Τι χρειάζεστε πραγματικά για το νεογέννητο μωρό

Τι χρειάζεστε πραγματικά για το νεογέννητο μωρό

Για μία νέα μαμά, η αγορά βρεφικών ειδικών είναι... χαοτική! Τα καταστήματα διαθέτουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, τα οποία χαρακτηρίζουν «άκρως απαραίτητα» για τους πρώτους μήνες του νεογέννητου, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά που πραγματικά χρειάζεται να αγοράσετε μπορούν κάλλιστα να μετρηθούν στα δάχτυλα των χεριών σας. Η παιδίατρος Dr. Tanya Altmann, η οποία είναι και μαμά τριών αγοριών, προτείνει τις δέκα μοναδικές αγορές που θα χρειαστεί να κάνετε εν όψει του ερχομού του μωρού σας.

Κρεβατάκι-λίκνο

Είναι το μέρος που θα βρίσκεται το μωρό σας τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τουλάχιστον για τους 5 πρώτους μήνες. Θέλετε, λοιπόν, να είναι ασφαλές, άνετο και σε μέγεθος βολικό ώστε να το έχετε δίπλα σας στο κρεβάτι σας. Η ποικιλία που θα βρείτε στην αγορά είναι τεράστια, πάντως συμβουλεύουμε να προτιμήσετε κάποιο που να λικνίζεται, για να μπορείτε να νανουρίζετε το μωρό σας πιο εύκολα.

Το βρεφικό λίκνο Leander προσφέρει πολύ απαλή και αθόρυβη κίνηση, όμοια με αυτήν που είχε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς του. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ, με 220 ευρώ.

Εργονομικός μάρσιπος

Ένας καλός, εργονομικός μάρσιπος που να επιτρέπει στο μωρό να κάθεται άνετα, με την σπονδυλική στήλη και το κεφάλι σε σωστή θέση, αλλά και να στηρίζει καλά την δική σας πλάτη είναι απαραίτητος. Μάλιστα, αναζητήστε κάποιον που να δένει στη μέση σας και ιδανικά να έχει κάποιο προστατευτικό από τον ήλιο.

Ενδεικτικά, προτείνουμε τον μάρσιπο Stokke MyCarrier, τον οποίον μπορείτε να αγοράσετε online από εδώ με 129,10 ευρώ.

Βαμβακερά φορμάκια

Θα χρειαστείτε μπόλικα, καθώς το μωρό σας μπορεί να αλλάζει περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Προτιμήστε κάποια από οργανικό βαμβάκι, το οποίο παραμένει απαλό ακόμα και έπειτα από πολλά πλυσίματα, ενώ περισσότερο βολικά είναι αυτά που ανοίγουν μόνο από κάτω (από τη μεριά της πάνας), ώστε να μην χρειάζεται να γδύνετε εντελώς το μωρό σας όταν το αλλάζετε και κρυώνει.

Ενδεικτικά, το φορμάκι της φωτογραφίας της εταιρίας Olley είναι από 100% οργανικό βαμβάκι και διατίθεται σε μεγέθη από νεογέννητο έως 6 μηνών. Θα το βρείτε στο e-shop Sunny Side, σε έκπτωση με 8,60 ευρώ.

Θήλαστρο

Για τη μαμά που πρέπει και να θηλάσει και να δουλέψει ή έστω να περάσει κάποιες ώρες μακριά από το μωρό της. Εξάλλου, ένα θήλαστρο είναι απαραίτητο αν θέλετε να υπολογίσετε με ασφάλεια πόσα ml γάλακτος καταναλώνει το μωρό σας, ενώ ένα διπλό θήλαστρο σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο άντλησης γάλακτος.

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα θηλάστρων, ενώ κάποια μπορείτε και να τα νοικιάσετε με περίπου 45-50 ευρώ τον μήνα, καθώς η αγορά τους είναι κοστοβόρα (μάθετε περισσότερα εδώ και εδώ). Αν πάλι θέλετε να αγοράσετε, μία ενδεικτική πρόταση είναι το ψηφιακό Medela Freestyle, το οποίο έχει την ιδιότητα να διεγείρει τους μαστούς, πριν ξεκινήσει η άντληση, με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο μητρικό γάλα. Το κόστος του κυμαίνεται στα 380 ευρώ. Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

Μπιμπερό

Είτε θηλάζετε και χρησιμοποιείτε θήλαστρο είτε όχι, το μπιμπερό είναι ένα ακόμα απαραίτητο αξεσουάρ για το μωρό σας. Θα επιλέξετε φυσικά ένα μπιμπερό κατάλληλο για την ηλικία του μωρού σας, BPA-free, ενώ βολικό είναι να έχει και χερούλια για να το κρατά αργότερα το μωρό σας μόνο του, αλλά και να συνηθίσει έτσι πιο εύκολα το εκπαιδευτικό ποτηράκι, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Για μωρά άνω των 6 μηνών μπορείτε να επιλέξετε το Nuk First Choice, με το μαλακό ρύγχος από σιλικόνη. Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ με 6,34 ευρώ.

Κάθισμα αυτοκινήτου

Σούπερ απαραίτητο, καθώς είναι αδιανόητο να έχετε το μωρό σας στο αυτοκίνητο, χωρίς να είναι με ασφάλεια δεμένο στο βρεφικό καθισματάκι του. Στην αγορά θα βρείτε τεράστια πληθώρα βρεφικών καθισμάτων, τα οποία ως βασικό χαρακτηριστικό θα πρέπει να έχουν την έγκριση και πιστοποιήση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ECE R 44/03 ή ECE R 44/04, οι οποίοι ελέγχουν την συμβατότητα του καθίσματος με τα οχήματα και επιβάλλουν αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματά τους με crash tests. Κατά τα άλλα, το κάθισμα, τουλάχιστον κατά τους πρώτους 9 μήνες θα πρέπει να «κοιτάζει» την πλάτη του πίσω καθίσματος, να τοποθετείται σωστά στο αυτοκίνητο και να ανταποκρίνεται στο βάρος του μωρού.

Διαβάστε εδώ πώς πρέπει να επιλέγετε βρεφικό / παιδικό καθισματάκι αυτοκίνητου.

Όπως είπαμε, στην αγορά κυκλοφορούν άπειρα τέτοια καθίσματα. Ενδεικτικά προτείνουμε το Chicco Eletta, το οποία θα βρείτε από 120 ευρώ (μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ).

Θερμόμετρο

Δυστυχώς κάποια στιγμή το μωράκι σας θα κάνει τον πρώτο του πυρετό και, πιστέψτε μας, δεν θα είναι εύκολο να του βάλετε θερμόμετρο γιατί δεν θα μπορεί να μείνει ακίνητο. Φυσικά, το θερμόμετρο που θα πάρετε για το μωρό σας θα πρέπει να είναι ψηφιακό, αλλά αν βρείτε κάποιο που να τοποθετείται στο κούτελο ή στο αυτάκι, η διαδικασία μέτρησης θα είναι ευκολότερη.

Στην αγορά θα βρείτε το Braun No Touch and Forehead, το οποίο έχει την ιδιότητα να μετρά τον πυρετό μέσα σε 2 δευτερόλεπτα είτε με τοποθέτηση στο κούτελο είτε σε απόσταση 5 εκατοστών από το κούτελο. Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ με 62 ευρώ.

Πιπίλα

Προφανώς, μωρό και πιπίλες πάνε μαζί! Και, όπως βλέπετε, γράφουμε πιπίλες γιατί θα χρειαστείτε πολλές, αφού κάθε λίγο κάποια θα πρέπει να πλυθεί και να αποστειρωθεί! Ως προς το ποια πιπίλα να επιλέξετε, οι απόψεις διχάζονται (σιλικόνη ή καουτσούκ), σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει αν είναι BPA-free και κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σας.

 

Ενδεικτικά, οι πιπίλες Philips-Avent αποτελούν μια καλή επιλογή, καθώς είναι ορθοδοντικές, πτυσσόμενες , κατασκευασμένες από σιλικόνη και εντελώς ασφαλείς για το μωρό σας. Κοστίζουν περί τα 8 ευρώ και μπορείτε να τις αγοράσετε online από εδώ.

Υφασμάτινο βιβλιαράκι

Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να έρθει ένα παιδί σε επαφή με το βιβλίο και τα καλά νέα είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν και βιβλία για μωρά, υφασμάτινα με χαρούμενα χρώματα και σχέδια, τα οποία μπορούν να ψυχαγωγήσουν το μωρό περισσότερο από ένα απλό υφασμάτινο κουκλάκι.

 

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το «Πρώτο μου Βιβλίο Δραστηριοτήτων» της Fisher Price, σε κάθε σελίδα του οποίου το μωρό παρατηρεί όμορφα σχέδια, αριθμούς και ήχους. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ με 19,99 ευρώ.

Καροτσάκι

Για τις βόλτες σας με τα πόδια ένα κοροτσάκι είναι απαραίτητο και όσο πιο ελαφρύ και εύκολα αναδιπλούμενο το προτιμήσετε τόσο πιο εύκολη θα κάνετε την ζωή σας. Επιλέξτε κάποιο με μεγάλες ρόδες και καλές αναρτήσεις για όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς, ενώ για τις πρώτες εβδομάδες του μωρού είναι προτιμότερο το καροτσάκι σας να έχει αποσπώμενο port-bebe, ώστε το μωρό σας να μπορεί να κοιμάται αναπαυτικά, όσο εσείς απολαμβάνετε την βόλτα σας. Εξάλλου, στο port-bebe μπορεί να κοιμάται το μωρό σας και κατά τους πρώτους μήνες στο σπίτι.

 

Εξυπηρετικό μπορεί να σας φανεί το σύστημα μεταφοράς Trilogy System της Inglesina, το οποίο περιλαμβάνει κάθισμα καροτσιού, κάθισμα αυτοκινήτου για το νεογέννητο και port-bebe για τους πρώτους μήνες, όλα εκ των οποίων συνδέονται με τον βασικό μηχανισμό του καροτσιού σας. Το κόστος όλου του σετ ανέρχεται στα 503,64 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι για όλο τον Μάρτιο η Inglesina δίνει, με την αγορά ενός Trilogy System Collection 2015, δωρεάν ένα στρωματάκι για το πορτ-μπεμπέ, Kit Auto για το πορτ-μπεμπέ και βάση αυτοκινήτου Universal για το κάθισμα αυτοκινήτου Huggy.

v