Ποια στάση του σώματος είναι επικίνδυνη για τα παιδιά

Ποια στάση του σώματος είναι επικίνδυνη για τα παιδιά

Θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά από πολύ τρέξιμο, παιχνίδι και φωνές τα παιδιά λατρεύουν να κάθονται στο πάτωμα. Και ενώ ηρεμείτε γιατί και εσείς κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από το ατελείωτο παιχνίδι και την αστείρευτη ενέργειά τους, πρέπει να έχετε το νου σου σας, για να διορθώσετε τη στάση του σώματός τους. Η σωστή ορθοπεδικά στάση σώματος δεν αφορά μόνο το κάθισμα σε καρέκλα!

Παρατηρήστε το παιδί και προσέξτε αν κάθεται στα πόδια του, σχηματίζοντας ένα ανάποδο Μ. Τα περισσότερα πιτσιρίκια προτιμούν αυτή τη στάση γιατί είναι βολική και τους δίνει την αίσθηση της ισορροπίας, που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς. Ωστόσο, σύμφωνα με το Παιδιατρικό Κέντρο Θεραπείας της Νεμπράσκα, μπορεί να τους προκαλέσει αρκετά ορθοπεδικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Όταν το παιδί κάθεται έτσι, η σπονδυλική του στήλη «στραβώνει». Επιπλέον, οι μύες των ποδιών, των γοφών και των αστραγάλων ν' αποδυναμώνονται. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να κάνει τα δάχτυλα των ποδιών να έχουν φορά προς τα μέσα και έτσι το παιδί να χάνει εύκολα την ισορροπία του.

Αντίθετα, όταν κάθεται πάνω στα πόδια του, αποκτά μεγαλύτερη σταθερότητα και η πλάτη του γίνεται πιο ευθυτενής, χωρίς να καταπονείται.

Γι' αυτό, κάθε φορά που το βλέπετε να κάθεται έτσι, πείτε του να αλλάξει στάση και να καθίσει σταυρωτά. Η κλασική στάση οκλαδόν είναι ακίνδυνη και το ίδιο, αν όχι περισσότερο, βολική! Όσο και αν παραπονιέται, όταν μεγαλώσει θα καταλάβει ότι το γλυτώσατε από πολύ πόνο και πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

Πηγή: viralnova.com

v