Πώς να μεγαλώσετε δεμένα αδερφάκια

Πώς να μεγαλώσετε δεμένα αδερφάκια

Όσοι γονείς έχουν παραπάνω από ένα παιδιά, ξέρουν συχνά ότι οι καβγάδες στο σπίτι είναι αμέτρητοι και οι φωνές δεν σταματούν ποτέ: γιατί υπάρχει διαφορά ηλικίας, άλλοτε γιατί τα δύο φύλα έρχονται σε κόντρα. Για να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τις... διαφορές τους, δείτε πώς μπορείτε να τα φέρετε πιο κοντά, ακόμα και να τα κάνετε να είναι αχώριστα!

Ενθαρρύνετε το κοινό παιχνίδι

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να δεθούν τα αδέρφια από το παιχνίδι; Ακόμα και αν σας φαίνεται ακατόρθωτο να παίξουν μαζί χωρίς φωνές και καβγάδες, θα δείτε ότι οι ώρες που θα περνάνε μαζί, ακόμα και χωρίς την παρότρυνσή σας, με τον καιρό θα αυξάνονται. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα παζλ ή ένα παιχνίδι στον υπολογιστή - αν είναι αγόρια- θα τα βοηθήσουν να έρθουν πιο κοντά και να διασκεδάσουν.

Αφήστε τα να κάνουν μικρές... σκανταλιές!

Αν έχετε κι εσείς αδέρφια, κάποια από τα πράγματα που σίγουρα θα θυμάστε είναι οι σκανταλιές που «σκαρώνατε» μαζί εναντίον των γονιών ή άλλων συγγενών σας. Επιτρέψτε τις, φυσικά με κάποια όρια ή όταν είναι ελεγχόμενες και γίνονται... «εν γνώσει» σας! Να έχετε στο μυαλό σας ότι έτσι, τα αδέρφια φτιάχνουν τις αναμνήσεις που θα θυμούνται και θα αναπολούν όταν φτάσουν στην ηλικία σας!

Βρείτε τα κοινά τους ενδιαφέροντα

Δεν χρειάζεται να είναι κάποια πρωτότυπη δραστηριότητα. Αν, για παράδειγμα, αρέσει και στα δύο σας κορίτσια το «Frozen», εκμεταλλευτείτε το κοινό τους πάθος και οργανώστε ένα κινηματογραφικό βράδυ στο σαλόνι σας, αποκλειστικά για τις δυο τους.

Ωστόσο, αν επιμένετε να βρείτε κάτι πιο… «ψαγμένο», μπορείτε να σκηνοθετήσετε μια βραδιά κατασκήνωσης στο δωμάτιό τους ή κι άλλα τέτοιου είδους ευφάνταστα παιχνίδια που απαιτούν τη συνεργασία αλλά και τη φαντασία τους! Μπορείτε να πάρετε ιδέες από παλαιότερο άρθρο του mama365

Ομαδική εργασία

Τα παιδιά πολλές φορές λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους για να κερδίσουν την προσοχή ή την εύνοιά σας. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε αυτού του είδους την «αντιζηλία» είναι να στρέψετε την προσοχή που επιζητούν από εσάς στη μεταξύ τους σχέση. Αν για παράδειγμα το μικρό παιδί θέλει να του δέσετε τα κορδόνια, ζητήστε από το μεγάλο του αδελφάκι να το βοηθήσει. Έτσι, θα έρθουν πιο κοντά, το μικρότερο παιδί θα μάθει να εμπιστεύεται το αδελφάκι του και εκείνο με τη σειρά του θα αισθανθεί χρήσιμο και περήφανο που το βοήθησε!

Αντίστοιχα, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθειά τους στη μαγειρική. Μ’ αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μαζί σας αλλά και να συνεργαστούν για να σας βοηθήσουν.

Αδέλφια εναντίον γονιών!

Μην το πάρετε… στραβά! Αυτό που εννοούμε είναι να χωριστείτε σε δύο ομάδες (παιδιά-γονείς) την επόμενη φορά που θα παίξετε οικογενειακώς. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν ένα κοινό σκοπό που θα τα βοηθήσει να δεθούν: να σας νικήσουν! Και καλό θα ήταν να τ’ αφήσετε να κερδίσουν. Επιτραπέζια παιχνίδια, κρυφτό ή ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού είναι μερικές μόνο ιδέες για να προωθήσετε τη συνεργασία μεταξύ τους.

Φτιάξτε ένα κουτί με τις αναμνήσεις τους

Άλμπουμ με φωτογραφίες που τα αδέλφια διασκεδάζουν μαζί, αυτοκόλλητα ή «πολύτιμα» παιχνίδια και για τους δυο τους, μπορείτε να τ’ αποθηκεύσετε όλα σ’ ένα ξεχωριστό κουτί «παιχνιδόκουτο», αποκλειστικά για εκείνα. Έτσι, ακόμα και όταν μαλώνουν θα τους θυμίζετε ότι έχουν κάτι κοινό να μοιράζονται!

Ωστόσο, καλό θα είναι κάποιες φορές να επιδιώκετε να περνούν αρκετό χρόνο χωριστά. Κάθε παιδί έχει την ανάγκη να νιώσει ότι έχει τον προσωπικό του χώρο, όχι μόνο μακριά από τα αδέρφια του, αλλά κάποιες φορές, μακριά και από εσάς. Έτσι, θα τους λείψει πιο πολύ η παρέα του αδελφού τους και θα καταλήγουν να την αναζητούν από μόνα τους, χωρίς προστριβές. Θα δείτε ότι μεγαλώνοντας, το μεταξύ τους δέσιμο θα γίνει ακόμα πιο δυνατό και τότε εσείς θα καμαρώνετε το... επίτευγμά σας!

v