Τραπεζάκια έξω: 5 ταβέρνες με αυλή

Τραπεζάκια έξω: 5 ταβέρνες με αυλή

Τι καλύτερο για το κλείσιμο μιας δύσκολης ημέρας από το να βρεθείς στη φιλόξενη αυλή της αγαπημένης σου ταβέρνας, με τους δικούς σου ανθρώπους, δροσερό κρασί και εκλεκτές νοστιμιές;

Είναι αυτές ακριβώς οι στιγμές που κάνουν το μεσοβδόμαδο λίγο πιο υποφερτό και που δίνουν στο καλοκαίρι το πραγματικό του νόημα!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πέντε από τα αγαπημένα μας εστιατόρια με αυλή:

Ροζαλία

 

(Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933)

Από τις πιο παλιές και αγαπημένες αυλές στο κέντρο της Αθήνας, που κρατά ακόμα σταθερά τους θαμώνες της, παράλληλα με την γαστριμαργική της παράδοση. Ο χώρος όσο πιο κλασικός μπορείτε να φανταστείτε: Καρό τραπεζομάντηλα, γλάστρες και κισσοί. Η δε κουζίνα, εξίσου γνήσια: Μαγειρευτά «μαμάς», μεγάλη ποικιλία σε ζουμερά κρεατικά της ώρας, αλλά και πολλές κρητικές συνταγές. Γεύσεις καθαρές και τίμιες, δηλαδή.

Τιμή κατ'άτομο: 15-20 ευρώ.

Αθήρι

(Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983)

Gourmet δημιουργίες γνήσιων ελληνικών γεύσεων, σε μία από τις πιο πράσινες και ρομαντικές αυλές της πόλης. Πέτρινοι τοίχοι, αναρριχητικά φυτά, κεράκια στα τραπέζια και πιάτα... ένα κι ένα! Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον εξαιρετικό καβουρμά, το συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το μαριναρισμένο κοτόπουλο με μέλι και πουρέ καρότου. Για γλυκό, προτιμήστε το πρωτότυπο παγωτό τριαντάφυλλο!

Τιμή κατ'άτομο: 25-30 ευρώ.

Κάππαρη

(Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3450288)

Νεοταβερνάκι σε στιλ «παλιάς γειτονιάς», το οποίο στεγάζεται σε μία παλιά μονοκατοικία, της οποίας η αυλή έχει αξιοποιηθεί στο μέγιστο, σε διάφορα επίπεδα, ενώ έχει διακοσμηθεί όμορφα σε λιτά λευκά χρώματα. Κάθε τραπεζάκι, μάλιστα, έχει και από ένα βαζάκι με κάπαρη για χρώμα και γεύση!
Το μενού της Κάπαρης κινείται σε μεσογειακές γεύσεις, αποτελούμενες τόσο από κρεατικά όσο και από θαλασσινά. Έτσι, συνιστούμε να δοκιμάσετε την καπνιστή πανσέτα, το ριζότο με μπέικον και την κρεατόπιτα, ενώ και οι σαλάτες είναι πολύ μεγάλες, φρέσκες και ζουμερές.

Τιμή κατ'άτομο: 15-25 ευρώ.

Γιορτή

(Τέρμα Ιεράς Οδού, Δαφνί, τηλ. 210 5326163)

Ο πολυχώρος «Γιορτή», σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της πόλης, προσφέρεται για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλες τις ηλικίες –ειδικά για παιδιά, τα οποία μπορούν να παίζουν άφοβα στον περιφραγμένο χώρο. Η κουζίνα της Γιορτής κινείται σε καθαρά ελληνικές-μεσογειακές γεύσεις: Οι σαλάτες είναι φρέσκες και δροσερές, τα κρεατικά στη σχάρα ζουμερά και νόστιμα, ενώ δε λείπουν και τα πιο μοντέρνα πιάτα, όπως ο σολομός με την κρέμα πάνω σε φρυγανισμένα ψωμάκια. Ακόμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα μαγειρευτά -το γιουβέτσι με μανιτάρια είναι εξαιρετικό- και φυσικά ένα παγωτό με υγρή σοκολάτα για να κλείσει το δείπνο «όπως πρέπει».

Τιμή κατ'άτομο: 25-30 ευρώ.

Λεύκες

(Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ: 210 2924458)

Μία ακόμα γνήσια οικογενειακή ταβέρνα, στο παλιό αρχοντικό του Γαλατσίου με την πανέμορφη αυλή, φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο, με μπόλικο πράσινο που προσφέρει απλόχερα τη δροσιά του. Τα πιάτα του βασίζονται σε γνήσια ελληνικά προϊόντα και πολλές μοντέρνες ιδέες. Εκεί θα δοκιμάσετε, λοιπόν, φωλιά από κανταΐφι, γεμιστή με κρέμα από κοτόπουλο και τυριά, γλειφιτζούρια από κοτόπουλο παναρισμένα και γεμιστά με μετσοβόνε, μελιτζάνα γεμιστή με κομμάτια χοιρινό και τυρί και λαχταριστές μπριζόλες, γεμιστές με πράσο, τυρί και πιπεριές. Φυσικά, μην αντισταθείτε σε ένα παγωμένο σορμπέ λεμονιού στο τέλος.

Τιμή κατ'άτομο: 20-25 ευρώ.

v