτε ότι θα κοπεί ολοστρόγγυλο δώστε στο παιδί ένα φαρδύ ποτήρι ή ένα κουπ-πατ.
-Αν δεν βρείτε στάχυα στο ύπαιθρο, όπου θα βρεθείτε, αναζητήστε ψεύτικα από κάποιο κατάστημα με διακοσμητικά είδη ή είδη για χειροτεχνίες.
Όλα τα ξερά χόρτα και τα στάχυα θα πρέπει να χωθούν γύρω-γύρω στον πηλό, για να σχηματιστούν οι ακτίνες του ήλιου.
-Ξηροί καρποί ή ζυμαρικά για τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Το παιδί θα τα πιέσει για να χωθούν καλά μέσα στον πηλό και να κολλήσουν.
-Πινέλο, με το πίσω μέρος του οποίου θα κάνετε μία τρύπα στο πάνω μέρος του ήλιου, για να περάσει η κορδέλα και να κρεμαστεί.
-Κορδέλα για να κρεμάσετε τον ήλιο, όταν ο πηλός θα έχει στεγνώσει εντελώς (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή).

Ανεμόκρουστο

Κρεμάστε το στον κήπο ή έξω από το παράθυρο της κουζίνας και απολαύστε τον απαλό ήχο που θα κάνουν τα βότσαλα με τον αέρα.

Τι θα χρειαστείτε – τι θα κάνετε:

-Κοχύλια, τα οποία είτε έχετε μαζέψει το καλοκαίρι από παραλίες είτε θα αγοράσετε online από εδώ.
-Κορδέλες ράφια σε διάφορα χρώματα, από τις οποίες θα κρεμάσετε τα κοχύλια. Αγοράστε τις online από εδώ. Αν δεν βρείτε ράφια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες κορδέλες, π.χ. αν έχετε κρατήσει αυτές που τυλίγουν τα κουτιά στα ζαχαροπλαστεία.

Για να φτιάξετε μία πλεξούδα του ανεμόκρουστου ενώστε δύο κορδέλες ράφια, όσο μακριές θέλετε, δέστε τις μεταξύ τους και στηρίξτε τις από το κεντρικό κλαδί. Έπειτα, με τις δύο κορδέλες δένετε ένα-ένα τα κοχύλια σε απόσταση τουλάχιστον πέντε εκατοστών μεταξύ τους.

-Ψαλίδι, την κορδέλα.
-Ένα χοντρό κλαδί από το οποίο θα κρεμάσετε τις κορδέλες με τα κοχύλια.

Πηγή: Parenting.com

v