Πώς να μεγαλώσετε ένα αγόρι με αυτοπεποίθηση

Πώς να μεγαλώσετε ένα αγόρι με αυτοπεποίθηση

Η προσπάθεια δόμησης ενός χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση είναι ζήτημα μείζον και διαδικασία δύσκολη, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια.  Σε έναν κόσμο, όμως,  που - μέχρι και σήμερα!-  δεν «ανέχεται» εύκολα ευαισθησίες από τα αγόρια και τα θέλει θαρραλέους «κυνηγούς», γενναιόδωρους «κουβαλητές» και σκληρόπετσους «στυλοβάτες»,  οι γονείς οφείλουν να προσπαθήσουν να μεγαλώσουν αγόρια που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και δεν ντρέπονται να εκφράσουν τα συναισθήματα ή τις ιδιαιτερότητές τους. Ναι, αλλά πώς;

Διδάξτε του να μην φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικοι άντρες που είναι λιγομίλητοι, εσωστρεφείς και, σε γενικές γραμμές, αποφεύγουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τα αγόρια συχνά μεγαλώνουν με την παλαιολιθική οδηγία να μην εκφράζουν τη θλίψη και τον πόνο τους, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνικά ελλιπείς προσωπικότητες που δεν μοιράζονται συναισθήματα και σκέψεις. Μαθαίνοντας στο γιο σας να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, θα τον βοηθήσετε να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί καλύτερα όλα όσα τον απασχολούν και, εν τέλει, να εξελιχθεί σε έναν σίγουρο για τον εαυτό του, επικοινωνιακό άνθρωπο.

Κάντε τον να νιώθει άνετα με την εμφάνισή του

Δεν είναι μόνο τα κορίτσια που πάσχουν από τα καταπιεστικά κοινωνικά πρότυπα περί ομορφιάς. Ένα αγόρι που είναι, φερ’ ειπείν, κοντό μπορεί να γίνει αντικείμενο χλευασμού στο σχολείο και τις πιτσιρικοπαρέες. Είναι υποχρέωση των γονιών να μάθουν στο γιο τους να αγαπά το σώμα και την εμφάνισή του, αλλά και να μπορεί με χιούμορ να παραδεχτεί και να αποδεχτεί τα ελαττώματά της. Όσο είναι μικρός, επαινέστε τα σημεία που αγαπάτε σ’ αυτόν και, όσο μεγαλώνει, βοηθήστε τον να εκφραστεί ανοιχτά για όσα τον ενοχλούν και να τα αντιμετωπίσει με θάρρος. Δεν χρειάζεται να κρύψετε ή να αποφεύγετε την αλήθεια –πείτε του, για παράδειγμα, ότι ναι, είναι κοντός, αλλά κοντός είναι και ο Tομ Κρουζ (και υπήρξε παντρεμένος με την Νικόλ Κιντμαν!).

 

Αναδείξτε τα ταλέντα του (όποια κι αν είναι αυτά)

Μπορεί να αδιαφορεί για το ποδόσφαιρο και να τρελαίνεται να ζωγραφίζει, μπορεί να μην είναι πολύ δυνατός, αλλά να έχει φοβερή φαντασία ή ταλέντο στη μαγειρική. Όποια κι αν είναι τα ταλέντα και οι κλίσεις του αγοριού σας, αγκαλιάστε και ενθαρρύνετέ τα. Οι γονείς οφείλουν να έχουν το νου τους, για να μην πέσουν στην παγίδα των διακρίσεων«Τι είσαι, κορίτσι και θέλεις να κάνεις χορό; Τα αγόρια δεν χορεύουν».

Δείξτε στο αγόρι σας ότι αναγνωρίζετε, εκτιμάτε και χαίρεστε την όποια του κλίση. Ένα παιδί που χαίρει της επιβράβευσης και της υποστήριξης των γονιών του, εξελίσσεται σε ένα παιδί που εμπιστεύεται και αγαπά τον εαυτό του.

Εμπιστευτείτε-Αναθέστε-Επιβραβεύστε

Αν ο γιος στερείται αυτοπεποίθησης, τότε ίσως χρειάζεται να του δείξετε περισσότερη εμπιστοσύνη. Αναθέστε του ευθύνες ή μικρό-δουλειές –όπως το να στρώσει το τραπέζι ή να ντυθεί μόνος του- και επαινέστε το αποτέλεσμα ακόμη κι αν δεν είναι τέλειο. Το μυστικό για να γίνει ένα παιδί πιο ενθουσιώδες, πιο παραγωγικό και πιο θαρραλέο είναι να ακούει αρκετά «μπράβο», ούτως ώστε να καταλάβει ότι είναι ικανό να κάνει πολλά περισσότερα απ’ αυτά που νομίζει.

Είναι απόλυτα λογικό για ένα γονιό να σπεύδει να δώσει λύσεις κι απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα του παιδιού του. Η ανάληψη ευθυνών από το παιδί είναι όμως ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό του.

Μεγαλώστε ένα αγόρι με χιούμορ

Το χιούμορ έχει τη μαγική ιδιότητα να εξαφανίζει ελαττώματα. Μαθαίνοντας στο αγόρι σας να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ, θα αναθρέψετε έναν άντρα ετοιμόλογο και ευχάριστο που δεν θα διστάζει να γελάσει με τα λάθη και τις αδυναμίες του. Και –οι περισσότερες γυναίκες θα συμφωνήσουν- δεν υπάρχουν πολλά πράγματα πιο γοητευτικά σε έναν άντρα από το χιούμορ.

Γίνετε το καλό παράδειγμα

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να το γράφουμε: τίποτα απ' όσα ενός γονιός θέλει να γίνει το παιδί του δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν δώσει ο ίδιος το παράδειγμα. Ένας μπαμπάς και μια μαμά εσωστρεφείς και φοβισμένοι, είναι σχεδόν αδύνατο να μεγαλώσουν ένα παιδί με αυτοεκτίμηση, που πατάει γερά στα πόδια του. Λύστε όσα ζητήματα σας εμποδίζουν να αγαπήσετε τον εαυτό σας, κάνοντας βουτιά στον εαυτό σας ή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και διδάξτε με τις πράξεις σας το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση.

v