5 μύθοι για τον γάμο

5 μύθοι για τον γάμο

«Ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω»: Πόσο εφικτό είναι αυτό σήμερα; Κι όμως, όσο τα διαζύγια αυξάνονται στον δυτικό πολιτισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά τόσο αυξάνονται και οι γάμοι. Ο γάμος, λοιπόν, είναι ένας θεσμός που καλά κρατεί, παρά τους μύθους, τα μυστικά και τις αλήθειες που μπορεί να κρύβει κάτω από τα δεσμά του...

Μύθος 1: Οι άνδρες είναι πιο άπιστοι από τις γυναίκες

Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν αυστηρά νούμερα στην απιστία. Αφενός γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρατούν τέτοια παραπτώματα για τον εαυτό τους, αφετέρου γιατί δε συμφωνούν όλοι στο τι καθιστά μία απιστία. Παρ'όλα αυτά, μελέτη που έγινε την δεκαετία του '90 στην Αμερική έδειξε ότι το 20-25% των ανδρών έχει απατήσει τη σύζυγό του, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 10-15%. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Indiana, όμως, καταλήγει πως στις μέρες τα νούμερα αυτά έχουν εξισωθεί για τα δύο φύλα. 

Μύθος 2: Ο γάμος σκοτώνει το σεξ

Η θεωρία των στερημένων από σεξ παντρεμένων δεν έχει σχεδόν καμία βάση. Έρευνα που έκανε το 2012 η ιστοσελίδα εύρεσης συντρόφου Match.com έδειξε ότι το 41% των παντρεμένων ζευγαριών κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, οι παντρεμένοι σκέφτονται το σεξ πιο συχνά από τους singles. Μάλιστα, ο γάμος μπορεί να αποτελεί και μπόνους για το σεξ. Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους singles να έρθουν σε οργασμό κάθε φορά που κάνουν σεξ, για την ακρίβεια 9 στις 10 φορές σε αντίθεση με τους singles που έρχονται σε οργασμό 4-5 στις 10 φορές όταν κάνουν σεξ με περιστασιακούς παρτενέρ.

Μύθος 3: Οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι γεγονός ότι ο ρυθμός των διαζυγίων είναι περίπου ο μισός από τον ρυθμό των γάμων, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως η βασική διαφορά είναι ότι τα ζευγάρια που χωρίζουν κάθε χρόνο δεν είναι τα ίδια με αυτά που παντρεύονται κάθε χρόνο. Η παραπάνω παραδοχή, λοιπόν, ουσιαστικά βάζει στο «ίδιο καζάνι» δύο γενιές και τις εξισώνει ως μία, ανεξάρτητα με το αν οι γάμοι γενικά έχουν αυξηθεί. Ένας πιο σωστός τρόπος να υπολογίσει κανείς τα διαζύγια είναι να μετρήσει πόσοι άνθρωποι έχουν παντρευτεί ποτέ στη ζωή τους και πόσοι από αυτούς έχουν στη συνέχεια χωρίσει. Ένας τέτοιος υπολογισμός είχε γίνει την δεκαετία του '70 στην Αμερική και είχε δείξει ότι περίπου 40% των ζευγαριών παίρνει διαζύγιο. Από τότε, πάντως, τα ποσοστά έχουν μειωθεί σημαντικά, ειδικά ανάμεσα σε ζευγάρια υψηλού μορφωτικού επιπέδου που καθυστερούν να παντρευτούν.

Μύθος 4: Το διαζύγιο είναι πάντα η χειρότερη επιλογή για τα παιδιά

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς χωρίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν και εκείνα, ως ενήλικες. Αλλά αν οι γονείς δε μπορούν να αποφύγουν τους τσακωμούς και τη δημιουργία δυσάρεστου κλίματος στο σπίτι, το καλύτερο που έχουν να κάνουν για τα παιδιά είναι να χωρίσουν. Μελέτη του 2010 βρήκε ότι τα παιδιά των γονιών που τσακώνονται συχνά, αλλά παραμένουν παντρεμένοι, έχουν την τάση να έρχονται συχνά σε συγκρούσεις στην ενήλικη ζωή τους, συγκριτικά με παιδιά των οποίων οι γονείς μετά τους τσακωμούς χωρίζουν. Αυτό που συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι τους γονείς είναι να μη μένουν μαζί για χάρη των παιδιών, αν βρίσκονται σε έναν γάμο με μακροχρόνιους καβγάδες.

Μύθος 5: Ο γάμος είναι ξεπερασμένος

Οι άνθρωποι σήμερα καθυστερούν τον γάμο περισσότερο από ποτέ (η μέση ηλικία για τις γυναίκες σήμερα είναι τα 27 χρόνια και για τους άνδρες τα 29) και κάτι τέτοιο μπορεί να υπονοεί ότι ο θεσμός αυτός έχει ξεπεραστεί. Κι όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι παραμένει σημαντικός για τους νέους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, αμερικανικές μελέτες του 2001 και 2002 έδειξαν ότι το 55% των γυναικών και 47% των ανδρών υποστηρίζει ότι ο γάμος είναι «πολύ σημαντικό» μέρος της ζωής τους. «Αρκετά σημαντικό» μέρος της ζωής τους χαρακτηρίζει τον γάμο το 29% των γυναικών και 35% των ανδρών. Μάλιστα, εκείνες τις χρονιές στην Αμερική 33% των γυναικών και 29% των ανδρών ηλικίας έως 25 ετών είχαν ήδη παντρευτεί και 30% των γυναικών και 19% των ανδρών δήλωναν ότι θα ήθελαν να το έχουν ήδη κάνει.

Πηγή: livescience

v