Χρήσιμες συμβουλές για τον θηλασμό από αληθινές μαμάδες

Χρήσιμες συμβουλές για τον θηλασμό από αληθινές μαμάδες

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Harper's Bazaar το super model και νέα μαμά Gisele Bundchen (φωτο) δήλωσε πρόσφατα ότι θα έπρεπε να υπάρξει παγκόσμιος νόμος που να επιβάλλει τον μητρικό θηλασμό τουλάχιστον για τους έξι πρώτους μήνες του μωρού. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, «θα δώσει κανείς χημική τροφή στο μωρό του, ενώ είναι σε τόσο μικρή ηλικία;» Όσο κι αν συμφωνούμε με την άποψή της, γεγονός είναι ότι ο θηλασμός δεν είναι πάντα απλή υπόθεση για μία νέα μαμά. Και μόνο μία γυναίκα που έχει θηλάσει γνωρίζει αυτό, καθώς και μερικές πολύτιμες συμβουλές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν άλλες θηλάζουσες μαμάδες.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές τέτοιες συμβουλές από γυναίκες που θήλασαν περισσότερα από ένα παιδιά, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα απαντήσουν σε πολλούς προβληματισμούς σας γύρω από το θέμα!

Ξεκινήστε να θηλάζετε αμέσως μετά τον τοκετό

Όταν λέμε «αμέσως» εννοούμε το συντομότερο δυνατό, αφενός για να «κατέβει» γρήγορα το γάλα και να σας είναι πιο εύκολο να θηλάσετε και αφετέρου για να αποφύγετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να τραφεί το μωρό σας με φόρμουλα γάλακτος.

Η σημασία του συμβούλου θηλασμού

Είτε είναι η μαία, είτε η/ο γυναικολόγος είτε η/ο παιδίατρός σας, ένα άτομο με γνώσεις και εμπειρία σε ό,τι έχει να κάνει με τον θηλασμό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει και να σας δώσει λύσεις και απαντήσεις εκεί που νομίζετε ότι δεν υπάρχουν. Φροντίστε, λοιπόν, να βρείτε έναν σύμβουλο θηλασμού που θα σας εμπνεύσει και θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε.

Ζητήστε βοήθεια

Πέρα από τους ειδικούς, όμως, βοήθεια μπορούν να προσφέρουν και οι λιγότερο ειδικοί, προκειμένου να θηλάσετε το μωρό σας με την ησυχία σας. Είτε πρόκειται για τον άνδρα σας, είτε για τη μητέρα σας, είτε για στενούς συγγενείς και φίλους, μη διστάζετε να τους ζητάτε βοήθεια σε διάφορες δουλειές που σας κουράζουν και σας τρώνε χρόνο, ενώ εσείς πρέπει να θηλάζετε. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα δεχτούν να την προσφέρουν με χαρά.

Οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι οι πιο δύσκολες

Για την ακρίβεια, οι πραγματικά πιο δύσκολες είναι οι πρώτες δέκα ημέρες του θηλασμού, για κάποιες γυναίκες ο πρώτος μήνας, και για λιγότερες ο πρώτος ενάμιση μήνας. Μετά τις 6 εβδομάδες, όμως, ο θηλασμός θα πρέπει πλέον να έχει γίνει η πιο όμορφη ρουτίνα!

Μην κοιτάτε το ρολόι, κοιτάτε το μωρό σας!

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πόση ώρα είναι δυνατόν να θηλάζει ένα μωρό. Η απάντηση είναι «όση θέλει!». Δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα, έχει να κάνει με το πόσο πεινάει, πόσο νυστάζει, πόσο γάλα έχετε. Ξεχάστε, λοιπόν, το ρολόι και αφοσιωθείτε στη γλυκιά φατσούλα του μωρού σας, ενώ απολαμβάνει το γάλα σας!

Χαλαρώστε

Ο θηλασμός δεν θέλει άγχος και βιασύνη. Θέλει τον χρόνο του, τους ρυθμούς του, ψυχική και πνευματική ηρεμία.

Πίνετε πολύ νερό

Ο θηλασμός προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγετε είναι, αναμφίβολα, πίνοντας πολύ νερό!

Μην εγκαταλείψετε στην πιο δύσκολη μέρα!

Θα υπάρξει σίγουρα κάποια μέρα, ειδικά τον πρώτο καιρό, που είτε επειδή πονάτε (π.χ. λόγω πληγωμένων θηλών), είτε επειδή πιστεύετε ότι σας τελειώνει το γάλα, είτε επειδή νιώθετε κουρασμένη και νυσταγμένη, θα νιώσετε ότι δεν έχετε κουράγιο να θηλάσετε άλλο. Μην τα παρατήσετε! Μιλήστε με τον σύμβουλο θηλασμού σας και ζητήστε βοήθεια για όποιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Απολαύστε τον θηλασμό

Ο χρόνος που περνάτε θηλάζοντας το μωρό σας είναι πολύτιμος για το μεταξύ σας δέσιμο. Απολαύστε τον γιατί θα περάσει πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε...

v