Πώς είναι να γίνεσαι μαμά σε μικρή ηλικία

Πώς είναι να γίνεσαι μαμά σε μικρή ηλικία

Στα χρόνια των παππούδων μας, το να αποκτήσει μία γυναίκα το πρώτο της παιδί μετά την ηλικία των εικοσιπέντε ή των τριάντα ετών ήταν η εξαίρεση. Πλέον αποτελεί μάλλον τον κανόνα. Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: Είναι προτιμότερο μία κοπέλα στα είκοσι χρόνια να κάνει τη δική της οικογένεια ή θα είναι καλύτερο για την ίδια να περιμένει; Τα πλεονεκτήματα που έχει μια νεαρή μαμά είναι πολλά, άλλα τόσα, όμως, είναι και τα μειονεκτήματα.

Υπέρ

 

Οι κίνδυνοι για το έμβρυο και τη μητέρα είναι μικρότεροι

Από οργανική άποψη, η καλύτερη ηλικιακή περίοδος για ν' αποκτήσει μία γυναίκα παιδιά είναι ανάμεσα στα είκοσι και τα τριάντα χρόνια. Κι αυτό γιατί ο οργανισμός της, τότε, είναι πολύ δυνατός και μπορεί ν' ανταπεξέλθει καλύτερα στις δυσκολίες και τις ανάγκες που προκύπτουν. Επιπλέον, οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να εμφανίσει το μωρό κάποιο πρόβλημα υγείας είναι μειωμένες σε σχέση με μία γυναίκα που κάνει το πρώτο της παιδί μετά τα τριάντα.

Έχει περισσότερες δυνάμεις

Όλες οι μαμάδες θα συμφωνήσουν ότι η αντοχή και η ενέργεια είναι σχεδόν προαπαιτούμενα για να αποκτήσει μία γυναίκα παιδιά. Τα ξενύχτια, το τρέξιμο και η συνεχής φροντίδα τους απαιτούν ένα, αν μη τι άλλο, γερό οργανισμό που θα είναι «ανθεκτικός» στην καθημερινή και μακροχρόνια κούραση. Σίγουρα, η μικρή ηλικία βοηθάει περισσότερο σε αυτή την περίπτωση. Εξάλλου, όλοι οι σαραντάρηδες θα παραδεχτούν ότι δεν έχουν την ίδια ενέργεια σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν!

Θα είναι νέα όταν τα παιδιά μεγαλώσουν

Αν μία γυναίκα γίνει μητέρα στα είκοσι, θα είναι μόλις σαράντα με σαρανταπέντε ετών όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι και ανεξαρτητοποιηθούν. Έτσι, θα έχει πολύ χρόνο ακόμανα ευχαριστηθεί τη ζωή της, ενώ ακόμα είναι νέα!

Θα περάσει περισσότερο χρόνο μαζί τους

Όσο πιο νέα κάνει μία γυναίκα παιδιά, τόσο περισσότερο χρόνο θα μπορέσει να τους αφιερώσει. Θα ζήσει περισσότερα χρόνια στο πλάι τους σε σχέση με μία γυναίκα που δημιουργεί τη δική της οικογένεια μετά τα τριάντα.

Δεν χρειάζεται να βιάζεται για ένα δεύτερο παιδί

Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας νέας μητέρας είναι ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί για ν' αποκτήσει ένα δεύτερο παιδάκι. Μπορεί ν' αφήσει κάποια χρόνια να περάσουν, είτε για να ξεκουραστεί είτε γιατί προτιμά τα αδέλφια να έχουν διαφορά ηλικίας, η ίδια πάντως έχει την επιλογή να περιμένει. Αντίθετα, αν μία γυναίκα αποκτήσει το πρώτο της παιδί σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, καλό θα είναι να βιαστεί για να του χαρίσει ένα αδελφάκι, αφού η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σημαντικά μετά τα τριάντα πέντε χρόνια.

Κατά

 

Δεν είναι αρκετά ώριμη

Σύμφωνα με ειδικούς, η εφηβεία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέχρι τα εικοσιπέντε χρόνια, οπότε ο εγκέφαλος και ο οργανισμός μας έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, πώς μπορεί ένας «έφηβος» να γίνει ξαφνικά γονιός; Οι υποχρεώσεις που θ' αναλάβει και οι απαιτήσεις που θα προκύψουν στην πορεία δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστεί κάποιος σε τόσο μικρή ηλικία. Ακόμα και αν θέλει ν' αποκτήσει παιδιά τόσο νωρίς, ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνεται πόσες δυσκολίες θ' αντιμετωπίσει ως γονέας.

Δεν έχει «ζήσει» τα νεανικά της χρόνια

Ο γάμος, η μητρότητα και η οικογένεια απαιτούν πολλές θυσίες. Μία από αυτές είναι η «εγκατάλειψη» της παλιάς της και μέχρι τώρα δεδομένης καθημερινότητας. Ο καφές και τα ψώνια με τις φίλες, το γυμναστήριο, τα ταξίδια και τα ανέμελα σαββατοκύριακα είτε περιορίζονται κατά πολύ είτε, το πιθανότερο, εξαφανίζονται. Η ευτυχία, βέβαια, που θα πάρει από το παιδί της θα την ανταμείψει αλλά, και πάλι, ενδεχομένως να νοσταλγήσει αυτές τις στιγμές της ανεμελιάς.

Οι σπουδές και η καριέρα «παγώνουν»

Μετά το σχολείο, αρχίζουν τα πιο παραγωγικά χρόνια για κάθε ενήλικα, με τις σπουδές και την καριέρα να έχουν προτεραιότητα. Αυτό θα πρέπει ν' αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου, αν όχι εντελώς, , στην περίπτωση που μία γυναίκα αποφασίσει ν' αποκτήσει παιδιά σε τόσο νεαρή ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί είτε να μην δουλέψει καθόλου, ειδικά αν δεν έχει την βοήθεια της οικογένειάς της, είτε να αρκεστεί σε μία δουλειά που δεν την καλύπτει. Τότε, το όνειρο για καριέρα φαντάζει μακρινό.

Οι οικονομικές δυσκολίες

Ενδεχομένως, μια γυναίκα που γίνεται μητέρα σε μικρή ηλικία, να μην έχει την ίδια οικονομική άνεση με μία γυναίκα που αποφασίζει να κάνει αργότερα παιδιά. Κι αυτό γιατί, αν δεν έχει την οικονομική στήριξη από τον σύντροφο ή την οικογένειά της, θα είναι δύσκολο ν' ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που δημιουργεί ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο. Αντίθετα, αν δημιουργήσει την δική της οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία, πιθανώς να έχει σταθερή δουλειά και μισθό ή να έχει προνοήσει κάνοντας αποταμίευση.

Παρά το ότι η ευτυχία του παιδιού δεν εξαρτάται από την οικονομική ευμάρεια της οικογένειας, σίγουρα διευκολύνει τη ζωή τους.

Εν τέλει, μάλλον δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση στο αν πρέπει μία γυναίκα να γίνεται μητέρα σε μικρή ηλικία ή αν θα ήταν καλύτερα να περιμένει. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και τα «θέλω» της κάθε γυναίκας διαφέρουν. Σε αυτό που θα συμφωνήσουν όλες οι μαμάδες είναι ότι τα παιδιά είναι ευλογία, όποια στιγμή και αν έρθουν, και ότι καμία γυναίκα δεν μπορεί να καταλάβει την ευτυχία της μητρότητας μέχρι να την ζήσει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v