Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο παιδίατρο

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο παιδίατρο

Ο γνωστός αμερικανός παιδίατρος William Sears περιγράφει τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για να επιλέξουν τον κατάλληλο παιδίατρο. Ακολουθήστε τις συμβουλές του και κρίνετε εσείς τον παιδίατρο που θα ανταπεξέρχεται στις προσωπικές σας ανησυχίες και στις ανάγκες του παιδιού.

Πριν 30 χρόνια, όταν επρόκειτο να ανοίξω το δικό μου ιατρείο, ο καθηγητής μου μού είχε πει ότι τρία πράγματα κοιτάζουν οι γονείς που ψάχνουν παιδίατρο: Να είναι ευχάριστος, ικανός και διαθέσιμος. Φυσικά είχε δίκιο. Απλώς πλέον έχω καταλάβει ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αν ήταν έτσι, όλα τα παιδιά της γειτονιάς θα είχαν τον ίδιο γιατρό.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως οι ανάγκες του κάθε παιδιού και οι διαφορετικοί τρόποι ανατροφής τους.

Για τους λόγους αυτούς, καλό θα είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς προτού επιλέξετε παιδίατρο. Η λήψη αυτής της απόφασης μπορεί να ακούγεται πολύ δύσκολη, όμως δεν είναι αν γνωρίζετε όσα χρειάζεται όταν επιλέγετε παιδίατρο.

Καθορίστε τι είναι σημαντικό

Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε τον ιδανικό παιδίατρο, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας πώς θέλετε να είναι ο γιατρός. Επομένως αναρωτηθείτε τα εξής:

Θέλετε να δέχεστε συμβουλές για την ανατροφή του παιδιού ή είστε παραδοσιακός γονέας με ριζωμένες αρχές που θέλει μόνο ιατρική βοήθεια;

Για παράδειγμα, αν ένας γονιός δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις σε θέματα όπως το αν θα κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί, ή η χρονική διάρκεια του θηλασμού ή θέματα διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας, η πρώτη κατηγορία γιατρού θα βοηθήσει τον γονιό στη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Προετοιμασία

Πόσο πολύ μετράει η απόσταση;

Έχετε χρόνο ή μέσο για να διανύετε μεγάλες αποστάσεις ή χρειάζεστε έναν γιατρό που να βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας;

Εσείς, ή το παιδί σας, προτιμάτε γυναίκα ή άνδρα παιδίατρο;

Αν και στο μωρό δεν θα κάνει καμία διαφορά, ίσως θέλετε να σκεφτείτε ότι στο μέλλον (και ειδικά όταν το παιδί αρχίσει να μπαίνει στην εφηβεία) ίσως προτιμά έναν γιατρό του ίδιου φύλου.

Έχει το παιδί κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες;

Αν το παιδί σας έχει μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης ή το άσθμα, είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν παιδίατρο με ειδίκευση στο συγκεκριμένο πρόβλημα (σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο γιατρό, πάντα).

Ξεκινώντας την αναζήτηση

Όταν είστε έτοιμοι να βρείτε «υποψηφίους» γιατρούς, ζητήστε από τις μητέρες της γειτονιάς σας, που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, να σας καθοδηγήσουν. Ζητήστε τους να σας πουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθώς και λεπτομέρειες όπως πόσος καιρός χρειάζεται για να κλείσετε ένα ραντεβού, πώς φέρεται στα παιδιά κ.α.
Επίσης, ζητήστε τη συμβουλή του μαιευτήρα σας καθώς πιθανώς θα έχει διασυνδέσεις, ενώ θα γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Αφού αρχίσετε να απορρίπτετε υποψήφιους και καταλήξετε σε μια λίστα από γιατρούς, αρχίστε να κλείνετε ραντεβού για... συνεντεύξεις.

Έλεγχος προ-συνέντευξης

Επισκεφθείτε το ιατρείο του νωρίς ώστε να το βολιδοσκοπήσετε. Συστηθείτε στο προσωπικό, καθώς πιθανότατα θα τους βλέπετε συχνότερα από εδώ και πέρα, και σημειώστε αν είναι εξυπηρετικοί και ευγενικοί. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι όλα είναι καθαρά και ότι υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Αν θέλετε, συνομιλήστε με άλλους γονείς που περιμένουν και ρωτήστε τους αν είναι ικανοποιημένοι.

Όταν συνομιλείτε με τον γιατρό

Να είστε σύντομοι. Ειδικά αν δεν σας έχει χρεώσει για τη συνάντηση. Πέντε με δέκα λεπτά θα πρέπει να είναι αρκετά για να βγάλετε ένα συμπέρασμα. Αν θεωρείτε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο, κλείστε ένα κανονικό ραντεβού.

Μείνετε εντός θέματος. Έχετε μαζί σας ή στο μυαλό σας τις ερωτήσεις που θέλετε να του κάνετε και μην ξεφύγετε, αρχίζοντας γενικές συζητήσεις και εκφράζοντας τους προβληματισμούς σας για πιθανά μελλοντικά προβλήματα του μωρού.

Να είστε ανοιχτόμυαλοι. Αν ξεκινήσετε τη γνωριμία σας λέγοντας κάτι αρνητικό, τύπου "δεν θέλουμε να κάνουμε τα τάδε εμβόλια στο παιδί" τότε ο γιατρός θα μπει αυτόματα σε αμυντική στάση. Ακούστε, λοιπόν, τι έχει να σας πει και αφήστε τις δικές σας ιδέες για το μέλλον.

Κάντε σημαντικές ερωτήσεις. Για να καταλάβετε αν ο γιατρός έχει παρόμοια νοοτροπία με εσάς, συζητήστε τα πιο σημαντικά για εσάς θέματα, όπως η διατροφή και διαπαιδαγώγηση. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μάθετε αν έχει εμπειρία με εργαζόμενες μητέρες που θηλάζουν, ρωτήστε, "θέλω να συνεχίσω να θηλάζω το μωρό μου, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μπορώ, όταν επιστρέψω στη δουλειά. Τι θα μου προτείνατε;"

Φέρτε το παιδί μαζί σας στη συνέντευξη. Παρακολουθήστε πώς ο γιατρός πλησιάζει το παιδί αλλά μην ανησυχήσετε αν αυτό αρχίσει να κλαίει ή αν δεν δεθεί αμέσως με το γιατρό. Ακόμη και οι καλύτεροι παιδίατροι μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες συμπεριφορές. Ένας καλός γιατρός θα σαστίσει αλλά θα επιχειρήσει να κάνει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Ο γιατρός ίσως φαίνεται ιδανικός. Αν όμως το ένστικτό σας λέει να μην τον εμπιστευτείτε, τότε καλύτερα να συνεχίσετε να ψάχνετε. Άλλωστε, οι μαμάδες ξέρουν καλύτερα.

Πηγή: parenting.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v