10 tips για να αποφύγετε τις θερμίδες του Πάσχα

10 tips για να αποφύγετε τις θερμίδες του Πάσχα

Ύστερα από μέρες νηστείας, το πασχαλινό τραπέζι, με τις σούβλες, τα αυγά, τις πατάτες, τις σαλάτες, τις συνοδευτικές σάλτσες και όλα τα λαχταριστά γιορτινά εδέσματα και γλυκά, είναι ακαταμάχητος διατροφικός πειρασμός. Από την άλλη, θέλουμε να προσέξουμε τη γραμμή αλλά και την υγεία μας, και να μην υπερφορτώσουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και λίπη. Πώς θα τα καταφέρουμε;

Ο κλινικός διαιτολόγος, Αναστάσιος Παπαλαζάρου μάς εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, και μας δίνει συμβουλές για να γλιτώσουμε από τις διατροφικές ερινύες κατόπιν εορτής.

Ένα αυγό είναι αρκετό

Δεν θα πάμε ενάντια στο έθιμο, όμως δεν χρειάζεται να φάμε 10 αυτά για να το τιμήσουμε. Ένα αυγό μετά την Ανάσταση είναι αρκετό.

Μην υποτιμάτε τη μαγειρίτσα

Αν για εσάς η μαγειρίτσα είναι απλώς μία σούπα, που θα σας ανοίξει την όρεξη και θα προετοιμάσει το στομάχι σας για να υποδεχτεί τις επόμενες λιχουδιές, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε. Ένα πιάτο μαγειρίτσας, με εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αβγά, άνηθο και ελαιόλαδο αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες!

Το... αργόν και χάριν έχει

Πριν καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι, σκεφτείτε πόσο καιρό έχετε να καταναλώσετε τόσο παχυντικά φαγητά και πόσο «βαριά» θα πέσουν στο στομάχι αν ξαφνικά τα φάτε όλα μαζί και σε μεγάλες ποσότητες. Μην αρχίσετε, λοιπόν, να βομβαρδίζετε το σώμα σας με λιπαρά και πρωτεΐνες – σεβαστείτε το και καταναλώστε τα με μέτρο.

Ξεκινήστε με σαλάτα

Ξεκινήστε το γεύμα σας με όση σαλάτα σάς κάνει όρεξη να φάτε, προκειμένου να τιθασσεύσετε την ορμή σας για ζωΐκή πρωτεΐνη που τόσο καιρό έχετε στερηθεί. Επιπλέον, οι σαλάτες, πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ χάρη στο κάλιο που περιέχουν, εξισορροπείται η μεγάλη πρόσληψη νατρίου που περιέχει το κρέας.

Φάτε ρύζι...

... ή μακαρόνια ή ψωμί ως συνοδευτικά του κυρίως πιάτου, γιατί θα σας χορτάσουν χωρίς να χρειαστεί να υπερ-καταναλώσετε κρέας, ενώ έτσι και σε συνδυασμό μαζί με τη σαλάτα θα έχετε δημιουργήσει ένα ισορροπημένο γεύμα.

Προτιμήστε το κατσικάκι

To κατσίκι, συγκριτικά με το αρνί, έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αν πάντως φάτε αρνάκι γάλακτος, το οποίο είναι φτωχό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε λίπος, προτιμήστε μπούτι ή σέλα, που είναι από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου.

Ρίγανη, η αντικαρκινική

Αν ετοιμάσετε εσείς το κρέας, φροντίστε να του ρίξετε πολλή ρίγανη από το προηγούμενο βράδυ. Η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση. Επίσης προτιμήστε το ψητό και όχι στα κάρβουνα.

Κρασί αντί για μπύρα

Το κρασί περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό.

Τσουρέκι το γλυκό

Μία φέτα τσουρέκι περιέχει περίπου 80 θερμίδες - πολύ λιγότερες από οποιοδήποτε άλλο γλυκό.

Λεμόνι για γεύση και βιταμίνες

Στίψτε μπόλικο λεμόνι πάνω από το κρέας όχι μόνο για νοστιμιά, αλλά και για τα αντιοξειδωτικά του συστατικά. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr

v