Αυτοσχέδια παιχνίδια με νου και φαντασία για παιδιά προσχολικής ηλικίας!

Αυτοσχέδια παιχνίδια με νου και φαντασία για παιδιά προσχολικής ηλικίας!

Δεν υπάρχει χειρότερη γκρίνια από αυτή ενός παιδιού που βαριέται! Και τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά, βαριούνται εύκολα και κανένα παιχνίδι στον κόσμο -όσο ακριβά κι αν το έχετε πληρώσει- δεν δείχνει ικανό να μπορεί να τα απασχολήσει για περισσότερα από μερικά λεπτά. Από το να ξοδεύετε, λοιπόν, άσκοπα χρήματα σε τουβλάκια και επιτραπέζια, δείτε μερικά αυτοσχέδια παιχνίδια που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, πολύ εύκολα και οικονομικά, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να εξασκούν τόσο το μυαλό όσο και την κινητικότητα των παιδιών!

Εξερευνώντας τις γραμμές

Με ένα μπλάνκο-μαρκαδοράκι ή με ένα λευκό ανεξίτηλο μαρκαδόρο σχηματίστε γραμμές πάνω σε πλακουτσωτά βότσαλα, έτσι ώστε τα παιδιά ενώνοντας τα βότσαλα να μπορέσουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο σχήμα ή ακόμα και ένα γράμμα. Εσείς θα χρειαστεί να σχεδιάσετε το αρχικό σχήμα, στη συνέχεια να ανακατέψετε τα βότσαλα και έπειτα να καλέσετε τα παιδιά να τα βάλουν στη σωστή θέση! Μπορείτε να κάνετε πολλά διαφορετικά σχήματα με το παιχνίδι αυτό, οπότε προτείνουμε να συγκεντρώσετε πολλά βότσαλα από την παραλία πριν ξεκινήσετε!

Βάλε στη σειρά τα χρώματα

Πρόκειται για το πιο απλό παιχνίδι του κόσμου, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στο ηλικιακό στάδιο του παιδιού, προσφέροντας διαφορετικά οφέλη. Στα πολύ μικρά παιδιά, μπορείτε απλά να δώσετε πολύχρωμα καλαμάκια και ένα στραγγιστήρι για μαχαιροπίρουνα (όπως αυτό της φωτογραφίας) και να τους ζητήσετε να τα περάσουν από τη μία άκρη της κάθε τρύπας προς την άλλη, εξασκώντας έτσι τη λεπτή κινητικότητα των χεριών τους. Κάντε το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο για τα μεγαλύτερα παιδιά, ζητώντας τους να βάλουν τα καλαμάκια με την ίδια χρωματική επανάληψη!

Ψάρεψε τα καπάκια!

Ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι που εξασκεί τις μηχανικές κινήσεις των παιδιών είναι το ψάρεμα με λεπτά ξυλάκια (μπορείτε να δώσετε στα παιδιά τα ξυλάκια που σας έχουν περισσέψει από την τελευταία παραγγελία κινέζικου). Γεμίστε μία λεκάνη με νερό, ρίξτε μέσα μερικά πλαστικά καπάκια αναψυκτικών και ζητήστε από τα παιδιά να τα ψαρέψουν με τα ξυλάκια. Φυσικά, για να κάνετε το παιχνίδι ακόμα πιο δύσκολο, μπορείτε να ρίξετε στη λεκάνη όποιο άλλο πλαστικό παιχνίδι θέλετε, το οποίο να επιπλέει. Προσοχή, όμως: Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν μόνο τα ξυλάκια για να ψαρέψουν! Θέλετε να κάνετε το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο, εντάσσοντας και μαθηματικές έννοιες σε αυτό; Ζητήστε από τα παιδιά να ψαρέψουν π.χ. 2 κόκκινα καπάκια, 3 μπλε και 4 άσπρα!

Στόχος για την αυλή ή τη βεράντα

 

Με μια μεγάλη κιμωλία σχηματίστε 4-5 ομόκεντρους κύκλους στο πάτωμα της αυλής ή της βεράντας, ορίζοντας πόντους στον κάθε κύκλο (από τον πιο μεγάλο προς τον πιο μικρό, με την ψηλότερη βαθμολογία στον μικρότερο). Έτσι, θα έχετε σχηματίσει έναν επιδαπέδιο στόχο. Στη συνέχεια, γεμίστε νερόμπομπες (μικρά μπαλόνια με νερό) και ζητήστε από τα παιδιά να τα πετούν στον στόχο, με σκοπό να σκοράρουν την υψηλότερη βαθμολογία! Ο... λιγότερο βρεγμένος, κερδίζει!

Πέτα τον κρίκο!

Ένα ρολό από χαρτί κουζίνας και μερικά χάρτινα πιάτα είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του παιχνιδιού, το οποίο καλεί το παιδί να βελτιώσει τον στόχο του –και τις κινήσεις των χερών του, πετώντας τους «κρίκους» στο κάθετο ρολό. Για να σχηματίσετε τους κρίκους, βοηθήστε το παιδί να κόψει το κεντρικό κομμάτι του κάθε χάρτινου πιάτου, κρατώντας την περίμετρο που μπορεί έπειτα να βάψει.

Όσο για τη «βάση» απλά κολλήστε κάθετα το χαρτονένιο ρολό στο πίσω μέρος ενός πιάτου με σελοτέιπ. Αν το πέταγμα φανεί πολύ εύκολο στο παιδί, ζητήστε του να πάει μερικά βήματα πιο πίσω.

v