5 συνταγές με πατάτες σε νέες εκδοχές!

5 συνταγές με πατάτες σε νέες εκδοχές!

Η πατάτα είναι από τα λίγα τρόφιμα με τους φανατικούς ανά τον κόσμο. Στο πιάτο με κρέας, σε συνδυασμό με λαχανικά ή απλά σκέτη σε διάφορες παραλλαγές δίνει απερίγραπτη νοστιμιά στο τραπέζι. Πρόσφατα ανακαλύψαμε πέντε λαχταριστές συνταγές για πατάτες που μας ξετρέλαναν. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε άλλες πέντε, τις οποίες όσοι έχουν δοκιμάσει δηλώνουν ενθουσιασμένοι!

Τάρτα με πατάτες, σπανάκι και λιαστές ντομάτες

Υλικά:

Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
150 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
20 γρ. κρύο νερό
3 γρ. αλάτι
2 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
240 γρ. φύλλα σπανακιού
30 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 γρ. πατάτες, κομμένες σε μικρά ζαράκια
60 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
100 γρ. ανθότυρο (ή φρέσκια μυζήθρα)
20 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. βούτυρο
180 γρ. γιαούρτι
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι (ανάλογα)

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύετε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αυγό και το νερό και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.

Σε ταρτιέρα στρώνετε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Βάζετε στην επιφάνεια διαφανή μεμβράνη και αρκετά φασόλια (με το τρικ αυτό αποφεύγετε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο!). Την ψήνετε στους 180° C για 10 λεπτά περίπου, τη βγάζετε από τον φούρνο και αφαιρείτε τα φασόλια. Αφήνετε κατά μέρος να κρυώσει.

Παράλληλα, σε κατσαρόλα βάζετε το σπανάκι να τσιγαριστεί στο μισό ελαιόλαδο και αφήνετε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να χάσει τα υγρά του. Αλατίζετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει το ψιλοκόβετε και το βάζετε σ'ένα μπολ.

Σ'ένα τηγάνι, προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι με τις πατάτες και τις λιαστές ντομάτες για 4-5 λεπτά μέχρι να μυρίσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε στο μπολ με το σπανάκι. Τρίβετε το ανθότυρο και διορθώνετε τη γεύση με το αλάτι.

Σε άλλο μπολ τοποθετείτε το γιαούρτι, τους κρόκους και την κεφαλογραβιέρα. Αλατίζετε και χτυπάτε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην ζύμη της τάρτας στρώνετε το μείγμα του σπανακιού και από πάνω απλώνετε το μείγμα του γιαουρτιού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, για 15 περίπου λεπτά.

Αποσύρετε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Συνταγή: flashnews.gr

Πουρές πατάτας με καρότα και παρμεζάνα

Υλικά:

800γρ. πατάτες
4 καρότα καλά καθαρισμένα
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 κ.γ. κύμινο
Λίγο φρέσκο γάλα ζεστό
1 φλ. του καφέ παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
Λίγο αλάτι - Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45-60 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν τρυφερές. Σε άλλη, μικρότερη κατσαρόλα βράζετε τα καθαρισμένα καρότα, μέχρι και αυτά να γίνουν τρυφερά.

Καθαρίζετε τις πατάτες από τη φλούδα και τα μαύρα στίγματα, χοντροκόβετε τα καρότα και όλα μαζί τα περνάτε από το μύλο του πουρέ. Αδειάζετε τον πουρέ σε μια λεκάνη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε καλά, βάζετε μέσα το κύμινο και, μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτετε τον πουρέ. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις και προσθέτετε σιγά σιγά φρέσκο γάλα καλά ζεσταμένο, για να ισορροπήσετε την υφή του. Ρίχνετε την παρμεζάνα, άφθονο λευκό πιπέρι, δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι.

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

Λουκουμάδες με πατάτα

Υλικά:

Για τη ζύμη:
1 κιλό πατάτες
1 πρέζα αλάτι
750ml νερό ζεστό
2 κιλά αλεύρι
50 γρ. μαγιά
5 γρ. αλάτι

Για το πασπάλισμα:
340 γρ. μέλι
5 γρ. κανέλα σε σκόνη
100 γρ. καρύδια, τριμμένα
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τις πατάτες. Γεµίστε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό και αφήστε το σε δυνατή φωτιά µέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίξτε µέσα τις πατάτες και µία πρέζα αλάτι και αφήστε να βράσουν µέχρι να µαλακώσουν. Κατόπιν µεταφέρετε τις πατάτες σε ένα µεγάλο µπολ και πολτοποιήστε τις πιέζοντας µε ένα πιρούνι.

Προσθέστε τη µαγιά, 5 γρ. αλάτι και το νερό. Με τα χέρια σας ζυµώστε όλα τα υλικά µαζί έτσι ώστε να έχετε ένα οµογενοποιηµένο µείγµα. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και ζυµώστε καλά µέχρι να προκύψει µια ζύµη. Σκεπάστε το µπολ µε µια πετσέτα και αφήστε τη ζύµη να φουσκώσει, περίπου για 1 ώρα.

Τηγανίστε τους λουκουµάδες. Σε µια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίξτε ελαιόλαδο και αφήστε σε δυνατή φωτιά µέχρι να ζεσταθεί καλά. Χαµηλώστε τη φωτιά και µε ένα κουτάλι πάρτε µια ποσότητα ζύµης και ρίξτε τη στο καυτό ελαιόλαδο. Τηγανίστε λίγους-λίγους τους λουκουµάδες, µέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώµα απ' όλες τις πλευρές.

Σε µια πιατέλα στρώστε χαρτί κουζίνας, µεταφέρετε εκεί τους λουκουµάδες που αποσύρατε από τη φωτιά για να στραγγίσουν. Ρίξτε τα καρύδια στο µπλέντερ και τρίψτε τα. Περιχύστε κάθε µερίδα µε λίγο µέλι, πασπαλίστε µε κανέλα και τριµµένο καρύδι και σερβίρετε.

Συνταγή: glykamystika.gr

Πατάτες γιαχνί με χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 πατάτες
1 χωριάτικο λουκάνικο μακρύ
1 σκελίδα σκόρδου
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κούπα ντομάτες στον τρίφτη
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι - Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, τις πατάτες που έχετε κόψει σε κύβους, το πολτοποιημένο σκόρδο και το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
Στο μεταξύ σ'ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, σκέτο, χωρίς λάδι, για να βγάλει όλο το λίπος του.

Μόλις μαλακώσουν λίγο οι πατάτες, προσθέτετε το λουκάνικο, ανακατεύετε ελαφρά να ενωθεί με τη σάλτσα και το αφήνετε να πάρει μια-δυο βράσεις μαζί με τις πατάτες.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Ριζότο με γλυκοπατάτες

Υλικά:

4 γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
500 γρ. ρύζι
1 λίτρο ζωμό κρέατος
2 γρ. ζαφορά (ουσία που λαμβάνεται από τα άνθη του φυτού κρόκος, το βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
40 γρ. βοδινό μεδούλι
60 γρ. παρμεζάνα
30 γρ. κρεμμύδι
0,5 γρ. σαφράν σε σκόνη
20 γρ. βούτυρο
Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 20 γραμμάρια βούτυρο μαζί με το μεδούλι το οποίο έχετε αφαιρέσει από το κόκκαλό του και το έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια. Αφού τσιγαριστεί καλά το κρεμμύδι προσθέτετε τους κύβους γλυκοπατάτας, το ρύζι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε απαλά και συχνά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίχνετε 2 φλιτζάνια από το ζωμό, το αλατοπίπερο, τη ζαφόρα και αφήνετε να σιγοβράζει για 20 λεπτά.

Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που εξατμίζεται ο ζωμός και λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά προσθέτετε το σαφράν, το οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει στο τελευταίο φλιτζάνι ζωμό που έχει μείνει να προσθέσετε στο ριζότο.

Αφαιρείτε από τη φωτιά όσο το ριζότο είναι "αλ ντέντε", ρίχνετε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε γρήγορα για 30 δευτερόλεπτα. Το αφήνετε να "ηρεμήσει" για 1 λεπτό και σερβίρετε.

Συνταγή: sidagi.gr

v