Τα 5 καλύτερα βιβλία για παιδιά από 6 ετών

Τα 5 καλύτερα βιβλία για παιδιά από 6 ετών

Καθώς τα πρώτα σχολικά βιβλία μπήκαν για τα καλά μέσα στα σπίτια και στην καθημερινότητα μας, τώρα πρέπει ακόμα περισσότερο να μην ξεχνάμε να θυμίζουμε στα παιδιά μας ότι το διάβασμα είναι πάνω από όλα απόλαυση! Διαλέξαμε λοιπόν πέντε αγαπημένα μας βιβλία, που απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, για να τα διαβάσετε και να τα απολαύσετε μαζί τους.

Η μικρή μάγισσα

Η μικρή μάγισσα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Με ηρωίδα μια αξιαγάπητη μικρή μαγισσούλα (μόλις εκατόν είκοσι επτά ετών!), με εξαιρετικό κείμενο και πολύ καλή εικονογράφηση, το βιβλίο αυτό γίνεται εύκολα ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα των παιδιών. Οι μικροί αναγνώστες θα γελάσουν πολύ με τα παθήματα της μικρής μάγισσας, αλλά κυρίως θα μάθουν πολλά από την τρυφερή συμπεριφορά της, αφού σκοπός της είναι να βοηθά τους ανθρώπους όταν συναντούν δυσκολίες.

Συγγραφέας: Ότφριντ Πρόισλερ

Εκδόσεις: Κέδρος

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο που με πολλή ευαισθησία και χωρίς πολλά λόγια μιλάει για τη συντροφικότητα και την ανάγκη όλων μας- μικρών και μεγάλων- να μην είμαστε μόνοι.

Το κείμενο είναι πολύ λιτό, η ιστορία είναι πολύ απλή, αλλά το μήνυμα πολύ δυνατό. Είναι σίγουρο ότι θα το αγαπήσετε πολύ κι εσείς και ότι θα σας δώσει ευκαιρίες για πολύ όμορφες κουβέντες με τα παιδιά σας.

Συγγραφέας: Shel Silverstein

Εκδόσεις: Δωρικός

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Πρόκειται για το κλασικό βιβλίο του Ιουλίου Βερν, διασκευασμένο όμως εξαιρετικά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος κατάφερε να το κάνει πολύ προσιτό στα μικρά παιδιά. Σε αυτό βέβαια, βοήθησε πολύ και η καταπληκτική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κάνει την ιστορία ακόμη πιο απολαυστική. Είναι μια έκδοση πραγματικά υψηλής αισθητικής, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Το κόκκινο βιβλίο

Είναι ένα βιβλίο χωρίς καθόλου λόγια. Μόνο εικόνες. Εικόνες όμως ζουμερές, γεμάτες μηνύματα και νοήματα που εκτός από το να οξύνουν την παρατηρητικότητα και την φαντασία των παιδιών, πυροδοτούν και τη σκέψη τους.

Στο τέλος του βιβλίου προτείνονται δραστηριότητες ενδιαφέρουσες για την καλλιέργεια του παιδιού, «δραστηριότητες που θα ασκήσουν το παιδί προς την κατεύθυνση της δημιουργικής σκέψης και γραφής», σχολιάζουν οι εκδότες του βιβλίου. Θα συμφωνήσουμε απόλυτα.

Εικονογράφηση: Μπάρμπαρα Λέμαν

Επεξεργασία δραστηριοτήτων: Καλλιόπη Κύρδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η τελεία

Μέσα από την πρωτότυπη ιστορία αυτού του βιβλίου καταλαβαίνουμε, κυρίως οι μεγάλοι, πόσο σημαντική είναι η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη για τους μικρούς μαθητές.

Στην ιστορία μας, η μικρή Λία δε θέλει να συμμετέχει στο μάθημα της ζωγραφικής, γιατί όπως λέει, δεν μπορεί να ζωγραφίσει, ούτε μια γραμμή, ούτε μια τελεία. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη!

Παρόλο που η γραφή είναι απλή και η εικονογράφηση λιτή, το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό αριστούργημα.

Συγγραφέας: Peter Reynolds

Εκδόσεις: Αίσωπος

 

v