Μαμά δεν τρώω πράσινα!: Κερδίστε αντίτυπα και ανακαλύψτε μια ...μυστική συνταγή!

Μαμά δεν τρώω πράσινα!: Κερδίστε αντίτυπα και ανακαλύψτε μια ...μυστική συνταγή!

Δηλώστε συμμετοχή μέσω της Φόρμας Διαγωνισμού και κερδίστε τρία αντίτυπα του βιβλίου "Μαμά δεν τρώω πράσινα!", της Θέμιδος Καρδιόλακα, από τις εκδόσεις Μίνωας. Το απίθανο βιβλίο μαγειρικής δίνει απαντήσεις και λύσεις στο καθημερινό πρόβλημα κάθε γονιού: πώς θα φάνε τα μικρά παιδιά λαχανικά! Η ίδια η κ. Καρδιόλακα μιλά στο Mama365 για το σύνηθες αυτό πρόβλημα και προτείνει μια γλυκειά συνταγή για υγιεινό επιδόρπιο! Προσοχή: Γράψτε τα πλήρη στοιχεία σας στη θέση "Σχόλια" της Φόρμας Διαγωνισμού, ώστε να σας αποσταλεί ταχυδρομικά (εντελώς δωρεάν) το βιβλίο! Δείτε τους νικητές:

Οι νικήτριες

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΕΖΑ
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΖΑΚΥΝΘΙΟΥ

Το βιβλίο: Μαμά δεν τρώω πράσινα!

Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Είστε στην κουζίνα σας και αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε για το παιδί σας. Σκέφτεστε (πάντα): Να φτιάξω κάτι υγιεινό. Εύγε, κυρίες μου! Η επόμενή σας σκέψη είναι ότι αυτό το «υγιεινό» πρέπει να περιλαμβάνει αναγκαστικά κάτι σε λαχανικό. Όμορφα. Και σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο γολγοθάς σας! Διότι το σπλάχνο σας ακούει ή βλέπει «πράσινα» και το βάζει στα πόδια. Παρ' όλα αυτά, εσείς καθημερινά προσπαθείτε να πείσετε το καμάρι σας να φάει λίγο μπροκολάκι, λίγο παντζάρι, λίγο σπανάκι. Αυτό όμως εκεί! Τίποτα! Ή που δεν θα τα ακουμπήσει ή που θα τα φτύσει (στην κυριολεξία)! Και εσείς είστε ένα βήμα πριν από τα ηρεμιστικά ή πριν από το να χτυπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο. Δεν είναι, όμως, ανάγκη!

Πρώτον, δεν είστε οι μόνες. Δεύτερον, γι' αυτόν τον λόγο είναι το συγκεκριμένο βιβλίο εδώ. Για να σας μάθει διάφορα «κόλπα» τα οποία θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου σας. Και επιπλέον, για να σας αποκαλύψει συνταγές –διαφορετικές από τις κλασικές, τις οποίες όλες έχουμε δοκιμάσει– , οι οποίες μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα λαχανικά. Και αν δεν καταφέρετε να τα κάνετε να τα αγαπήσουν, θα τα ξεγελάσετε και θα τρώνε λαχανικά σε συνταγές που δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι μπορούν να κρυφτούν!

Οι συνταγές συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, είναι χωρισμένες σε κεφάλαια ανά λαχανικό και κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει μία σύντομη εισαγωγή με πληροφορίες από τον έγκριτο Ειδικό Παθολόγο-Διατροφολόγο Δημήτρη Δελλή: Tips για το πώς διατηρούμε τα λαχανικά, ποια είναι η εποχή του κάθε λαχανικού και φυσικά ποια είναι η διατροφική του αξία.

Η Θέμις Καρδιόλακα μιλά στο Mama365

Ερ.: Τι "θέμα" έχουν τα παιδιά με τα πράσινα λαχανικά; Γιατί δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν;

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες επιστημονικές θεωρίες για το γεγονός ότι τα παιδιά δε θέλουν τα πράσινα. Εγώ δε μπορώ να τις επιβεβαιώσω, ούτε να τις ακυρώσω φυσικά. Αυτό που σίγουρα μπορώ να επιβεβαιώσω, από την δική μου εμπειρία των τελευταίων 2 ετών που γράφω το βιβλίο -κατά τη διάρκεια των οποίων έχω συναναστραφεί με δεκάδες μαμάδες και έχω προσπαθήσει να ταΐσω εκατοντάδες παιδάκια- είναι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με το πράσινο χρώμα. Και όσο πιο σκούρο, τόσο χειρότερα. Δηλαδή, το κολοκυθάκι, κάπως μπορεί να το ταίσεις, το μπρόκολο ή το χόρτο πολύ πιο δύσκολα!

Εδώ θέλω να πω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδία είναι οπτικοί τύποι. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, η προσπάθειά μας να τα ταίσουμε λαχανικά (ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό δεν τρώνε) θα διευκολυνθεί κατά πολύ. Το πράσινο λοιπόν που δεν τους αρέσει, είτε θα πρέπει να το συνδυάσουμε με κάτι το οποίο να είναι αγαπημένο γι᾽αυτά (π.χ. κοτομπουκιές, ρύζι και σαλάτα που να έχει κάτι λίγο πράσινο μέσα), είτε θα πρέπει να τους το σερβίρουμε με ευρηματικό τρόπο (π.χ. φατσούλα από μία φέτα ψωμί με μάτια από αυγά, μύτη από ντομάτα και στόμα από πιπεριά ή φασολάκι), είτε θα πρέπει να τους το κρύψουμε εντελώς μέσα σε αυτό το οποίο θα μαγειρέψουμε (π.χ. μπιφτέκι με αλεσμένο μπρόκολο ή κολοκυθάκι μέσα). Λίγη φαντασία να έχουμε και σίγουρα με επιμονή και υπομονή ακόμα και αυτά τα "πράσινα" θα τα φάνε κάποια στιγμή τα αγαπημένα μας παιδάκια!

Ερ.: Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν είναι γενικά "καλόφαγο", τι θα τους συμβουλεύατε;

Απ.: Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Αυτό με τα "κακόφαγα" παιδιά για μένα είναι απλώς μία δικαιολογία, πίσω από την οποία κρυβόνται οι γονείς, των οποίων τα παιδιά δεν τρώνε τροφές που θα έπρεπε. Για να μην παρεξηγηθώ, σίγουρα υπάρχουν κακόφαγα παιδια, όπως σίγουρα υπάρχουν και παιδιά τα οποία είναι πολύ πιο εύκολα στο φαγητό. Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές το ίδιο πράγμα: «Α! Εμένα η Αννούλα μου δεν τρώει τίποτα!». Και λέγοντάς το αυτό, οι γονείς νομίζουν ότι έχει τελειώσει η υποχρέωσή τους στην προσπάθεια να ταίσουν τα παιδιά τους λαχανικά ή φρούτα ή όσπρια ή ό,τιδήποτε άλλο δεν τρώνε. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως.

Σίγουρα οι γονείς των παιδιών που δεν κατατάσσονται στα "καλόφαγα" βρίσκονται σε πολύ πιο δυσμενή θέση από αυτούς των οποίων τα παιδιά τρώνε με την ψυχή τους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και παραδινόμαστε. Ίσα ίσα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που πρέπει να πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο και να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να καταφέρουμε να κάνουμε το παιδί μας να φάει έστω και μία μπουκίτσα φασολάκια ή ρεβύθια ή ψάρι. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, σημασία έχει η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά μας, και όχι η ποσότητα. Θα τους συμβούλευα λοιπόν να οπλιστούν με κουράγιο, θέληση και ευρηματικότητα και να θέσουν σαν στόχο ζωής την διαμόρφωση ενός ισορροπημένου διατροφολογίου για τα παιδιά τους, το οποίο θα τα ακολουθεί για μία ζωή.

Συνταγή για υγιεινό επιδόρπιο

Θα χρειαστούμε:

• 50 γρ. νιφάδες βρόμης ή κουάκερ
• 2 κ.σ. ηλιόσπορο
• 1 κ.σ. σπόρους κολοκύθας (o σε όλους σας γνωστός πασατέμπος)
• 3 γεμάτες κ.σ. μέλι
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι της αρεσκείας σας
• 1 μπανάνα, κομμένη σε τετραγωνάκια
• 1 ακτινίδιο, κομμένο σε τετραγωνάκια

Τι κάνουμε:

Τοποθετούμε τις νιφάδες βρόμης σε ένα τηγάνι και τις αφήνουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς τες για να μην καούν. Ρίχνουμε τον ηλιόσπορο μαζί με τους σπόρους της κολοκύθας, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα (για άλλα 3 λεπτά περίπου).

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να μελωθούν όλοι οι σπόροι και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Τοποθετούμε σε ένα ποτήρι το μείγμα των σπόρων, από πάνω το γιαούρτι και από πάνω τα φρούτα.

Σημείωση 1: Αντί για μπανάνα και ακτινίδιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράουλες, βατόμουρα ή μύρτιλο.
Σημείωση 2: Αποτελεί εξαιρετικό σνακ για το σχολείο.

Info:

ΜΑΜΑ, ΔΕΝ ΤΡΩΩ «ΠΡΑΣΙΝΑ»!: Πρωτότυπες συνταγές για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά

Συγγραφέας: Θέμις Καρδιόλακα

Εκδόσεις: Μίνωας

(1η έκδοση: Νοέμβριος 2013)

Σελίδες: 128 ● Τιμή: 15,00 €

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v