Πρωτότυπες συνταγές για πεντανόστιμα γεμιστά

Πρωτότυπες συνταγές για πεντανόστιμα γεμιστά

Όλοι έχουμε κάποιο φαγητό που μας θυμίζει τη... μαμά μας και ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα τα γεμιστά. Μπορεί οι περισσότεροι να τα έχουμε στο μυαλό μας με ντομάτες και πιπεριές, τα γεμιστά όμως μπορούν να γίνουν με διάφορα λαχανικά, αρκεί να υπάρχει φαντασία και δημιουργικότητα στο μαγείρεμα. Προτείνουμε πέντε διαφορετικές συνταγές για γεμιστά που υπόσχονται να σας χαρίσουν έντονες απολαύσεις!

Μανιτάρια portobello γεμιστά με ρύζι, τυρί και πιπεριά

Υλικά:

10 μεγάλα μανιτάρια portobello
10 κ.σ. ρύζι
1 πιπεριά (ό,τι χρώμα θέλετε) ψιλοκομμένη
2 κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
1-2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Πιπέρι - αλάτι
Μαϊντανό
Τυρί φέτα
1/2 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα portobello από χώματα και ξεφλουδίζετε την πέτσα που σκεπάζει το «καπέλο» τους, ώστε να φανεί το άσπρο από κάτω. Κόβετε και πετάτε το κοτσάνι αν υπάρχει και βάζετε τα μανιτάρια με το βαθούλωμα προς τα πάνω σε ένα ταψί.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε λάδι να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι, αφού γυαλίσει προσθέτετε το τριμμένο κολοκυθάκι και την πιπεριά. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε για λίγα λεπτά το σοτάρισμα. Τέλος προσθέτετε το ωμό ρύζι, τσιγαρίζετε για 2 με 3 λεπτά, προσθέτετε την ντομάτα, τον μαϊντανό και πάρα πολύ λίγο νερό. Μετά το τσιγάρισμα του ρυζιού χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσετε το ρύζι σε ελάχιστο νερό για 5 λεπτά. Θέλετε να μισογίνει το ρύζι και να ολοκληρώσει το βράσιμό του μέσα στο μανιτάρι, στη συνέχεια που θα μπει στον φούρνο.

Όταν το ρύζι μισογίνει το κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε τυρί φέτα σπασμένη σε κομματάκια με το πιρούνι, ανακατεύετε να πάει παντού και γεμίζετε τα καπέλα των μανιταριών. Από πάνω ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε μανιτάρι και τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο στους 200 με 210 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά. Στο τέλος βγάζετε και ρίχνετε πάνω σε κάθε μανιτάρι λίγη φέτα και βάζετε ξανά το ταψί στον καυτό φούρνο μέχρι η φέτα να λιώσει πάνω στο ρύζι.

Συνταγή: erginikikouzina.wordpress.com

Πιπεριές γεμιστές με κοτόπουλο και φέτα

Υλικά:

4 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε πολύ μικρούς κύβους
1 κρεμμύδι ξερό
6 πιπεριά κόκκινες
2 ντομάτες
300 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
Αλάτι - πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο. Ενώ ζεσταίνεται, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το σοτάρετε από τις δύο πλευρές, για περίπου 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτετε το κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, για περίπου 3 λεπτά. Έπειτα ρίχνετε τη ντομάτα χωρίς τη φλούδα και τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω την φέτα κομμένη σε κύβους και την αφήνετε στη φωτιά για 1 λεπτό. Στη συνέχεια κόβετε στη μέση τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το μείγμα του κοτόπουλου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Συνταγή: sidagi.gr

Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά, μπέικον και τυρί

Υλικά:

6 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
3 κολοκυθάκια πράσινα
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
10 μανιτάρια άσπρα (τα κλασσικά)
10 φέτες μπέικον
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
150 γρ. γκούντα τριμμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, εκτός από τα μανιτάρια. Αυτά τα ξεφλουδίζετε απλώς. Κόβετε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνετε επάνω τους αλάτι, πιπέρι και λίγο από το λάδι.

Τις σιγοψήνετε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά (δεν σβήνετε τον φούρνο). Ψιλοκόβετε το μπέικον και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.

Ψιλοκόβετε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και όταν σοταριστεί το μπέικον, τα προσθέτετε στο τηγάνι. Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, σκάβετε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους και το προσθέτετε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά που υπάρχουν εκεί.

Αλατοπιπερώνετε όλα τα υλικά που βρίσκονται μέσα στο τηγάνι και τα σοτάρετε ώσπου να μαραθούν και να μαλακώσουν. Γεμίζετε με το μείγμα αυτό τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζετε με το γκούντα και ψήνετε για 6-7 λεπτά στον φούρνο στους 200 βαθμούς. Γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Πατάτες γεμιστές με γιαούρτι και γαλοπούλα

Υλικά:

4 πατάτες μεγάλες
6 φέτες γαλοπούλα κομμένες σε λωρίδες
100 γρ. κασέρι σε φλούδες
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, άπαχο
2 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.γ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Πλένετε τις πατάτες. Στη συνέχεια, τις τρυπάτε με ένα πιρούνι και τις βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά η φλούδα. 

Σε ένα μπολ βάζετε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.  Έτσι, φτιάχνετε μια σως.

Μόλις ψηθούν οι πατάτες, τις κόβετε στη μέση και απλώνετε πάνω σε κάθε κομμάτι τη σος. Πάνω από τη σος βάζετε μια φέτα γαλοπούλα και μια φλούδα κασέρι. Γαρνίρετε με κάππαρη και πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. 

Συνταγή: sidagi.gr

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά:

10 κολοκύθια χοντρά
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
10 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2 πατάτες κομμένες
2 κομμάτια φέτα θρυμματισμένα
2 καρότα τριμμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
2 αυγά
2 λεμόνια 

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα
15 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βούτυρο
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τα κολοκύθια και αφαιρείτε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρείτε το εσωτερικό τους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4 λεπτά. Ψιλοκόβετε το εσωτερικό που αφαιρέσατε από τα κολοκύθια προηγουμένως, και το βάζετε στο τηγάνι.

Προσθέτετε τα καρότα και συνεχίζετε να σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Μετά ρίχνετε στο τηγάνι τον κιμά και τον αφήνετε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε το ρύζι, τη φέτα, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα που έχει δημιουργηθεί θα είναι η γέμιση για τα κολοκύθια.

Γεμίζετε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Στη συνέχεια, συμπληρώνετε με τη μπεσαμέλ σε κάθε κολοκυθάκι. Tοποθετείτε όρθια τα κολοκύθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και βάζετε ανάμεσα τους τις κομμένες ντομάτες. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνετε με νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.

Βάζετε τα κλωνάρια μαϊντανού, τον άνηθο και το απαραίτητο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά. Μετά τα 50 λεπτά σβήνετε τον φούρνο και αρχίζετε να φτιάχνετε το αυγολέμονο που θα συμπληρώσει το φαγητό.

Για να φτιάξετε το αυγολέμονο, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους και σταδιακά λίγο-λίγο το λεμόνι. Μόλις είναι έτοιμο το αυγολέμονο περιχύνετε τα κολοκύθια και το ανακατεύετε στην κατσαρόλα.

Για τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τραβάτε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτετε λίγο-λίγο όλο το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με σύρμα και μόλις το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, προσθέτετε το γάλα και βάζετε την κατσαρόλα και πάλι στο μάτι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει.

Συνταγή: inewsgr.com

v