Περιστατικά απολύσεων εγκύων κατέγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη

Περιστατικά απολύσεων εγκύων κατέγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη

Υπό το φόβο της απόλυσης ζουν τα τελευταία τρία χρόνια οι εργαζόμενοι, αλλά οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο αν αποφασίσουν να γίνουν... μητέρες.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη, Καλλιόπης Σπανού, την οποία παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η κυρία Σπανού παραδίδοντας την έκθεση ζήτησε από τους κυβερνώντες «αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών, σεβασμό των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, τήρηση των κανόνων με διαφάνεια αλλά κι ευελιξία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, προκειμένου η πολιτεία να προσφέρει διέξοδο και να στηρίξει τους πολίτες που δοκιμάζονται». Το αίτημα προφανώς θα... μεταφερθεί στους αρμοδίους.

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση διαπιστώνει ότι το πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζει ως εχθρό τη μητρότητα.

Τα περιστατικά που ενδεικτικά καταγράφονται είναι χαρακτηριστικά:

– Δικηγόρος, εργαζόμενη με άτυπη σύμβαση σε τηλεοπτικό κανάλι, διαμαρτυρήθηκε ότι απολύθηκε ενώ βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Αφού έλαβε υπόψη του αποδεικτικά έγγραφα που προσκομίστηκαν από την ενδιαφερόμενη καθώς και μαρτυρικές καταθέσεις ατόμων, που η ίδια είχε υποδείξει, ο Συνήγορος ζήτησε την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης από την εργοδότρια εταιρεία. Κατέγραψε τις διαπιστώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω απόλυση ήταν άκυρη διότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης της εργαζομένης, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικαστικές και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ειδικώς για τους δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες με πάγια αντιμισθία. Ωστόσο δεν εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου, λόγω αναρμοδιότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επ' αυτών των συμβάσεων, και η εργαζόμενη προσέφυγε δικαστικά.

– Εργαζόμενη ως υπάλληλος σε εταιρεία τηλεφωνικών πωλήσεων κατήγγειλε ότι απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος. Ο εργοδότης δεν επικαλέστηκε σπουδαίο λόγο για την απόλυση, υποχρέωση ρητώς προβλεπόμενη στη σχετική νομοθεσία. Όταν ο εργοδότης αρνήθηκε να συνεχίσει να απασχολεί την εργαζόμενη, ο Συνήγορος εισηγήθηκε προς την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας την επιβολή προστίμου σε βάρος του και το πρόστιμο πράγματι επιβλήθηκε.

– Σε παρόμοια περίπτωση απόλυσης εγκύου από φαρμακευτική εταιρεία, χωρίς να έχει προηγηθεί επίκληση σπουδαίου λόγου, ο εργοδότης κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου προέβη σε επαναπρόσληψη της εργαζομένης.

– Εργαζόμενη ως βοηθός λογιστή σε τεχνική εταιρεία επί 10 έτη με πλήρες ωράριο, επιστρέφοντας στην εργασία της έπειτα από εξάμηνη άδεια μητρότητας, αντιμετώπισε την άρνηση του εργοδότη να δεχθεί την προσφορά των υπηρεσιών της, με επίκληση της έλλειψης θέσης εργασίας στο αντικείμενό της. Ωστόσο, είχε ήδη προβεί σε πρόσληψη άλλου βοηθού λογιστή, ο οποίος ασκούσε τα δικά της καθήκοντα. Η ενδιαφερόμενη προέβη σε καταγγελία στο αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ.

Πηγή: nez.gr

v