Αιτία παχυσαρκίας η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο

Αιτία παχυσαρκίας η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο

Σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και μεγάλη περίμετρο μέσης αντιμετωπίζουν τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Preventive Medicine».

Οι μελέτες που έγιναν για τις ανάγκες της έρευνας έδειξαν ότι η περίμετρος της μέσης ενός παιδιού μπορεί να αυξηθεί σημαντικά λόγω της παρατεταμένης παρακολούθησης τηλεόρασης. Παλαιότερες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα ευρήματα αυτά, αφού απέδειξαν ότι περισσότερη τηλεόραση σημαίνει χειρότερη μυϊκή διάπλαση των παιδιών.

Στη νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών, τα οποία συνηθίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση περίπου 4,5 ώρες την ημέρα. Το 70% αυτών διαθέτει τηλεόραση στο δωμάτιό τους. Τα παιδιά αυτά αξιολογήθηκαν αναφορικά με την μυϊκή τους μάζα, το λίπος στο στομάχι, τη γλυκόζη, την περίμετρο μέσης, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη HDL.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η σχέση μεταξύ τηλεόρασης και παχυσαρκίας βασίζεται κυρίως στον Δείκτη Μάζας Σώματος. Η σχέση μεταξύ τηλεόρασης και λιπώδους μάζας, λίπους δηλαδή που αποθηκεύεται σε συγκεκριμένες αποθήκες, και καρδιομεταβολικού κινδύνου δεν είναι εντελώς κατανοητή. Εικάζεται, όμως, ότι τα υψηλότερα επίπεδα παρακολούθησης τηλεόρασης και η παρουσία της τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο σχετίζονται με λίπος σε συγκεκριμένες «αποθήκες» και καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι τα παιδιά που είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο ήταν περισσότερο πιθανό να παρακολουθούν περισσότερο. Και σε αντίθεση με όσα δεν είχαν, τα παιδιά αυτά είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, περισσότερο λίπος και υποδόρια λιπώδη μάζα ιστού.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 5 ώρες ημερησίως διπλασίασε την πιθανότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα η ενδοσπλαχνική λιπώδης μάζα ιστού.

Περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο

Η παχυσαρκία δεν είναι, όμως, ο μόνος κίνδυνος του να έχει το παιδί τηλεόραση στο δωμάτιό του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ύπαρξη τέτοιας συσκευής μπορεί να σχετίζεται με λιγότερες ώρες ύπνου ή με μείωση της συμμετοχής στα οικογενειακά γεύματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης.

Τι λέει η παιδίατρος

Με τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας συμφωνεί και η ειδικευμένη παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη, η οποία επισημαίνει ότι η βασική επίπτωση της τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο είναι ότι εξαιτίας της τα παιδιά μειώνουν τη φυσική τους δραστηριότητα.

«Επιπλέον, τα παιδιά πολλές φορές επηρεάζονται από τις διαφημίσεις με όλες αυτές τις παχυντικές λιχουδιές και θέλουν να τις καταναλώσουν –ενώ αν δεν τις έβλεπαν ίσως να μην είχαν τέτοιες απαιτήσεις», συμπληρώνει η γιατρός.

Τι συμβουλεύει τους γονείς; «Είναι σχεδόν αδύνατο να απαγορευτεί η τηλεόραση σε ένα παιδί, στην εποχή που ζούμε. Οι γονείς μπορούν, όμως, να βάλουν όρια στο χρονικό διάστημα που θα δει το παιδί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο του αρέσει. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε γονιό και παιδί.

Επίσης, η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο δεν έχει τίποτα να προσφέρει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει εκεί».
Τέλος, η γιατρός συνιστά να μην επιτρέπουν οι γονείς στα παιδιά να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση, γιατί έτσι μπορεί να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες και, φυσικά, να μην χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως μέσο αντιπερισπασμού, για να κάνουν τα παιδιά να φάνε.

v