5 εναλλακτικές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

5 εναλλακτικές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Σας φαίνεται «βαριά» η μυρωδιά του αρνιού; Δεν θέλετε ούτε να σκέφτεστε τη μαγειρίτσα; Τα βραστά αυγά δεν σας συγκινούν καθόλου και βρίσκετε το τσουρέκι βαρετό; Δεν είστε η μόνη που σας αφήνει παγερά αδιάφορη η «πετσούλα από το αρνάκι την ώρα που σουβλίζεται» ή «μία αχνιστή και λεμονάτη μαγειρίτσα». Από την άλλη, όμως, το έθιμο θέλει την οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω από το ίδιο τραπέζι, να απολαμβάνει κρεατολιχουδιές και να τσουγκρίζει κόκκινα αυγά.

Πώς θα καταφέρετε να συνδυάσετε την πασχαλινή γαστρονομική παράδοση με πιο κοντινές στα δικά σας γούστα γεύσεις; Δείτε 5 εναλλακτικές προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι.

Εναλλακτική μαγειρίτσα με μανιτάρια

Τι θα χρειαστείτε
8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
500 γρ. μανιτάρια σε φέτες
10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια μουσκεμένα σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά
2 κ.σ. αλεύρι
1,2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κότας
2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 φλ. ρύζι (τύπου καρολίνα)
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια

Τι θα κάνετε: Λιώνετε, σε δυνατή φωτιά, το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τον άνηθο και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα αποξηραμένα μανιτάρια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε έπειτα τα φρέσκα μανιτάρια, το αλεύρι και μαγειρεύετε για ακόμη για 2 λεπτά. Ρίχνετε τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση , χαμηλώνετε την ένταση και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (περίπου 15 λεπτά ακόμη).

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρά για 5 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αυγολέμονο, χτυπώντας τα ασπράδια πρώτα με ένα πιρούνι ή σύρμα ώσπου να αφρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε και τον χυμό από τα λεμόνια. Παίρνετε λίγο ζωμό από τη σούπα και τον προσθέτετε στο μίγμα. Ρίχνετε κι άλλο ώσπου να ζεσταθεί το μίγμα και τότε το ρίχνετε όλο στη μαγειρίτσα. Ανακατεύετε καλά και είναι έτοιμη.
(συνταγή από xortofagia.blogspot.com)

Κατσικάκι με γιαούρτι και αγκινάρες στον φούρνο

Τι θα χρειαστείτε
1 κιλό Κατσικάκι (μπούτι)
10-12 καρδιές αγκινάρες
3 φλιτζάνια του τσαγιού γιαούρτι πρόβειο, χωρίς την πέτσα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 αυγά
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι

Τι θα κάνετε: Βράζετε τις καρδιές από τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό για 3’ - 4’. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε στην άκρη. Επιλέγετε κατά προτίμηση ένα κλειστό πήλινο σκεύος. Στρώνετε το κρέας, αλατίζετε, προσθέτετε το λάδι και το αλείφετε με το βούτυρο.

Σκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε το κατσικάκι στους 180 - 200 °C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20’. Χτυπάτε σ’ ένα μπολ με το σύρμα των αυγών το γιαούρτι με τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρις ότου αποκτήσετε παχύρρευστη σάλτσα.

Τοποθετείτε τις αγκινάρες γύρω από το κρέας και περιχύνετε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Αφήνετε το φαγητό στο φούρνο για 15’ - 20’ ακόμη, μέχρι να σχηματιστεί κρούστα. Σερβίρετε αμέσως με πράσινη σαλάτα.

(συνταγή από το iCookGreek)

Συκωτάκια τηγανιά

Tι θα χρειαστείτε
350 γραμ. συκωτάκια
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό
λίγο δυόσμο
ελαιόλαδο
λίγο σκόρδο
λίγη φέτα

Τι θα κάνετε: Βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι και το συκώτι για να τσιγαριστεί. Δεν αφήνετε το λάδι να κάψει, αλλά ρίχνετε κατευθείαν το συκώτι για να μην πιάσει κρούστα. Όταν το κρέας πάρει χρώμα, περίπου 4-5 λεπτά, αφαιρείτε το λάδι από το τηγάνι, για να μην γίνει πολύ βαρύ το φαγητό.

Στη συνέχεια, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την σάλτσα ντομάτα με την ζάχαρη για να μην ξινίσει η τηγανιά. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο και τέλος το μαϊντανό και λίγο δυόσμο. Αφήνετε στην φωτιά για 5-6 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Σβήνουμε την φωτιά και χοντροτρίβετε πάνω στην τηγανιά το τυρί φέτα. Στο σερβίρισμα «πουδράρετε» το πιάτο με μαϊντανό.

(συνταγή από toarkoudi.gr)

Τυρόψωμα πασχαλινά με αυγά

Τι θα χρειαστείτε
350 γρ. αλεύρι
220 γρ. τριμμένα τυριά ανάμεικτα (κεφαλογραβιέρα, φέτα σκληρή, γραβιέρα)
25 γρ. μαγιά
λίγος, ξερός μαϊντανός
2 αυγά
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι, χλιαρό νερό
ελάχιστο αλάτι για τη ζύμη και λίγο χοντρό για το πασπάλισμα
δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα

Τι θα κάνετε: Χτυπάτε τα αυγά με ένα πιρούνι και προσθέτετε τα ανάμεικτα τυριά και τον μαϊντανό. Βάζετε το αλεύρι και το αλάτι πάνω σε επίπεδη επιφάνεια - εκτός από 100 γρ. περίπου, που τα αναμειγνύετε με τη μαγιά και λίγο χλιαρό νερό. Αφήνετε αυτό το ζυμάρι να φουσκώσει, σκεπασμένο με ένα πανί.

Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του υπόλοιπου αλευριού και ρίχνετε 1 κουταλιά λάδι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύετε ελαφρά το υγρό αυτό μείγμα με λίγο από το αλεύρι που υπάρχει γύρω γύρω και προσθέτετε στο κέντρο το «φουσκωμένο» ζυμάρι και το μείγμα με τα τυριά και τα αυγά.

Ζυμώνετε καλά, απορροφώντας σιγά σιγά το αλεύρι. Δίνετε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τη βάζετε σε μια αλευρωμένη λεκάνη και την αφήνετε να φουσκώσει για 1½ ώρα. Αλείφετε με λίγο λάδι δύο στρογγυλά ταψάκια. Μοιράζετε τη ζύμη στα ταψιά, πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι και λίγο δεντρολίβανο και περιχύνετε με 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι. Ψήνετε τα τυρόψωμα για 35’ - 40’ στους 200 °C.

(συνταγή από iCookGreek)

Παγωτό τσουρέκι

Τι θα χρειαστείτε
1 ερμόλ (φυτική κρέμα για σαντιγύ)
1 ζαχαρούχο γάλα
1 εβαπορέ
2 κουταλιές λικέρ μαστίχας
2 κουταλάκια σαλέπι
3 χοντρές φέτες τσουρέκι

Σάλτσα σοκολάτας
340 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας γλυκόζη
2 βανίλιες
1 κουταλιά σούπας λικέρ καφέ ή αλλα

Τι θα κάνετε: Το ερμολ και τα γάλατα πρέπει να είναι στο ψυγείο για 24 ώρες.

Χτυπάτε στο μίξερ το ερμόλ για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάτε για άλλα 3 λεπτά. Παίρνετε λίγο από το εβαπορέ και διαλύετε το σαλέπι. Το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με το υπόλοιπο εβαπορέ. Χτυπάτε να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη.

Μετά από μισή ώρα το βγάζετε και αφού έχετε κόψει το τσουρέκι σε μικρά κομματάκια τα προσθέτετε και ανακατεύετε. Ξαναβάζετε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να πήξει το παγωτό.

Σερβίρουμε με σάλτσα σοκολάτας.

Για την σάλτσα σοκολάτας: Βάζετε σε κατσαρόλα την κρέμα, την ζάχαρη και την γλυκόζη και βράζετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε την σοκολάτα. Ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Ρίχνετε την βανίλια και το λικέρ και ανακατεύετε. 

(συνταγή από sintagespareas.gr)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v