«Είναι ωραίο να είσαι εργαζόμενη μαμά»

«Είναι ωραίο να είσαι εργαζόμενη μαμά»

Η Laura Lifshitz είναι μια γυναίκα που αναγκάστηκε να μεγαλώνει μόνη την κόρη της. Από μαμά και νοικοκυρά, βρέθηκε με δύο δουλειές και ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό της. Όμως, ισχυρίζεται ότι αγαπάει να δουλεύει και ότι δεν άλλαζε τη ζωή της! Διαβάστε το κείμενο αυτής της μαμάς, που είναι μια πραγματική αγωνίστρια, και δώστε βάση στη δύναμη, τη θέληση και την όρεξη για ζωή της που... είναι μεταδοτική!

«Μπορούμε να είμαστε για λίγο ειλικρινείς;

Είμαι μια χωρισμένη, μόνη μαμά. Το να μη δουλεύω δεν είναι επιλογή για μένα. Η δουλειά είναι επιβίωση. Είμαι η κεφαλή του σπιτιού μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για αρκετό καιρό. Όταν ήμουν σπίτι με την κόρη μου, έχτισα αναμνήσεις δύο και κάτι χρόνων και, αν μπορούσα, θα το έκανα ξανά. Μου λείπει όλος ο ποιοτικός χρόνος που είχα με το κοριτσάκι μου. Δεν μου λείπει να τρέχω γύρω-γύρω σαν την τρελή. Μου λείπει να έχω χρόνο να προγραμματίσω πράγματα, αντί να προσπαθώ να στριμώξω τα πάντα μέσα στη μέρα μου. Μου λείπει να νιώθω ότι μπορώ να χαλαρώσω για λίγο χωρίς να ανησυχώ.

Αλλά αυτές οι ημέρες έφυγαν. Και ξέρετε τι; Το να μεγαλώνω το παιδί μου μόνη μου. Το διαζύγιό μου. Η αγχωτική ζωή μου, δεν σημαίνουν ότι επιβιώνω μετά βίας μέρα με την ημέρα. Ακμάζω. Κι ακόμη περισσότερο, απολαμβάνω να δουλεύω. Απολαμβάνω να γνωρίζω ότι, στο τέλος της ημέρας, κανένας άντρας ή άλλο ανθρώπινο ον, δεν είναι υπεύθυνος για να φροντίζει εμένα και την κόρη μου. Ότι, πάνω απ' όλα, οι καρποί των κόπων μου μας προσφέρουν φροντίδα, φαγητό, στέγη και ακόμη περισσότερα. Ότι οι προσπάθειές μου χτίζουν έναν κόσμο για το κοριτσάκι μου.

Αν αγαπώ κάθε τι στη δουλειά μου; Αν μου αρέσει να είμαι ένας μοναχικός άνθρωπος; Όχι. Θα ήμουν μεγάλη ψεύτρα αν έλεγα ότι μου αρέσει, αλλά στο τέλος της μέρας, νιώθω χαρά για ό,τι κάνω. Τον προηγούμενο ένα χρόνο, όσο δούλευα full-time, είχα φτιάξει τη δική μου δουλειά ως συγγραφέας, γράφοντας τα πάντα, από άρθρα, μέχρι αντίγραφα για χιλιάδες πελάτες. Ήταν κουραστικό, χαωτικό, καταπληκτικό και η δουλειά με επιβράβευε. Χρειαζόταν πολύ οργάνωση, επιμέλεια και έμπνευση από πλευράς μου κι αυτό μου έδινε πολλή χαρά.

Υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τις εργαζόμενες μαμάδες και οι ενοχές είναι πραγματικά φωλιασμένες στις καρδιές πολλών γυναικών. Υπάρχουν πολλές φορές που νιώθω ενοχές, επειδή δεν είμαι εκεί να οργανώσω κάθε πτυχή της ζωής της κόρης μου. Ακόμη και με το αίσθημα ενοχής και την ανησυχία ότι χάνω πολύτιμες στιγμές, ώρες, μέρες μαζί της, λατρεύω να έχω μια δουλειά που δίνει νόημα στη ζωή μου.

Ίσως λέτε, "Ναι, αλλά η δική μου δουλειά είναι απαίσια", ή "Ναι, αλλά η δική μου δουλειά δεν δίνει νόημα στη ζωή μου" -αυτό συμβαίνει στους περισσότερους από μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουμε χωρίς να απολαμβάνουμε τη δουλειά μας; Και γιατί; Γιατί οι λογαρισμοί και τα παιδιά περιμένουν εμάς. Γιατί θέλουμε το πλασματάκι μας να ζει άνετα. Γιατί θέλουμε να έχουμε ένα σπίτι. Όμως, μαμάδες που δεν αγαπάτε τη δουλειά σας, θα σας ρωτήσω το εξής:

Υπάρχει τρόπος να βγάλετε λεφτά κάνοντας αυτό που αγαπάτε; Και, αν μου πείτε όχι, γιατί όχι;

Κάποιοι άνθρωποι δεν θα αγαπήσουν ποτέ τη δουλειά ό,τι κι αν κάνουν, όμως τυπικά, αυτοί είναι οι άνθρωποι είναι είτε τεμπέληδες είτε αρνητικοί. Ρωτάω λοιπόν όλες τις μαμάδες που εργάζονται: πώς μπορείτε να κάνετε αυτό που αγαπάτε καθημερινή δουλειά; Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην αγαπάς την καθημερινότητά σου. Το να βάλεις ενδιαφέρον και αγάπη σ' αυτό που κάνεις καθημερινά θα βελτιώσει απίστευτα την ποιότητα της ζωή σου!

Αυτός είναι ο λόγος που έχω καθημερινά δύο δουλειές να αντιμετωπίσω -για να καταφέρω να βγάζω χρήματα από αυτό που μου αρέσει και να γίνω το αφεντικό του εαυτού μου.

Γι' αυτό, μη νιώθε άσχημα για μένα επειδή είμαι μια εργαζόμενη μαμά. Μη νιώθετε άσχημα που δεν έχω όσο χρόνο έχουν οι μαμάδες που δεν εργάζονται με το παιδί τους. Μη νιώθετε άσχημα που κολλάω καθημερινά στην κίνηση και είμαι δύο ώρες την ημέρα στο αυτοκίνητο.

Νιώστε χαρά για μένα, γιατί επενδύω στον εαυτό μου, ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από την ποντικότρυπα που μένουμε. Νιώστε χαρά γνωρίζοντας ότι επενδύω στον εαυτό μου, ώστε να μπορέσω να απολαύσω τη ζωή και να είμαι ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος. Νιώστε χαρά, γιατί έχω βρει νόημα στη ζωή μου, πέρα από την μητρότητα κι αυτό κάνει καλό όχι μόνο σε μένα, αλλά και στην κόρη μου!

Στις μαμάδες που δουλεύουν πρωί, απόγευμα ή βράδυ σας λέω το εξής: να είστε καλές με τον εαυτό σας! Βρείτε τη χαρά σε ό,τι κι αν κάνετε και μη νιώθετε ενοχές επειδή εργάζεστε! Όλες μας, είτε είμαστε στο σπίτι είτε όχι, έχουμε το μερίδιό μας στη μητρότητα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάτι καλό με τις ζωές μας, με τα παιδιά μας, με τους κόσμους μας και κάνουμε καλή δουλειά! Κι αν το δικό σας πάθος είναι να μείνετε σπίτι με το παιδί, τότε μπορείτε να το κάνετε πραγματικότητα! Πάντα υπάρχει τρόπος!»

v