Μεγάλη διάκριση για Έλληνες φοιτητές σε διαγωνισμό οικονομίας καυσίμων

Μεγάλη διάκριση για Έλληνες φοιτητές σε διαγωνισμό οικονομίας καυσίμων

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών της ερευνητικής ομάδας «Προμηθέας» στον διεθνούς φήμης ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου «Shell Eco-marathon 2013».

Η ομάδα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΗΜΜΥ-ΕΜΠ), «Προμηθέας» επέστρεψε στην Ελλάδα με το βραβείο «Best Team Spirit off-track award», το οποίο διεκδίκησε από 180 ευρωπαϊκές συμμετοχές.

Το βραβείο δόθηκε με κριτήρια: το ομαδικό πνεύμα, την εργατικότητα και την αντιμετώπιση δυσκολιών κατά τη διάρκεια των αγώνων, τη βοήθεια προς τις άλλες ομάδες και τον τρόπο ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 15-19 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Rotterdam της Ολλανδίας και η ομάδα μέτρησε την 5η συνεχόμενη συμμετοχή της.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες τις ημέρες του διαγωνισμού, η ομάδα κατάφερε να αγωνιστεί και μάλιστα να καταλάβει την 13η θέση ανάμεσα στους 36 συμμετέχοντες στην κατηγορία "Plug-in Prototype", αφού διένυσε 316 km με μία κιλοβαττώρα (kWh) που ισοδυναμεί με 3061 km με ένα ισοδύναμο λίτρο συμβατικού καυσίμου.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ομάδα δεν χρησιμοποίησε για το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα του οχήματος "Πυρφόρος" καθόλου εμπορικά μέρη αλλά τα κατασκεύασε εξολοκλήρου μόνη της!

Φέτος η ομάδα, με την εμπειρία 4 ετών στην «πλάτη της» ενσωμάτωσε τις τεχνολογίες και την εμπειρία των προηγούμενων ετών σε ένα βελτιωμένο πρωτότυπο μονοθέσιο όχημα τροφοδοτούμενο από φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρίες υψηλής απόδοσης.

Άντε και εις ανώτερα!

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega"

v