«Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ»: Μια πρωτοβουλία που μας αφορά όλους

«Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ»: Μια πρωτοβουλία που μας αφορά όλους

Το πρωί του Σαββάτου, στο φιλόξενο συνεδριακό κέντρο «Ν. Λούρος» του Ομίλου Υγεία, έλαβε χώρα μια παρουσίαση που μας αφορά όλους, με θέμα την ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Ζώντας σε μια χώρα που, παρά την μικρή της έκταση, κατέχει μια θέση στο top 10 των χωρών με την μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως, το ζήτημα της ασφάλειας στις θάλασσές μας είναι μείζον για κάθε έναν από εμάς.

O Oργανισμός Safe Water Sports, με την υποστήριξη του Ομίλου Υγεία, προχώρησε μια σειρά δράσεων με στόχο την εμπέδωση των κανόνων ασφαλείας στο νερό και τα υδάτινα σπορ από ενήλικες και παιδιά, αλλά και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Όπως εύστοχα επισημάνθηκε από την πρώτη ομιλήτρια της παρουσίασης, κυρία Ευαγγελία Λαγκώνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, ο πνιγμός αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από ατυχήματα σε παιδιά και εφήβους έως 14 ετών. Η σκληρότητα των αριθμών συνεχίζεται με το θλιβερό και ταυτοχρόνως ανησυχητικό στοιχείο ότι στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως 100 ατυχήματα από θαλάσσια σπορ.

Η θάλασσα είναι η ζωή μας και τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν μέσα και δίπλα σ’ αυτήν. Γι’ αυτό, το ζητούμενο δεν είναι να αντιμετωπίσουμε φοβικά το νερό, αλλά παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και λαμβάνοντας όλη τη δυνατή ενημέρωση να προστατεύσουμε την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Λαγκώνα «Τα περισσότερα ατυχήματα είναι προβλέψιμα, προλήψιμα και ελεγχόμενα και απλές στρατηγικές μπορούν να σώσουν 1.000 ανθρώπους ανά ημέρα.»

Ο Προεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports, Π. Πασχαλάκης, παίρνοντας τον λόγο, μίλησε για την αναγκαιότητα της πρόληψης, αλλά και για το πρόγραμμα «Προσέχω-Μαθαίνω-Νοιάζομαι» του Safe Water Sports, που στόχο είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει περισσότερους από 30 χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα και τα υδάτινα σπορ.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για τα… φλέγοντα ζητήματα ασφάλειας του υδάτινου κόσμου, το Safe Water Sports καλεί τους γονείς να αγοράσουν στους μικρούς τους κολυμβητές το παιδικό βιβλίο «O Xταπόδιος Σέιφ και οι τρεις Θαλασσοφύλακες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και αποσκοπεί στην ενημέρωση μέσω του διασκεδαστικού δρόμου της ανάγνωσης.

O κ. Πασχαλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία του Οργανισμού με το Λιμενικό Σώμα και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας-εργαλείου που ο καθένας πρέπει να γνωρίσει. Πρόκειται για ένα δυνατό όπλο στα χέρια της κοινωνίας που βοηθά τον κάθε πολίτη να ελέγξει τη νομιμότητα αλλά και να καταγγείλει την παρανομία όσων συμβαίνουν στις ελληνικές ακτές. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα συγκεντρώνει όλα τα νόμιμα watersport centres, καταγράφει περισσότερες από 3.000 παραλίες με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτές (όπως στοιχεία για το βάθος, την προσβασιμότητα κ.λπ.), πρόγνωση καιρού και άλλες πολύτιμες πληροφορίες.

Κατεβάστε από εδώ την εφαρμογή για Apple και εδώ για Android.

v