Η γραφειοκρατία της γέννας

Η γραφειοκρατία της γέννας

Ο ερχομός του μωρού για εσάς είναι μάλλον ό,τι σπουδαιότερο συνέβη ποτέ, ένα πραγματικό θαύμα για τη ζωή σας που σας συγκινεί όσο τίποτε άλλο. Για το κράτος, όμως, το γλυκύτατο βρέφος σας είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να καταχωριστούν στα αρχεία του, στο ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο, και μάλιστα σε διάστημα 10 ημερών από τη γέννησή του.

Ποια χαρτιά χρειάζεστε για να ξεμπερδεύετε πιο γρήγορα από αυτές τις διαδικασίες και πού πρέπει να απευθυνθείτε;

Τα απαραίτητα χαρτιά

Σε κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια (ΜΗΤΕΡΑ και ΙΑΣΩ) στεγάζεται παράρτημα του ληξιαρχείου Αμαρουσίου, στο οποίο θα δηλώσετε το μωρό αφού γεννηθεί. Αυτό διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τη διαδικασία. Αν δεν πρόκειται να γεννήσετε σε κάποιο από αυτά τα δύο, πρέπει να προσκομίσετε τα χαρτιά στο ληξιαρχείο της περιοχής όπου βρίσκεται το μαιευτήριο, στο Τμήμα Βαπτίσεων (αυτό, φυσικά, δεν χρειάζεται να γίνει από εσάς την ίδια, αφού μπορεί να το κάνει και ο πατέρας του μωρού). Εκεί θα καταθέσετε:

  1. Ταυτότητες και φωτοτυπία αυτών (ή διαβατήριο)
  2. Ληξιαρχική πράξη γάμου
  3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (από τον Δήμο/Κοινότητα όπου ανοίξατε οικογενειακή μερίδα)
  4. Πράξη προσδιορισμού επώνυμου τέκνου (πιθανώς έχετε λάβει τέτοιο χαρτί από την εκκλησία, αν παντρευτήκατε με θρησκευτικό γάμο)
  5. Πιστοποιητικό γυναικολόγου-μαιευτήρα, το οποίο βεβαιώνει πότε και πού έλαβε χώρα ο τοκετός.

Οι γεννήσεις που γίνονται στα δημόσια μαιευτήρια που βρίσκονται στην πρωτεύουσα («Αλεξάνδρα», «Έλενα Βενιζέλου», «Αρεταίειο»), δηλώνονται στο ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων (Μητροπόλεως 60, τηλ. 210 32 40 541).

Αφού προσκομίσετε τα παραπάνω χαρτιά στο ληξιαρχείο και συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση, θα πάρετε τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης. Έτσι αποκτά το παιδί σας νομική υπόσταση.

Με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης εγγράφετε το παιδί σας στο μητρώο ασφαλισμένων του ασφαλιστικού φορέα σας, ενώ θα την χρειαστείτε και για διάφορες άλλες υποθέσεις, π.χ. υποβολή της φορολογικής δήλωσης, εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό κ.λπ.

Τέλος, για να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες εγγραφής του παιδιού και στην οικογενειακή μερίδα, θα πρέπει να προσκομίσετε τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης και στον Δήμο ή την Κοινότητα όπου ανήκετε.

Γι' αυτό, βγάλτε μπόλικες φωτοτυπίες και καλωσορίστε (και επισήμως) το μωρό σας!

v