Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ωορρηξία σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ωορρηξία σας

Η ωορρηξία των γυναικών είναι μία περίπλοκη υπόθεση, γιατί ενώ οι περισσότερες γνωρίζουμε γενικώς ότι έχουμε ωορρηξία στα μισά του κύκλου μας, οπότε τότε είναι και οι γόνιμες ημέρες μας, αφενός τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι για όλες, αφετέρου υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε –και θα έπρεπε. Γιατί η ζωή μας, σε θέματα γονιμότητας, θα γινόταν λίγο πιο εύκολη. Σήμερα, λοιπόν, θα τα μάθουμε...

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα της γυναίκας παράγει και απελευθερώνει ένα ωάριο, προκειμένου να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, το οποίο θα οδηγήσει στην αναπαραγωγή.

Κατά την ωορρηξία συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα:

  • Η επένδυση της μήτρας σκληραίνει γιατί προετοιμάζεται για το ωάριο, το οποίο θα εφαρμόσει στα τοιχώματα της μήτρας.
  • Ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει μέσω των σαλπίγγων προς τη μήτρα, με την ελπίδα ότι κάποιο υγιές σπερματοζωάριο θα είναι εκεί και θα το περιμένει.

Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε διαλύεται και η μήτρα το αποβάλλει με την μορφή της περιόδου.

Οι γυναίκες γεννιούνται «κουβαλώντας» ήδη τον συνολικό αριθμό ωαρίων που θα έχουν σε ολόκληρη την ζωή τους

Για την ακρίβεια, ένα νεογέννητο κορίτσι έχει 1 με 2 εκατομμύρια ανώριμα ωάρια στις ωοθήκες του. Μέχρι την εφηβεία, τα μισά από αυτά θα έχουν απορροφηθεί από τις ωοθήκες. Περίπου 300 με 500 από αυτά τα ωάρια, στην πορεία της ζωής της, γίνονται ώριμα ωάρια.

Η από του στόματος αντισύλληψη αποτρέπει ή διαταράσσει την διαδικασία της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης

Τα αντισυλληπτικά αποτρέπουν την ωορρηξία. Οι ορμόνες που περιέχουν τα χάπια αυτά –τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη- κρατούν τα ωάρια μέσα στις ωοθήκες. Αν δεν απελευθερωθεί ωάριο το σπέρμα δεν έχει κάτι για να γονιμοποιήσει.

Το «χάπι της επόμενης μέρας» καθυστερεί ή εμποδίζει την ωορρηξία, δηλαδή την απελευθέρωση του ωαρίου προς όποιο σπέρμα μπορεί να έχει μείνει στο σώμα της γυναίκας και περιμένει για να το γονιμοποιήσει. Σε καμία περίπτωση το χάπι αυτό δεν τερματίζει μια σύλληψη που έχει ήδη γίνει.

Το ωάριο ζει για μόνο τέσσερις με δώδεκα ώρες, από την στιγμή που απελευθερώνεται, περιμένοντας να γονιμοποιηθεί

Το σπέρμα, ωστόσο, μπορεί να ζήσει στο σώμα της γυναίκας για τρεις έως πέντε ημέρες, ψάχνοντας για ωάριο να γονιμοποιήσει.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβει μια γυναίκα ότι έχει ωορρηξία. Για αρχή μπορείτε απλά να την υπολογίσετε με ένα ημερολόγιο.

Η ωορρηξία συμβαίνει περί την 11η-14η ημέρα του κύκλου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την ημέρα που ξεκίνησε η περίοδος. Υπάρχει ένα «γόνιμο παράθυρο» που έχει η γυναίκα κάθε μήνα, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από δύο έως και δέκα ημέρες πριν ή μετά την ωορρηξία της.

Υπάρχουν, βέβαια, και διάφορα ηλεκτρονικά μέσα για να υπολογίσετε την ωορρηξία σας, όπως το Εργαλείο του Mama365.

Ή μπορείτε να παρατηρήσετε τα τραχηλικά υγρά σας

19 Facts About Ovulation That May Surprise You

Όσο πλησιάζει η στιγμή της απελευθέρωσης ενός ωαρίου, ο τράχηλος αρχίζει να παράγει υγρά σε μορφή βλέννας, για να διευκολύνει την ασφαλή πρόσβαση του σπέρματος προς το ωάριο. Επίσης, όσο αυξάνεται η γονιμότητα αλλάζει και το χρώμα και η πυκνότητα του υγρού αυτού: Γίνεται πιο θολή, κρεμώδης ή λευκή.

Μερικές φορές μπορεί να το νιώσετε

Το φαινόμενο ονομάζεται mittelschmerz (μεσόπονος στα Γερμανικά) και συμβαίνει στα μισά του κύκλου σας, γύρω στην 14η ημέρα, και στην πλευρά της ωοθήκης που απελευθερώνει το ωάριο. Είναι τότε που ο σάκος που περιέχει το ωάριο σχίζεται για να το απελευθερώσει. Φυσικά τον πόνο αυτόν δεν τον νιώθει κάθε γυναίκα ούτε κάθε μήνα.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν γυναίκες με «κρυφό οίστρο»

Δηλαδή, γυναίκες που βρίσκονται σε μία κατάσταση σεξουαλικής διεγερσιμότητας τις γόνιμες ημέρες του κύκλου τους!

Και υπάρχουν τρόποι να το καταλάβει κανείς, αφού η ωορρηξία μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά της γυναίκας, από αυτά που φορά μέχρι τους τύπους ανδρών που την ελκύουν

19 Facts About Ovulation That May Surprise You

Κατά την ωορρηξία, το σώμα της γυναίκας προσπαθεί επί της ουσίας να αναζητήσει και να προσελκύσει το πιο υγιές, δυνατό ταίρι με την ελπίδα ότι θα αναπαραχθεί και θα αποκτήσει δυνατά, υγιή μωρά. Αυτό το πετυχαίνει με το να «θηλυκοποιείται» όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι γυναίκες, λοιπόν, τις ημέρες εκείνες επιστρατεύουν όλα τα θηλυκά τους «όπλα».

Για παράδειγμα, η φωνή της γυναίκας γίνεται πιο ψηλή όταν έχει ωορρηξία

Σκοπός είναι να «ακούγεται» πιο θηλυκή και ελκυστική προς τα αρσενικά. Φυσικά δύσκολα μπορεί να το καταλάβει μια γυναίκα αυτό.

Η γυναίκα προσπαθεί περισσότερο να «ομορφαίνει» τις ημέρες εκείνες

Φορά, π.χ. περισσότερο makeup ή ντύνεται πιο προκλητικά ή περπατά πιο ερωτικά. Και πάλι χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Οι γυναίκες σε ωορρηξία έλκονται από πιο αρρενωπούς άνδρες

Ασυνείδητα αναζητούν στο ταίρι τους χαρακτηριστικά που θεωρούνται πιο αρρενωπά, όπως μπάσα φωνή και έντονες γωνίες στο πρόσωπο. Σημάδια, δηλαδή, εξελικτικής σταθερότητας.

Έλκονται, επίσης, από την συμμετρία και γίνονται και οι ίδιες πιο «συμμετρικές»

Όλοι οι άνθρωποι έλκονται από την συμμετρία, όμως οι γυναίκες, κατά τις γόνιμες ημέρες τους, την αναζητούν ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα δάχτυλα, οι μαστοί και τα αυτιά των γυναικών γίνονται κάπως πιο συμμετρικά όταν έχουν ωορρηξία. Πιστεύεται ότι με τον τρόπο αυτόν το σώμα προσπαθεί να δείξει πιο ελκυστικό, για να προσελκύσει κάποιο ταίρι.

Η αίσθηση της όσφρησης οξύνεται κατά την ωορρηξία

19 Facts About Ovulation That May Surprise You

Άλλη έρευνα λέει ότι οι γυναίκες σε ωορρηξία είναι πιο ευαίσθητες σε μυρωδιές, ιδιαίτερα σε αυτήν του μόσχου και στις ανδρικές φερομόνες, δηλαδή την ανδροστερόνη. Αυτό τις βοηθά ώστε να βρίσκουν τον ιδανικό σύντροφο με την οσμή.

Μπορούν, όμως, και οι άνδρες να τις μυρίσουν

Πειράματα δείχνουν ότι πολλοί άνδρες μπορούν ασυναίσθητα να μυρίσουν μια γυναίκα σε ωορρηξία και μάλιστα να ερεθιστούν από την μυρωδιά αυτή.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν στις γόνιμες ημέρες τους

Μελέτη που έγινε σε γυναίκες, οι οποίες τοποθετούσαν τους συντρόφους τους σχετικά χαμηλά στην κλίμακα της γοητείας, έδειξε ότι κατά τις γόνιμες ημέρες τους συχνά φαντασιώνονταν άλλους άνδρες.

Με άλλα λόγια, η ωορρηξία είναι μία εβδομάδα κατά την οποία το σώμα σας -μυστικά- προσπαθεί να σας αφήσει έγκυο!

Πηγή: Buzzfeed

v