13 συμβουλές οργάνωσης και διακόσμησης για μικρά παιδικά δωμάτια

13 συμβουλές οργάνωσης και διακόσμησης για μικρά παιδικά δωμάτια

Αυτοκινητάκια σκορπισμένα στο πάτωμα, παραμύθια ανοιγμένα και τσαλακωμένα στο κρεβάτι και αρκουδάκια πεταμένα παντού είναι λίγα μόνο παραδείγματα από την ακαταστασία που προκαλούν τα παιδιά στο δωμάτιό τους! Η κατάσταση γίνεται χειρότερη αν το παιδικό δωμάτιο είναι μικρό, οπότε ακόμα και η παραμικρή ανακατωσούρα φαίνεται αμέσως! Ωστόσο, με κάποιους έξυπνους τρόπους οργάνωσης και διακόσμησης μπορείτε να το συμμαζέψετε, «ανοίγοντας» τον χώρο.

Οργάνωση

1) Κουκέτα-γραφείο

Η ιδανική λύση για ένα μικρό δωμάτιο. Αν το κρεβάτι και το γραφείο κλείνουν όλο τον χώρο, μπορείτε να τα συνδυάσετε σε ένα έπιπλο! Επενδύστε σε μία τέτοια ιδέα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ακόμα και στο φοιτητικό σπίτι του παιδιού.

Μπορείτε να την δείτε online εδώ

2) Εκμεταλλευτείτε τον χώρο κάτω απ' το κρεβάτι

Μπορείτε να βάλετε ένα παλιό συρτάρι στο οποίο θα προσθέσετε ροδάκια ή ένα απλό πλαστικό κουτί για ν' αποθηκεύει το παιδί τ' αυτοκινητάκια του ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι χωράει μέσα. Η αποθήκευση των παιχνιδιών κάτω απ' το κρεβάτι είναι ιδανική για τα παιδιά γιατί μπορούν να τα πιάσουν εύκολα όποτε θέλουν, χωρίς να τα σκορπίζουν σε ολόκληρο το δωμάτιο ψάχνοντάς τα.

Αν υπάρχει αρκετός χώρος, μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω συρτάρια ή κουτιά και να βάλετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες του παιδιού. Ενδεικτικά, βρείτε τα online εδώ.

3) Διαφανή τσαντάκια για τα μικρά παιχνίδια

Μαζέψτε όλα τα μικρά παιχνίδια, όπως είναι τα τουβλάκια, τα lego ή οι πλαστικές μινιατούρες και συγκεντρώστε τα σε διαφανή νεσεσέρ. Έτσι, τα παιδιά θα βλέπουν το περιεχόμενό τους, για να ξέρουν πού είναι το κάθε τι, και θα τα έχουν όλα συγκεντρωμένα, χωρίς να χρειάζεται να τα ψάχνουν από δω και από κει.

4) Τραπέζια το ένα μέσα στ' άλλο

Αν το παιδί είναι ακόμα μικρό και δεν χρειάζεται γραφείο, μπορείτε να επενδύσετε σε μία τέτοια αγορά. Για παράδειγμα, μπορείτε το ένα να το χρησιμοποιήσετε για κομοδίνο του παιδιού και τ' άλλα δύο να τα κρατήσετε το ένα μέσα στο άλλο για να τα χρησιμοποιεί το παιδί όταν ζωγραφίζει ή παίζει με τους φίλους του!

Ενδεικτικά, μπορείτε να τα δείτε online εδώ

5) Σκαμπώ- κουτιά

... η ιδανική επιλογή για να εξοικονομήσετε χώρο σ' ένα μικρό δωμάτιο μ' ένα κομμάτι δύο σε ένα, που θα βολέψει το παιδί. Αποθηκεύστε στον διαθέσιμο χώρο τα παιχνίδια ή τα παραμύθια του παιδιού ενώ εκείνο μπορεί κανονικά να το χρησιμοποιεί σαν καρεκλάκι- σκαμπώ. Αν θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας, μπορείτε σε ένα παλιό, κοντό κομοδίνο, να βάλετε απλώς ένα μαξιλαράκι ενώ στα συρτάρια του το πιτσιρίκι θα μπορεί να τοποθετεί τ' αντικείμενα που θέλει.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

6) Επωφεληθείτε από κάθε σπιθαμή της ντουλάπας

Μην αφήσετε ούτε εκατοστό να πάει χαμένο! Κρεμάστε όσα ρούχα χωράνε μέσα στη ντουλάπα και τα υπόλοιπα βάλτε τα σε πολύχρωμα καλάθια, διαχωρίζοντάς τα. Για παράδειγμα, βάλτε σε ένα καλάθι όλα τα σορτσάκια, σε ένα άλλο όλα τα φανελάκια, και πάει λέγοντας... Μπορείτε, ακόμα, ν' αγοράσετε μία τρίπατη παπουτσοθήκη για ν' έχετε τακτοποιημένα όλα του τα παπούτσια. Επιπλέον, αν προσθέσετε ένα ράφι πάνω από την κρεμάστρα θα μπορέσετε να κρύψετε εκεί όλα τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί συχνά το παιδί.

7) Παπουτσοθήκη...για τα παιχνίδια

Ακόμα μία ιδέα για να κρατάει το παιδί συγκεντρωμένα τα παιχνίδια του, είναι να οι κρεμαστές υφασμάτινες παπουτσοθήκες. Μπορείτε να τις κρεμάσετε σε γαντζάκια μέσα στην πόρτα της ντουλάπας ή στην πόρτα του υπνοδωματίου. Πρόκειται για μία εύκολη και οικονομική λύση! Βρείτε την online εδώ.

8) Υφασμάτινες τσάντες για όλες τις χρήσεις

Οι υφασμάτινες τσάντες είναι εξαιρετικά διαδεδομένες τελευταία. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ακόμα και στο παιδικό δωμάτιο. Είναι μία καλή ιδέα για να βάζετε τις κάλτσες ή τα άπλυτα του παιδιού. Το μόνο που θα κάνετε, θα είναι να τις κρεμάσετε μέσα στη ντουλάπα ή στην πόρτα του δωματίου.

Διακόσμηση

1) Φτιάξτε ένα φωτιστικό από τις ζωγραφιές του

Μία ιδέα που θα ξετρελάνει το παιδί! Αν είστε καλλιτεχνική φύση μπορείτε να φτιάξετε ένα φωτιστικό, χρησιμοποιώντας τον σκελετό ενός λαμπατέρ και να το ντύσετε όλο με τις ζωγραφιές του και τις χειροτεχνίες του.

2) Ξύλινη κούνια από παλέτες

Χρησιμοποιώντας μία παλιά ξύλινη παλέτα και ανθεκτικό, χοντρό σκοινί, μπορείτε να φτιάξετε μία κούνια που το παιδί θα λατρέψει. Στο κάθισμα, βάλτε ένα μαξιλάρι και η κούνια είναι έτοιμη!

3) Φτιάξτε του ένα κρεβάτι- φωλιά

Μία καλή επιλογή είναι να τοποθετήσετε στο πάτωμα το στρώμα του παιδιού και από πάνω να κρεμάσετε μία «κουρτίνα» στο αγαπημένο του χρώμα, που θα θυμίζει τις παλιές κουνουπιέρες. Το παιδί έτσι θα αισθάνεται μεγαλύτερη ζεστασιά και θα μπορεί άνετα να κάθεται κατά τη διάρκεια της ημέρας διαβάζοντας τ' αγαπημένα του παραμύθια.

4) Χρησιμοποιήστε κλαδιά για κουρτινόξυλα

Μπορείτε να πάρετε κλαδιά, να τα βάψετε και να τα χρησιμοποιήσετε σαν κουρτινόξυλα! Μία πρωτότυπη ιδέα που προσθέτει στυλ στο δωμάτιο χωρίς να σας επιβαρύνει ιδιαίτερα οικονομικά.

5) Εκμεταλλευτείτε τις βαλίτσες της γιαγιάς σας

Αν έχετε παλιές, vintage βαλίτσες που δεν ξέρετε πώς να τις χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε στο παιδικό δωμάτιο. Σε περίπτωση που δεν χωράνε όλα τα ρούχα του παιδιού στην ντουλάπα, είναι η ιδανική επιλογή για να βάλετε όσα απ' αυτά φοράει πιο συχνά, τα οποία θα μπορεί εύκολα να παίρνει και μόνο του. Φροντίστε μόνο να τις αφήνετε μισάνοιχτες για να μπορεί να τις ανοιγοκλείνει το παιδί όποτε θέλει, χωρίς τη βοήθειά

v