Τα 10 λάθη που καταστρέφουν τα μαλλιά σας

Τα 10 λάθη που καταστρέφουν τα μαλλιά σας

Τα μαλλιά για πολλούς είναι η μισή γοητεία κάθε γυναίκας. Γι' αυτό και εμείς, θέλοντας να προσέξουμε την εμφάνισή μας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην περιποίηση της κόμης μας, ή μάλλον σε αυτό που εμείς θεωρούμε περιποίηση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, κάποιες από τις συνήθειες που μας φαίνονται ακίνδυνες μπορεί στην πραγματικότητα να καταστρέψουν τα μαλλιά μας, ακόμα και αν μας εμείς νομίζουμε ότι τα φροντίζουμε. Δείτε πόσα από τα παρακάτω λάθη κάνετε και -κυρίως-προσπαθήστε να τ' αποφύγετε.

1. Εφαρμόζετε τα προϊόντα styling από τις ρίζες

Με εξαίρεση κάποια ειδικά προϊόντα, καλό θα είναι ν' αποφύγετε να εφαρμόζετε τα προϊόντα styling από την ρίζα. Έτσι, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι απλώς να λαδώνετε άθελά σας τα μαλλιά, με το ενδεχόμενο μάλιστα να μένουν πάνω τους υπολείμματα χημικών που μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα σας.

2. Λακ και πιστολάκι

Αν κάνετε το λάθος να βάζετε λακ στα μαλλιά και στη συνέχεια να τα «φορμάρετε» με το πιστολάκι, το ισιωτικό ή με το ειδικό σεσουάρ για τις μπούκλες, αυτόματα τα καίτε! Απόδειξη; Ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνουν οι τρίχες μόλις η θερμότητα ακουμπήσει πάνω τους.

Γι' αυτό, να έχετε πάντα υπόψη σας ότι όλα τα προϊόντα styling πρέπει να τα βάζετε στο τέλος, αφού έχετε στεγνώσει ή χτενίσει τα μαλλιά.

3. Κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά

Αν κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά για να στεγνώσουν φυσικά, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο, αφού προσπαθείτε ν' αποφύγετε το πιστολάκι, αλλά τα κακά να είναι ότι έτσι, άθελά σας, τα καταστρέφετε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλάζουμε πολλές στάσεις με αποτέλεσμα το πίσω μέρος των μαλλιών να φριζάρει, όσο και αν θέλουμε να προσέξουμε. Το φριζάρισμα με τη σειρά του κάνει τις τρίχες πιο αδύναμες, με αποτέλεσμα να «σπάνε» πολύ πιο εύκολα. Γι' αυτό, βγάλτε την πετσέτα απ' το μαξιλάρι και προσπαθήστε πάντα να στεγνώνετε τα μαλλιά πριν κοιμηθείτε.

4. Ψήσιμο στους 200 βαθμούς!

Η θερμότητα δεν είναι φίλος των μαλλιών. Ωστόσο, εμείς συνηθίζουμε ν' ανεβάζουμε την θερμοκρασία των σεσουάρ στα... ύψη, θέλοντας να επιτύχουμε ένα εντυπωσιακό ίσιο μαλλί ή τέλεια σχηματισμένες μπούκλες. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε είναι ότι έτσι η τρίχα καίγεται και τα μαλλιά γίνονται αδύναμα και ατονούν. Επομένως, το αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα καταλήγει στην καταστροφή της κόμης μας.

5. Τα πειράζετε συνεχώς με τα χέρια σας

Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να μην «πειράζετε» τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί; Πολύ απλά, όσο περισσότερο τα «πειράζετε», τόσο πιο γρήγορα λαδώνουν και χρειάζεστε λούσιμο.

6. Συχνό λούσιμο

Το συχνό λούσιμο είναι μια από τις φαινομενικά «αθώες» συνήθειές μας που όμως μπορεί ν' αποβούν μοιραίες για την υγεία των μαλλιών μας. Το καθημερινό λούσιμο και η συχνή χρήση σαμπουάν καταστρέφουν τα φυσικά έλαια που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής και που διατηρούν τα μαλλιά λαμπερά και υγιή. Έτσι, λούζοντάς τα συχνά, χάνουν την λάμψη που επιδιώκετε να πετύχετε με τον καθημερινό καθαρισμό τους. Οι ειδικοί συνιστούν πως το λούσιμο ανά δύο ή τρεις μέρες είναι η ιδανική συχνότητα.

7. Αλογοουρά η... βλαβερή

Μία από τις πιο αγαπημένες στιγμές στη μέρα μιας γυναίκας είναι όταν γυρνάει σπίτι και πιάνει τα μαλλιά της κοτσίδα. Όμως, αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι τα σφιχτά λαστιχάκια δεν κάνουν καλό στα μαλλιά. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσουν «σπάσιμο» της τρίχας, τουφάκια που «πετάνε» και έντονο φριζάρισμα. Αν... αντέχετε, καλό θα είναι να τα αποχωριστείτε, διαφορετικά αρχίστε να χρησιμοποιείτε τις γνωστές «πιάστρες».

8. Χρησιμοποιείτε το ίδιο σαμπουάν εδώ και... δεκαετίες

Μπορεί να μην θέλετε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας σαμπουάν αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Όταν λούζετε τα μαλλιά σας με το ίδιο σαμπουάν για καιρό, το συνηθίζουν, το προϊόν δεν είναι πλέον αποτελεσματικό  και έτσι τα μαλλιά λαδώνουν πιο γρήγορα.

9. Δεν ακολουθείτε τις οδηγίες της βαφής μαλλιών

Πολλές γυναίκες, όταν βάφουν τα μαλλιά τους, μπορεί να χρησιμοποιήσουν λίγο οξυζενέ παραπάνω ή περισσότερη ποσότητα βαφής απ' αυτήν που αναγράφεται στην συσκευασία. Έτσι, όμως, τα μαλλιά ταλαιπωρούνται και «βαραίνουν». Γι' αυτό, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες της συσκευασίας και αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στο χρώμα. Ενδεικτικά, οι ειδικοί συνιστούν πως η κατάλληλη απόχρωση πρέπει να είναι έναν με δύο τόνους πιο σκούρα ή πιο ανοιχτή.

10. Δεν βάζετε καπελάκι στο ντους όταν δεν λούζεστε

Μπορεί το καπελάκι για το ντους να σας φαίνεται «γιαγιαδίστικο», όμως είναι απαραίτητο τις μέρες που δεν λούζεστε. Έτσι, εκτός του ότι θα κρατήσετε τα μαλλιά σας στεγνά, τα προστατεύετε από την ανεπιθύμητη υγρασία που θα τα κάνει να φριζάρουν και να φαίνονται λαδωμένα, ακόμα και αν δεν είναι!

 

v