10 πράγματα που δεν φαντάζεστε ότι συμβαίνουν στο μωρό τον πρώτο χρόνο!

10 πράγματα που δεν φαντάζεστε ότι συμβαίνουν στο μωρό τον πρώτο χρόνο!

Μπορεί η εγκυμοσύνη από μόνη της να αποτελεί μία θαυματουργή περίοδο, η αλήθεια είναι, όμως, ότι όταν γεννιέται το μωρό, η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται και κάνει νέα πράγματα κάθε μέρα, είναι που θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά! Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι γεμάτος εμπειρίες-ορόσημα, τις οποίες δεν θα προλαβαίνετε να καταγράφετε στο ημερολόγιό του. Δείτε 10 από τις πιο θαυμαστές πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

1. Η αγάπη σας και η τρυφερότητά σας μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με απεριόριστη αγάπη και τρυφερότητα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευτυχίσουν στην ζωή τους.

2. Ένα νεογέννητο ουρεί σχεδόν κάθε 20 λεπτά, ωστόσο η συχνότητα αυτή μειώνεται ανά μία ώρα στους έξι μήνες. Όσο για τα κακά του, η συχνότητά τους ανέρχεται σε τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.

3. Στις 6 περίπου εβδομάδες, το μωρό σας είναι σε θέση να σας κοιτάζει απευθείας στα μάτια. Είναι, όμως, στους 6 μήνες που θα καταφέρει να έχει άριστη όραση.

4. Μετά τους 6 μήνες το μωρό σας αρχίζει να διαβάζει τα χείλη σας. Μπορείτε λοιπόν να αρχίσετε ήδη από εκείνη την ηλικία να του διαβάζετε μικρά παραμυθάκια με εικόνες, για να ενισχύσετε τον λόγο του.

5. Τον πρώτο χρόνο, το μωρό σας θα μεγαλώνει κατά μέσο όρο από 2,5 έως 3,5 εκατοστά κάθε μήνα! Στους σε 5 μήνες θα πρέπει να έχει διπλασιάσει το βάρος της γέννησής του.

6. Το πρώτο συνειδητό χαμόγελο του παιδιού σας θα «σκάσει» περί τις 4 με 6 εβδομάδες μετά την γέννησή του. Αν, όμως, γεννήθηκε πρόωρο, δώστε του λίγο παραπάνω χρόνο! Μπορείτε να δείτε εδώ πώς να κάνετε το μωρό σας να χαμογελά περισσότερο.

7. Τα μωρά γεννιούνται χωρίς επιγονατίδες -χωρίς, δηλαδή, το σκληρό κόκκαλο πάνω από το γόνατο. Οι επιγονατίδες τους αρχίζουν να σχηματίζονται περί τα 3 έτη και ολοκληρώνονται κατά την εφηβεία ή ίσως και λίγο αργότερα, οπότε και σταματά η σκελετική ανάπτυξη του ατόμου.

8. Μπορεί να κλαίει πολύ, όμως το μωρό σας δεν θα παράγει δάκρυα μέχρι τον 2ο περίπου μήνα της ζωής του.

9. Μέχρι τον 1ο του χρόνο, το μωρό σας θα πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει σχεδόν 70 λέξεις. Στους 18 μήνες θα πρέπει να είναι σε θέση να προφέρει λίγες απλές λέξεις, π.χ. μαμά – μπαμπά – άτα.

10. Ο εγκέφαλός του, όμως, είναι σε θέση να αντιληφθεί τη μουσική πριν ακόμα καταλάβει τις λέξεις! Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι η μουσική βοηθά τα μωρά να «χτίσουν» την συναισθηματική τους βάση και να αποκτήσουν μία αίσθηση αυτοπεποίθησης.

v