Μετά το μωρό: Πώς θα προστατεύσετε τη σχέση σας

Μετά το μωρό: Πώς θα προστατεύσετε τη σχέση σας

Είτε επειδή αναγνωρίζετε ότι εσείς φροντίζετε το μωρό καλύτερα από τον σύντροφό σας, είτε επειδή ο άνδρας σας δείχνει να μην καταλαβαίνει πόσο κουράζεστε και πόσες υποχρεώσεις έχετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση σας μετά το μωρό έχει αλλάξει σημαντικά. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να ανταποκριθείτε στο νέο ρόλο του καλού γονιού, είστε αγχωμένοι, κουρασμένοι, οι μαμάδες έχουν ακόμα αρκετές ορμονικές διαταραχές που τις κάνουν εύκολα ευέξαπτες... και κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα στη σχέση.

Το να ξεσπάτε με το παραμικρό στον σύντροφό σας για κάθε τι που πιστεύετε πως δεν κάνει σωστά ή για οτιδήποτε σας ενοχλεί δεν είναι, όμως, ό,τι πιο παραγωγικό μπορείτε να κάνετε για τη σχέση σας. Δείτε πώς θα λύσετε τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζευγάρια αφού γίνουν γονείς για να θωρακίσετε την καλή σας σχέση.

Δείξτε επιείκεια και κατανόηση

Οι περισσότερες γυναίκες μετά το μωρό παραδέχονται πως για αρκετό καιρό νιώθουν να έχουν «χάσει» τον εαυτό τους. Ιδιαίτερα αν χρειάστηκε να αφήσετε τη δουλειά σας και περνάτε πλέον όλη σας την ημέρα στο σπίτι, με το μωρό, ενώ ο άνδρας σας εργάζεται κανονικά, δύο πράγματα είναι πιθανό να βιώνετε (και να σας ενοχλούν): Αφενός ότι ο ρόλος σας ως γυναίκα καριέρας τελείωσε και αφετέρου ότι έχετε γίνει πλέον τόσο ειδήμον στα θέματα το μωρού που ο άνδρας σας μοιάζει ερασιτέχνης μπροστά σας. Έτσι, τα βάζετε μαζί του με το παραμικρό «λάθος» του και, ταυτόχρονα, θυμώνετε με τον εαυτό σας που δεν κάνετε περισσότερα πράγματα για εσάς.

Λύση: Αποδεχθείτε ότι και οι δύο σας προσπαθείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό σε ό,τι κάνετε και ότι όλα αυτά που νιώθετε τώρα είναι παροδικά και μπορείτε να τα αλλάξετε καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Κάντε ένα βήμα πίσω από το «πρόβλημα»

Κάποιες φορές μπορεί ο θυμός ή η απογοήτευση που νιώθετε από τον σύντροφό σας, ο οποίος πιστεύετε ότι δεν σας καταλαβαίνει ή δεν σας βοηθά όσο θα θέλατε, να σας «θολώνει» τόσο που είστε έτοιμη να εκραγείτε. Κάπως έτσι, όμως, οι καβγάδες γίνονται αναπόφευκτοι.

Λύση: Τη στιγμή εκείνη πατήστε το «pause», πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε ένα βήμα πίσω για να παρατηρήσετε τι είναι πραγματικά αυτό σας ενοχλεί. Είναι κάτι που ο άνδρας σας λέει ή δεν λέει, κάτι που κάνει ή δεν κάνει; Αποδομώντας το πρόβλημα θα μπορέσετε πιο εύκολα να φτάσετε στη ρίζα του και να το λύσετε, ενώ έτσι θα έχετε και λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε.

Μπείτε στη θέση του

Μην «κολλάτε» στη σκέψη ότι δεν σας βοήθησε να κάνετε μπάνιο το μωρό και ότι αυτό σημαίνει πως είναι αδιάφορος, ότι βαριέται και ότι δεν σκέφτεται να σας βοηθήσει. Τέτοιες σκέψεις θα σας κάνουν να θυμώνετε ακόμα περισσότερο και δεν θα σας οδηγήσουν πουθενά.

Λύση: Δοκιμάστε να μπείτε για λίγο στη θέση του. Μπορεί να μη σας βοήθησε επειδή φοβάται πως δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει ή ότι θα κάνει κάτι λάθος και πάλι θα του βάλετε τις φωνές. Μπορεί να είναι υπερβολικά κουρασμένος. Μπορεί να μην ήρθε επειδή απλά δεν του το ζητήσατε και θεώρησε ότι τα καταφέρνετε μόνη σας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος δείτε τον θυμό σας σαν μία καλή αφορμή για να ξεκινήσετε μία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, ώστε να το λύσετε οριστικά. Εξηγήστε του πώς σας κάνει νιώθετε με τη στάση του και... ζητήστε συγνώμη αν «ξεφύγατε» και είπατε μία κουβέντα παραπάνω.

Αποδεχθείτε τον «τρόπο του»

Μπορεί πριν έρθει το μωρό να πιστεύατε ότι συμφωνείτε απόλυτα στον τρόπο που θα το μεγαλώσετε. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα υπολογίζατε: Εσείς μπορεί να γίνατε υπερβολικά αγχώδης και προστατευτική, εκείνος μπορεί να μην παίζει με το μωρό όσο -ή όπως- θα θέλατε, εσείς μπορεί να θέλετε να κοιμάστε με το μωρό –εκείνος όχι... Κάπως έτσι, μερικούς μήνες μετά, ανακαλύπτετε πως μάλλον τελικά δεν συμφωνείτε πουθενά, αναφορικά με το μεγάλωμα του παιδιού.

Λύση: Στην προκειμένη περίπτωση το κάθε «πρόβλημα» έχει διαφορετική λύση, όμως ο βασικός κανόνας είναι ότι ο κάθε γονιός έχει δικαίωμα να χτίζει τη δική του σχέση με το παιδί του. Αν, λοιπόν, ο σύντροφός σας θέλει να παίζει 10 λεπτά την ημέρα με το μωρό, είναι δικαίωμά του. Κι αν για να παίξει θέλει να κάνει το σπίτι άνω-κάτω, αφήστε τον να το κάνει αφού πρώτα συμφωνήσετε ότι μετά θα επαναφέρει εκείνος το σπίτι στην αρχική του κατάσταση. Όσο για τα πιο «σοβαρά» ζητήματα, όπως π.χ. το πού θα κοιμάται το μωρό, αν δε μπορείτε μεταξύ σας να συμφωνήσετε σε κάποια λύση, δοκιμάστε να ζητήσετε την άποψη του παιδιάτρου σας ή κάποιου παιδοψυχολόγου, οι οποίοι θα σας κατευθύνουν πιο σωστά.

Χρόνος για τους δυο σας

Το πιθανότερο είναι ότι, μετά το μωρό, ο χρόνος σας ως ζευγάρι είναι ελάχιστος –έως μηδαμινός. Πριν το μωρό κάνατε τα πάντα μαζί, διασκεδάζατε μαζί, πηγαίνατε ταξίδια, βγαίνατε ρομαντικά ραντεβού... Μετά το μωρό αυτό που κάνετε οι δυο σας, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να κάθεστε εξαντλημένοι μπροστά στην τηλεόραση, όταν το μωρό πλέον έχει κοιμηθεί. Όσο για σεξ... χμ, ποιος έχει κουράγιο ή ερωτική διάθεση;

Λύση: Μία καλή συμβουλή για να διατηρήσετε, όσο γίνεται, την ισορροπία στη ζωή σας μετά το μωρό είναι να μοιράζετε τον ελεύθερο χρόνο σας σε τρία ίσα μέρη: Ένα μέρος να αφιερώνετε στο μωρό σας, ένα μέρος στον εαυτό σας και ένα μέρος στον σύντροφό σας. Αυτό σημαίνει ότι για να είστε καλά στη σχέση σας, πρέπει να είστε καλά και με τον εαυτό σας. Είναι λογικό, ειδικά όταν το μωρό είναι μικρό, οι βόλτες, τα ταξίδια, ακόμα και το σεξ να μειώνονται. Οφείλετε, όμως, εν ανάγκη να επιβάλλετε στον εαυτό σας να βρίσκει χρόνο ο ένας για τον άλλον. Πιστέψτε μας, το μωρό σας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν λείψετε για δύο ώρες για να πάτε μόνοι σας για φαγητό ή δύο μέρες για να πάτε μια εκδρομή –αντίθετα, θα εισπράξει με ενθουσιασμό τη θετική σας ενέργεια όταν θα επιστρέψετε ανανεωμένοι και χαρούμενοι.

v