15 συμβουλές από μπαμπά προς μπαμπά

15 συμβουλές από μπαμπά προς μπαμπά

Όσες φορές κι αν δείτε το «What to Expect When You're Expecting» κανείς δε μπορεί να σας πει πώς πραγματικά θα έχουν τα πράγματα όταν έρθει το μωρό στο σπίτι, παρά ένας άλλος μπαμπάς. Θηλασμοί, πάμπερς, βρεφικά φορμάκια και ξαφνικά ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά στον μπαμπά, ο οποίος αφήνει στην άκρη τις παγωμένες μπύρες, τον ύπνο και το σεξ.

Θέλετε να προετοιμαστείτε λίγο καλύτερα; Δείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές από μπαμπάδες που... το έχουν περάσει:

Σεξ: Κάντε το τώρα που μπορείτε

Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης η σέξι κοιλιά της συντρόφου σας θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα –κάτι που μπορεί να σας ρίχνει λίγο τη λίμπιντο, όμως θυμηθείτε: Οι γιατροί συμβουλεύουν να απέχετε από το σεξ τουλάχιστον για 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, οπότε μην χάνετε ευκαιρία! Κι αν δυσκολεύεστε να βρείτε την όρεξη, επικεντρωθείτε στο τεράστιο στήθος της. Δεν θα μείνει για πάντα τόσο μεγάλο! Και κάτι ακόμα: Μην ανησυχείτε ότι θα κάνετε κακό στο μωρό. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.

Κοιτώντας «εκεί» στην αίθουσα τοκετού

Ας είμαστε ειλικρινείς, κύριοι: Η δημιουργία νέας ζωής είναι μαγική. Όμως η στιγμή του τοκετού είναι μία διαδικασία που εμπεριέχει αίμα, δάκρυα και ιδρώτα σε μεγάλες ποσότητες. Η μαία της συντρόφου σας μπορεί να σας παροτρύνει να πιάσετε το κεφάλι του ή να αγκαλιάσετε το μωρό σας μόλις έρθει στον κόσμο και είναι ακόμα γεμάτο αίματα. Αν θεωρείτε ότι δε μπορείτε να «σηκώσετε» κάτι τέτοιο, αρνηθείτε το. Είναι καλύτερα να μην κοιτάτε καν παρά να δει η σύντροφός σας τον τρόμο στο βλέμμα σας.

Το δώρο της

Για τον μπαμπά τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα στην αίθουσα τοκετού: Στέκεται εκεί και κρατά το χέρι της συντρόφου του. Για τη μαμά, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Σκεφτείτε να της κάνετε ένα όμορφο δώρο για να ανταμείψετε όλη της την προσπάθεια τη μέρα της γέννησης του παιδιού σας. Τα λουλούδια δεν αρκούν (θα δεχθεί κι από άλλους). Αντίθετα, ένα κόσμημα έχει μεγαλύτερη συμβολική αξία.

Σύμβουλος θηλασμού

Όταν έρθει το μωρό σας, πολύ γρήγορα θα αντιληφθείτε ότι ο θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν το μωρό δεν «πιάσει» καλά, οι θηλές της μαμάς μπορεί να πληγιάσουν και το στήθος της να πονά τρομερά. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να την εξαντλήσει και να την κάνει ιδιαίτερα ευσυγκίνητη. Μην προσπαθήσετε να κατανοήσετε το άγχος του θηλασμού. Προσπαθήστε, όμως, να την στηρίξετε άνευ όρων. Σε αυτό θα βοηθήσει μία σύμβουλος θηλασμού, την οποία μπορείτε να καλέσετε στο σπίτι αν βλέπετε πως η σύντροφός σας δυσκολεύεται.

Οι μπαμπάδες είναι σέξι

Πολλές γυναίκες γοητεύονται από τους άνδρες που αποπνέουν υπευθυνότητα, όπως οι μπαμπάδες. Μην σας κάνει, λοιπόν, εντύπωση αν ξαφνικά οι γυναίκες σας γλυκοκοιτάζουν... Με την έλλειψη ύπνου που σας ταλαιπωρεί, θα σας φανεί τρομερά τονωτικό!

Επιλόχειος κατάθλιψη

Εκτός κι αν είναι ρομπότ, η σύντροφός σας θα βιώσει απρόσμενα (και ανεξήγητα) συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα μετά τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα, περιλαμβάνοντας έντονη μελαγχολία, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας. Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα απευθυνθείτε σε ειδικό, καθώς πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε μόνος σας.

Αναλάβετε το άλλαγμα

Όσο κι αν βοηθάτε με τις δουλειές του σπιτιού, το άλλαγμα ενός μωρού λερωμένου από πάνω μέχρι κάτι που ουρλιάζει δεν είναι απλή υπόθεση. Ειδικά τη στιγμή εκείνη μπορεί να σας φανεί τόσο δύσκολο σαν πρέπει να συμπληρώσετε τον Κύβο του Ρούμπικ. Να θυμάστε αυτό: Στην πάνα η ελαστική πλευρά με τα αυτοκόλλητα πάει από πίσω. Πότε ανάποδα. Και μη νιώθετε τύψεις. Δεν φταίτε εσείς: Σε κανένα μωρό δεν αρέσει η όλη διαδικασία.

Συνηθίστε στις «δύσοσμες» συζητήσεις

Ας είστε ειλικρινείς: Εσείς οι άνδρες μιλάτε συχνά για τέτοια θέματα με τους φίλους σας. Πού να δείτε πόσα θα έχετε να λέτε όταν έρθει το μικροσκοπικό ανθρωπάκι σας στο σπίτι. Όχι μόνο θα πρέπει να καθαρίζετε τα κακά του από παντού αλλά θα συζητάτε με την σύντροφό σας για το χρώμα τους, τη μυρωδιά τους, την σύσταση και την υφή του. Ξεχάστε την σιχασιά και σηκώστε μανίκια.

Αμέτρητος βρεφικός εξοπλισμός

Καλωσορίστε την πιο ακατάστατη περίοδο της ζωής σας, κατά την οποία καρεκλάκια, καροτσάκια, κρεβατάκια, ριλάξ και στοίβες ασιδέρωτων ρούχων θα καταλάβουν όλο σας το σπίτι, κάνοντάς σας να σκεφτείτε σοβαρά να νοικιάσετε μία αποθήκη –ή ένα δεύτερο σπίτι. Η λύση είναι μία: Κάθε φορά που παύετε να χρειάζεστε κάτι από όλα αυτά, καθώς το μωρό μεγαλώνει, να το μαζεύετε και να το αποθηκεύετε.

Αγοράστε εσείς το καροτσάκι

Όσο ελκυστική κι αν ακούγεται η ιδέα να αφήσετε κάποιους άλλους να αγοράσουν το καροτσάκι για εσάς, π.χ. τους παππούδες, είναι προτιμότερο να κάνετε την δική σας έρευνα αγοράς και αν επιλέξετε αυτό που σας βολεύει καλύτερα. Άλλωστε, εσείς θα το σπρώχνετε, στο δικό σας πορτ-μπαγκάζ θα πρέπει αν χωρά και με το δικό σας ένα χέρι θα πρέπει να σηκώνεται όταν με το άλλο θα κρατάτε καφέ, τσάντα και μωρό.

Μάρσιππος

Πριν γίνετε μπαμπάς ίσως δεν είχατε σκεφτεί ότι θα κυκλοφορείτε με ένα μωρό δεμένο πάνω σας. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσετε πως όταν «φοράτε» το μωρό κινείστε με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στο σούπερ μάρκετ και στην καφετέρια, θα το λατρέψετε. Άλλωστε, το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας θα κοιμηθεί στα πρώτα πέντε λεπτά που θα το βγάλετε έτσι βόλτα –κάτι που θα σας συναρπάσει, αφού δεν θα το χορταίνετε έτσι ήρεμο στην αγκαλιά σας.

Τονώστε την

Ακόμα κι αν η γυναίκα σας συνεχίζει να δείχνει πανέμορφη μετά τον τοκετό, τα παραπάνω κιλά, καθώς και άλλα θέματα με το σώμα της θα της γίνουν εμμονή. Βοηθήστε την να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά που θα την απασχολούν με το να της λέτε συνέχεια πόσο όμορφη, σέξι, υπέροχη και εκπληκτική είναι. Κι όταν λέμε συνέχεια το εννοούμε. Κάντε την να νιώθει ξεχωριστή. Της αξίζει.

Ο κουβαλητής

Το να έχετε ένα μωρό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για βρώμικες πάνες, εμετούς και σνακ για τη βόλτα. Και ως άνδρας του σπιτιού, θα πρέπει να είστε εσείς αυτός που θα «καθαρίζει» για όλα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη οικογενειακή εκδρομή, θα είστε αυτός που θα σπρώχνει το καροτσάκι με το ένα χέρι, με την τσάντα αλλαγής το άλλο και ταυτόχρονα θα κουμπώνετε το κάθισμα του αυτοκινήτου. Τι θα κάνει η γυναίκα σας; Θα κουβαλά του μωρό. Και ποιος θα είναι, τότε, μέσα στο καροτσάκι; Όλα τα υπόλοιπα πράγματά σας. Θα σας διευκολύνει πολύ μία μεγάλη τσάντα αλλαγής που θα χωρά μέσα όσο περισσότερα πράγματα γίνεται –υγρομάντηλα, μπιμπερό, καθαρό φορμάκι κ.λ.π.

Ξυπνάτε και εσείς το βραδύ

Θέλετε να πιστεύετε πως όταν το μωρό σας ξυπνά μέσα στο ξημέρωμα, το μόνο που θέλει είναι η μαμά του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το μόνο που θέλει είναι... να φάει! Και το ότι η μαμά θηλάζει αποκλειστικά δεν είναι δικαιολογία για να μην ξυπνάτε και εσείς. Μπορεί κάλλιστα να αποθηκεύει το γάλα της στα ειδικά σακουλάκια και να του το δίνετε εσείς με το μπιμπερό μέσα στη νύχτα. Πιστέψτε μας, η σύντροφός σας θα σας λατρέψει γι'αυτό –έστω κι αν της χαρίζετε λίγη ώρα πολύτιμου ύπνου μόνο κάποια βράδια μέσα στη βδομάδα.

Απλά κουνάτε συγκαταβατικά το κεφάλι

Όσοι έχουν ήδη παιδιά θα σας λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, από το πώς να το κάνετε να ρευτεί μέχρι το σε ποιον από τους δύο σας μοιάζει. Ακόμα κι αν διαφωνείτε κάθετα μη μπαίνετε στη διαδικασία να το συζητάτε. Άλλωστε, τα ίδια άτομα μπορεί να σας φανούν χρήσιμα στο μέλλον, όταν π.χ. θα ψάχνετε νταντά για το μωρό, για να βγείτε ένα βράδυ.

Χρόνος με τους φίλους

Όσο cool κι αν είναι η σύντροφός σας, δεν θα της αρέσει να την αφήνετε για να συναντήσετε τους φίλους σας για πόκερ, όταν εκείνη θα αναρρώνει από την καισαρική. Τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό θα πρέπει να ξεχάσετε τις βραδινές συναντήσεις με τους κολλητούς σας –άλλωστε, θα νυστάζετε τόσο πολύ που δεν θα έχετε κουράγιο. Και όταν θα αρχίσετε ξανά να βγαίνετε, φερθείτε δίκαια. Για κάθε δικό σας βράδυ έξω θα αντιστοιχεί άλλο ένα για εκείνη με τις φίλες της. Έτσι θα είστε όλοι χαρούμενοι.

Αναλάβετε κάτι!

Μην υπάρχετε απλά ως μπαμπάδες. Προτείνετε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου μία συγκεκριμένη δουλειά στο σπίτι. Αυτό μπορεί αν είναι να στρώνετε τραπέζι το μεσημέρι ή να μαζεύετε τα απλωμένα ρούχα ή να πηγαίνετε εσείς σούπερ μάρκετ. Η γυναίκα σας θα εκτιμήσει τη βοήθεια αυτή, ενώ οι δραστηριότητες αυτές θα λειτουργούν και λίγο αγχολυτικά –κάτι που θα χρειάζεστε τον πρώτο καιρό.

Πηγή: iVillage

v