8 μυστικά της γιαγιάς για αστραφτερή μπουγάδα

8 μυστικά της γιαγιάς για αστραφτερή μπουγάδα

Τι κι αν τα σημερινά πλυντήρια υπόσχονται να κάνουν όλη τη δουλειά για σας και, μάλιστα, όσο πιο οικολογικά γίνεται. Υπάρχουν κάποιες παλιές καλές πρακτικές, απ’ τον καιρό των γιαγιάδων μας ακόμη, που δεν παύουν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και τις μπουγάδες μας αποτελεσματικότερες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

1. Τα σκούρα να είναι πάντα ανάποδα

Για να μην ξεθωριάσουν και χάσει τη ζωντάνια του το χρώμα που, ίσως, να ήταν και ο λόγος που προτιμήσατε κάποιο απ’ αυτά, γυρίστε τα σκούρα σας το μέσα έξω πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Θα μείνουν σαν καινούργια για πολύ περισσότερο καιρό. Αν, πάλι, θέλετε πιο βίντατζ λουκ, κάντε το ακριβώς αντίθετο ώσπου να πετύχετε τον επιθυμητό τόνο.

2. Ξύδι ή αμμωνία με την πλύση

Μαζί με το απορρυπαντικό, βάλτε στη θήκη 1 φλυτζάνι ξύδι ή 1 φλυτζάνι αμμωνία κι η μπουγάδα σας θα είναι καθαρότερη και λαμπερότερη από ποτέ. Αν αντιμετωπίζετε ζήτημα κακοσμίας, συνδυάστε το ξύδι με λίγη μαγειρική σόδα κι οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν μια και καλή.

3. Για λαδιές και ατυχήματα με βούτυρο

Επειδή κανένα πλυντήριο δεν εγγυάται το επιθυμητό αποτέλεσμα, βάλτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας κάτω απ’ τον λεκέ και πασπαλίστε επάνω λίγο ταλκ. Μετά από μισή ώρα βουρτσίστε με 1 βούρτσα για ρούχα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα κι ο λεκές θα φύγει μαζί με τη σκόνη. Αν πρόκειται για βούτυρο, αφαιρέστε όσο μπορείτε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία

4. Λίγες πετσέτες, καθόλου μαλακτικό

Οι πετσέτες απορροφούν πολύ νερό (αυτή είναι η δουλειά τους, άλλωστε), δεν στίβονται όπως πρέπει και ο κάδος βαραίνει χωρίς λόγο. Βάλτε λίγες πετσέτες μόνες τους ή μαζί με άλλα ελαφρά υφάσματα  (πλην ευπαθών ρούχων ή σεντονιών) κι η πλύση σας θα γίνει όπως πρέπει. Αποφύγετε, όμως, το μαλακτικό γιατί μειώνει την απορροφητικότητά τους στη συνέχεια.

5. Τεντωμένα και προσοχή στα μανταλάκια!

 Τα ρούχα πρέπει να μαζεύονται αμέσως και ν’ απλώνονται τεντωμένα για να μη ζαρώσουν, αλλά και να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Τα μανταλάκια μπαίνουν σε σημεία που δε θ’ αφήσουν σημάδι π.χ. στις μασχάλες, ενώ στο μάζεμα καλό είναι να τα διπλώνουμε κατευθείαν με τον σωστό τρόπο για να μην πάνε στράφι όλα τα προηγούμενα.

6. Τα λευκά σεντονιά θέλουν ήλιο

Για ολόλευκα, μυρωδάτα και υγιεινά σεντόνια και μαξιλαροθήκες βρείτε τρόπο να τ’ απλώνετε στην ταράτσα ή, αν χρησιμοποιείτε το μπαλκόνι σας, εκμεταλλευτείτε όλη την ώρα που το βλέπει ο ήλιος, γνωστός διώκτης της υγρασίας και φονιάς των βακτηρίων.

7. Τσόφλια αυγών εναντίον «κιτρινίλας»

Αν τα λευκά σας, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, κιτρινίσουν, βάλτε τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, λίγο απορρυπαντικό και μερικά τσόφλια αυγών. Αφήστε τα όλη νύχτα κι ύστερα πλύνετέ τα κανονικά, στο πλυντήριο, για να βγούν κάτασπρα όπως τα ξέρατε και τ’ αγαπήσατε.

8. Μαξιλαροθήκες εν δράσει

Το πλυντήριο δεν είναι πάντα ο καλύτερος φίλος των ευαίσθητων υφασμάτων. Γι’ αυτό, μπορούμε να τα βάζουμε μέσα σε μαξιλαροθήκες και να είμαστε σίγουροι ότι θα καθαρίσουν, χωρίς να τριφτούν ανεπανόρθωτα επάνω στα υπόλοιπα ρούχα ή τα τοιχώματα του κάδου.

 

v