Το υπερευαίσθητο παιδί και πώς να το διαχειριστείτε

Το υπερευαίσθητο παιδί και πώς να το διαχειριστείτε

Δεν είναι σπάνιο για ένα παιδί να είναι υπερβολικά ευαίσθητο. Να είναι ντροπαλό και συνεσταλμένο, χωρίς αυτό να το κάνει λιγότερο έξυπνο και ικανό. Να συγκινείται ιδιαίτερα με τις ομορφιές της φύσης, με τα αρώματα και τις μελωδίες, αλλά να μην είναι στον "κόσμο του". Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης που του έχει δοθεί, το οποίο όμως μερικές φορές μπορεί να το φέρει σε δύσκολη θέση.

Το να είναι κανείς γονιός ενός τέτοιου παιδιού απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς, όπως λέει η αμερικανίδα παιδοψυχολόγος Maureen Healy, καθώς πρέπει πάντα να προετοιμάζει το παιδί για κάποιες καταστάσεις αλλά και να ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει όταν αυτό δυσκολεύεται στις δημόσιες εμφανίσεις του. Η ψυχολόγος δίνει, λοιπόν, στους γονείς τις εξής συμβουλές «επιτυχίας»:

Δώστε τους χρόνο

Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο και τον χώρο τους. Συχνά τους αρέσει να παίζουν μόνα τους και μετά από πολλές ώρες στο σχολείο θέλουν να χαλαρώσουν. Μην τους στερείτε αυτή την ανάγκη.

Αποφύγετε τα πλήθη

Σχεδόν σε κανένα υπερευαίσθητο παιδί δεν αρέσει η πολυκοσμία. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ή τα σούπερ μάρκετ με τα πολλά φώτα, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Ενδώστε στην ομορφιά της φύσης

Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από περιπέτεια και η φύση είναι το καλύτερο μέρος για να την βρουν. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τα φέρνετε συχνά σε επαφή με την φύση, να τα πηγαίνετε στην ύπαιθρο, στο βουνό ή σε καταρράκτες. Η επαφή με όλη αυτή την ομορφιά θα τα ενθουσιάσει.

Δώστε έμφαση στη δημιουργία

Τα ευαίσθητα παιδιά είναι κατά κανόνα δημιουργικά και παιχνιδιάρικα. Όσο πιο γρήγορα τα βοηθήσετε να ανακαλύψουν τι τους αρέσει να δημιουργούν (είτε αυτό έχει να κάνει με την τεχνολογία είτε με τη ζωγραφική ή το τραγούδι) τόσο πιο γρήγορα θα τα δείτε να «ανθίζουν» και να βρίσκουν το προσωπικό τους καταφύγιο από τον «σκληρό» έξω κόσμο.

Παίξτε μαζί τους

Τα παιδιά αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε όσα τους λέει ο κόσμος και στο ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο μαζί τους. Όταν, όμως, περνούν χρόνο παίζοντας με τους γονείς τους ή με τα άτομα που τα φροντίζουν (π.χ. με την γιαγιά ή την baby-sitter) αποκτούν πιο εύκολα αυτοπεποίθηση και βρίσκουν εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Ωφέλιμο είναι, μάλιστα, να τα αφήνετε να επιλέγουν εκείνα κάθε φορά το παιχνίδι που θέλουν.

Δώστε τους επιλογές

Οι επιλογές δημιουργούν στα παιδιά την αίσθηση της ισχύος. Αντί, λοιπόν, να τους ζητήσετε να βουρτσίσουν τα δόντια τους και να πάνε για ύπνο το βράδυ, μπορείτε νωρίτερα να τους πείτε «σε λίγο θα πας για ύπνο. Αν θέλεις να διαβάσουμε για 20 λεπτά μέχρι να κοιμηθείς, θα πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου και να χτενίσεις τα μαλλιά σου πρώτα. Η επιλογή είναι δική σου».

Διδάξτε τους την ευτυχία

Τα υπερευαίσθητα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να διαχειρίζονται τον πλούτο των συναισθημάτων τους. Βοηθήστε τα, λοιπόν, να εκφράζουν τα έντονα συναισθήματα με υγιή τρόπο και να αναπτύσσουν τη δύναμη αλλά και την διορατικότητα που χρειάζονται για να κάνουν όσα τα ευχαριστούν.

Πηγή: psychologytoday

v