15 βήματα για να εντάξετε το fitness στη ζωή σας

15 βήματα για να εντάξετε το fitness στη ζωή σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσετε κιλά. Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο εξαντλητικό πρόγραμμα γυμναστικής μέχρι το καλοκαίρι και μετά να σταματήσετε. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε να τρώτε. Εντελώς. Είναι όμως αυτός ο σωστός δρόμος προς το fitness; Αν θέλετε να χάσετε κάποια κιλά (και πιθανότατα μετά να τα ξαναπάρετε), βεβαίως. Αν όμως θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή και την υγεία σας, τότε σε καμία περίπτωση. Δείτε κάποια «κόλπα» που θα κάνουν πιο εύκολη την ένταξη του fitness στη ζωή σας.

Μικρά βήματα

Το γεγονός ότι όσο περισσότερο γυμνάζεστε τόσο πιο fit γίνεστε, είναι αρκετά προφανές. Αν όμως ξεκινήσετε κατευθείαν από τα «βαριά» τότε (αν εξαιρέσουμε ότι είναι λάθος και θα υπάρξουν συνέπειες στο σώμα και την υγεία σας) ενδεχομένως και να κουραστείτε/βαρεθείτε πιο γρήγορα. Κάντε ένα βήμα κάθε φορά. Αν για παράδειγμα θέλετε να ξεκινήσετε τρέξιμο, αρχίστε με περπάτημα, προσθέστε στην προπόνησή σας το jogging και έπειτα σταδιακά αρχίστε το τρέξιμο.

Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τη διατροφή σας μέσα σε μια μέρα. Κάντε το σταδιακά. Για παράδειγμα, αρχίστε να τρώτε περισσότερα φρούτα. Έπειτα κόψτε τα αναψυκτικά και το fast food. Στη συνέχεια προσθέστε τις σαλάτες στη διατροφή σας, μετά αντικαταστήστε το άσπρο με μαύρο ψωμί κ.ο.κ. Έτσι, μόνο θα γίνει ομαλή η μετάβαση. Πιθανώς, μετά από έναν χρόνο να πιάσετε τον εαυτό σας, να μην θέλει (ακόμα κι αν «επιτρέπειται») να φάει πίτσα.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Οι περισσότεροι παρατούν το γυμναστήριο ή κάποια δίαιτα επειδή περιμένουν να δουν άμεσα αποτελέσματα. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητεύονται και αποθαρρύνονται. Έχετε υπομονή: Μετά από ένα μήνα θα αρχίσετε να αισθάνεστε αλλαγές στο σώμα σας. Μετά από δύο μήνες θα βλέπετε τις διαφορές. Μετά από τρεις μήνες θα τις βλέπουν και οι άλλοι.

Στο ενδιάμεσο όμως θα πρέπει να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για μικρές «κατακτήσεις». Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μικρό δώρο ή επιβραβεύστε τον μόνο ψυχολογικά. Μην απογοητεύεστε όμως και μην τα παρατάτε.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Αν έχετε κάποιον φίλο που ασχολείται, για παράδειγμα, με το bodybuilding, ίσως γνωρίζετε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζει τον εαυτό του φωτογραφίες στον καθρέφτη. Όσο ναρκισσιστικό κι αν ακούγεται (και εν μέρει, είναι) είναι αποτελεσματικό. Το να βλέπεις την πορεία σου και να κρατάς σημειώσεις για αυτήν, είτε σημαίνει να φωτογραφίζεις τους κοιλιακούς σου, είτε να καταγράφεις το βάρος σου, είτε να σημειώνεις τα κιλά ή τις επαναλήψεις που «έβγαλες» στο γυμναστήριο, είναι πολύ σημαντικό. Διαφορετικά, δεν θα παρατηρήσετε ποτέ τις ουσιαστικές διαφορές.

Απολαύστε το

Αν το πρόγραμμα που ακολουθείτε είναι εξαιρετικά δύσκολο ή επίπονο, δύσκολα θα μείνετε πιστοί σε αυτό. Αν η διατροφή σας είναι πολύ απαιτητική, θα επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες. Βρείτε το είδος άσκησης που απολαμβάνετε περισσότερο και μια διατροφή που σας αρέσει -εντάξει, ίσως όχι σοκολάτες αλλά τουλάχιστον κάτι που αντέχετε. Πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη άσκησης και συνταγές και κατασταλάξτε σε κάτι που θα αγαπάτε.

Ποτέ μα ποτέ μην εγκαταλείπετε

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά: Αν εγκαταλείψετε, δεν θα φτάσετε στο στόχο σας. Αν αισθάνεστε ότι κουραστήκατε, κάντε ένα μικρό διάλλειμα ή μειώστε την ένταση της προπόνησής σας αλλά μην τα παρατήσετε. Πάντα να ξεκινάτε πάλι. Αν το κάνετε αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρετε να φτάσετε τελικά στον στόχο σας.

Δυο - δυο

Το να βρείτε ένα άτομο που να θέλει να ασκείτε μαζί σας, μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην επιτυχία σας. Ένας train buddy -με την προϋπόθεση ότι βρίσκεστε περίπου στο ίδιο επίπεδο- θα κάνει την προπόνησή σας πιο απολαυστική ενώ ο θεμιτός ανταγωνισμός θα σας δώσει κίνητρο να προσπαθήσετε περισσότερο.

Πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα

Ακούγεται αστείο. Ωστόσο το πλύσιμο των δοντιών μετά από κάθε γεύμα θα προσφέρει το αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας στο στόμα σας και πιθανώς να σας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα. Επιπλέον, ενδεχομένως να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα (αν καπνίζετε).

Ποικιλία στο πρόγραμμά σας

Μην τρέχετε κάθε μέρα 5 χιλιόμετρα, στη συγκεκριμένη διαδρομή. Εναλλάξτε την απόσταση, τη διαδρομή, την ταχύτητα. Το ίδιο ισχύει και για το γυμναστήριο. Αν επί μήνες κάνετε το ίδιο πρόγραμμα, θα βαρεθείτε σε χρόνο dt. Γυμνάστε τις μυϊκές ομάδες που θέλετε με άλλες ασκήσεις, που «πιάνουν» τους ίδιους μύες ή αντί να κάνετε μια μέρα βάρη, κάντε kettlebells.

Εστιάστε σε έναν στόχο τη φορά

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλετε να επιτύχετε. Αλλά αν δεν εστιάσετε σε έναν στόχο κάθε φορά θα χάσετε ενέργεια χωρίς λόγο.

Η ξεκούραση είναι σημαντική

Όσοι τελικά εντάσσουν την άσκηση στον τρόπο ζωής τους, συχνά το ξεχνούν αυτό. Περιληπτικά: Όταν ασκείστε, επέρχεται μερική καταστροφή μυϊκών ινών κι όταν κοιμάστε επέρχεται ανάπλαση και πολλαπλασιασμός τους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε μόνο το πρώτο μέρος. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική για σωστά αποτελέσματα. Χωρίς ξεκούραση δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

Θέστε μακροπρόθεσμους στόχους

Όπως αφήσαμε να εννοηθεί παραπάνω, δεν υπάρχουν «μαγικά φίλτρα» στην άσκηση, ό,τι κι αν βλέπετε στα περιοδικά και τις διαφημίσεις. Το να γίνετε υγιής και fit παίρνει χρόνο και πρέπει να γίνεται σταδιακά. Αν μόλις ξεκινάτε, θέστε τον πρώτο μεγάλο στόχο σας για μετά από ένα χρόνο.

Μην αμελείτε τη διατροφή

Διατροφολόγοι και γυμναστές συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η μοιρασιά είναι 50-50. Μεταξύ της διατροφής και της άσκησης δεν υπάρχει κάτι «περισσότερο σημαντικό». Ενδεχομένως ανάλογα με το στόχο σας να θέλετε να εστιάσετε σε κάποιο από τα δύο περισσότερο αλλά δεν θα πρέπει να αμελείτε κάποιο από τα δύο. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι με την άσκηση οι διατροφικές σας ανάγκες αυξάνονται. Επομένως μην προβληματιστείτε αν πιάσετε τον εαυτό σας να πεινάει περισσότερο από πριν.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας

Όλοι το έχουν κάνει: Εύχονται να έμοιαζαν σε κάποιο μοντέλο σε εξώφυλλο περιοδικού. Είναι φυσιολογικό αλλά όχι υγιές. Σταματήστε να διαβάζετε περιοδικά και να συγκρίνετε τον εαυτό σας με ανορεξικές πλαστικές κούκλες. Είστε μοναδικοί και θα πρέπει να σαβεστείτε τον εαυτό σας για να σας σεβαστεί και εκείνο. 

Βρείτε αυτό που σας αρέσει

Άλλοι αγαπούν το τρέξιμο, άλλοι τα βάρη και άλλοι το water aerobics. Σε άλλους αρέσει το χόκεϊ επί χόρτου ή το μπάσκετ. Δεν έχει σημασία τι θα διαλέξετε, αρκεί να είναι κάτι που απολαμβάνετε.

Εμπνευστείτε και βρείτε κίνητρα

Αρχίστε να βλέπετε βίντεο ή φωτογραφίες ή αποφθέγματα που θα σας δώσουν κίνητρο. Ακούστε μουσική που σας ανεβάζει, βάλτε στο σπίτι πόστερ ατόμων που θαυμάζετε, κάντε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας και να έχετε κίνητρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v