10 λόγοι που έχετε καθυστέρηση

10 λόγοι που έχετε καθυστέρηση

Το να μην έρχεται περίοδος σε μία γυναίκα είναι μία κατάσταση που προκαλεί αγωνία (θετική ή αρνητική). Η πρώτη σκέψη όταν η περίοδος καθυστερεί είναι «είμαι έγκυος;». Πολλές φορές, όμως, δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη αιτία καθυστέρησης. Σύμφωνα με τη μαία Robin Elise Weiss, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι εννέα λόγοι που μπορεί να ευθύνονται:

Άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα στη ζωή μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου και του κύκλου της. Μερικές φορές μία γυναίκα μπορεί να είναι τόσο στρεσαρισμένη που το σώμα της να μειώσει την έκκριση της ορμόνης GnRH που προκαλεί ωορρηξία και έμμηνο ρύση. Με τη βοήθεια του γυναικολόγου της, όμως, η γυναίκα μπορεί να βρει αυτό που θα την βοηθήσει να χαλαρώσει και να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής –αυτό, βέβαια, μπορεί να πάρει κάποιο διάστημα.

Ασθένεια

Μία ξαφνική, σύντομη ασθένεια ή ακόμα και κάποια πιο μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην περίοδο. Αυτό συνήθως είναι παροδικό. Αν, πιστεύετε, όμως ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν σας έρχεται περίοδος, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει πότε περιμένει να επανέλθει ο κύκλος σας.

Αλλαγή προγραμμάτων

Η αλλαγή των ημερήσιων προγραμμάτων σας μπορεί πραγματικά να αποδιοργανώσει τον κύκλο σας. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες σε γυναίκες που εργάζονται σε βάρδιες, μία μέρα-μία νύχτα. Αν οι αλλαγές αυτές γίνονται συχνά μπορεί η γυναίκα να παρατηρήσει προβλήματα στον κύκλο της. Ίσως, τότε, θα πρέπει να δει αν μπορεί να ρυθμίσει τις βάρδιές της σε πιο σταθερά ωράρια, τα οποία να μεταβάλλονται μετά από καιρό και όχι σε καθημερινή βάση.

Αλλαγές στη λήψη φαρμάκων

Είναι πιθανό στη λήψη μίας νέας φαρμακευτικής αγωγής να παρατηρήσετε πως η περίοδος αργεί να έρθει. Μην αμελήσετε να το αναφέρετε στον γιατρό σας –αυτό συμβαίνει συχνά με κάποιες μεθόδους αντισύλληψης. Αν αλλάζετε φάρμακα συχνά, θα πρέπει να ενημερώνεστε από τον γιατρό σας για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περίοδό σας.

Υπερβολικό βάρος

Το να «κουβαλά» μια γυναίκα υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει ορμονικά τους κύκλους της –ακόμα και να τους σταματήσει. Οι περισσότερες γυναίκες που χάνουν αρκετό βάρος, ακόμα κι αν παραμένουν παχουλές, παρατηρούν όχι μόνο βελτίωση στον κύκλο τους αλλά και αυξημένη γονιμότητα.

Πολύ χαμηλό βάρος

Αν δεν έχετε αρκετό λίπος στον οργανισμό σας, δεν θα έχετε φυσιολογικές περιόδους –μπορεί ακόμα και να διακοπεί εντελώς η περίοδός σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αμηνόρροια. Θεωρητικά, με το να «βάλετε» ξανά κιλά θα επαναφέρετε την περίοδό σας. Συχνά, συμβαίνει, επίσης να χάνουν μία περίοδο οι γυναίκες που εργάζονται σε εξαντλητικό βαθμό ή που είναι επαγγελματίες αθλητές.

Λάθος υπολογισμός

Ο κύκλος της έμμηνου ρύσεως διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Παρόλο που, στις γυναίκες κατά μέσο όρο, ο κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, αυτό δεν ισχύει για όλες. Μερικές φορές μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε καθυστέρηση, ενώ απλά δεν έχετε υπολογίσει σωστά τις μέρες. Αν έχετε ανώμαλο κύκλο, αλλά γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία, περιμένετε την περίοδό σας περίπου δύο εβδομάδες μετά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μπορείτε χοντρικά να υπολογίζετε τις περιόδους σας.

Περι-εμμηνόπαυση

Η περι-εμμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία προς την μη-αναπαραγωγική ηλικία. Οι περίοδοι το διάστημα αυτό μπορεί να είναι πιο «ελαφριές» ή πιο «βαριές», πιο σπάνιες ή πιο συχνές –το σύνηθες, πάντως, είναι ότι είναι ανώμαλες. Αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος σε αυτή τη φάση της ζωής σας, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μέτρα αντισύλληψης, καθώς είναι πιθανό να είστε ακόμα γόνιμη για κάποιο διάστημα.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η φάση κατά την οποία δε μπορεί πλέον η γυναίκα να έχει ωορρηξία και περίοδο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έρθει φυσιολογικά ή μπορεί να προκύψει χειρουργικά μετά από υστερεκτομή ή λόγω κάποιας χημειοθεραπείας.

Εγκυμοσύνη

Και ναι! Μπορεί πραγματικά να μην σας έρχεται περίοδος επειδή είστε έγκυος! Ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης είναι συνήθως αρκετό για να το επιβεβαιώσει, ωστόσο μπορείτε να κάνετε και μία εξέταση αίματος για να το διασταυρώσετε. Κι αν πράγματι είστε έγκυος... ήρθε η ώρα να καλέσετε τον γυναικολόγο σας!

Πηγή: Pregnancy.About

v