Τα πιο έξυπνα κόλπα για να νικήσετε τους φόβους των παιδιών

Τα πιο έξυπνα κόλπα για να νικήσετε τους φόβους των παιδιών

Αν ανατρέξουμε αρκετά πίσω, στα παιδικά μας χρόνια, ίσως θυμηθούμε τις αδυναμίες και τους φόβους μας. Το σκοτάδι, τα τέρατα και οι εφιάλτες είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τους παιδικούς φόβους που στα μάτια μας τώρα φαντάζουν αδικαιολόγητοι. Στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που αντιμετωπίζετε την ίδια κατάσταση ακόμα και σήμερα, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά του γονέα, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του με ευρηματικούς και διασκεδαστικούς τρόπους. Εξάλλου, όλοι οι γονείς ξέρουν ότι τα παιδιά έχουν μια σημαντική «αδυναμία»: το παιχνίδι!

Για τα… τέρατα

Οι απρόσκλητοι επισκέπτες που έρχονται κάθε βράδυ στο υπνοδωμάτιο του παιδιού μπορούν να φύγουν, αν κάνετε τα παρακάτω… τελετουργικά:

Τερατο-απωθητικό



Πριν βάλετε για ύπνο το παιδί, καθιερώστε μια άλλη, πιο ασυνήθιστη ρουτίνα. Σε ένα απλικατέρ βάλτε νερό και λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο για ευχάριστη μυρωδιά και δώστε το στο παιδί να ψεκάσει. Εξηγήστε του ότι η μυρωδιά του σπρέι απωθεί τα τέρατα και ότι έτσι δεν πρόκειται να το ξαναενοχλήσουν το βράδυ. Ζωγραφίστε το εξωτερικό του με ένα στείο πρόσωπο του τέρατος ή στολίστε το με αυτοκόλλητα, αστεία τερατάκια. 

Η στολή του σούπερ- ήρωα σε… πιτζάμα



Ποιος «κακός» δεν φοβάται τους υπερ- ήρωες; Είναι οι αγαπημένοι των παιδιών και οι εχθροί των εισβολέων. Γι’ αυτό, συνδυάστε την αγάπη των πιτσιρικιών με την αδυναμία των κακών τεράτων, με τις πιο δυνατές πιτζάμες των αγαπημένων τους ηρώων. Έτσι, ακόμα και αν εμφανιστεί το βράδυ στον ύπνο τους ένας εισβολέας, θα φύγει με το που καταλάβει ότι το παιδί είναι σούπερ ήρωας.

Κάντε ένα πάρτι για αυτά!



Οργανώστε ένα πάρτι ειδικά για τα τερατάκια που επισκέπτονται το παιδί κάθε βράδυ. Ζωγραφίστε μαζί σε μπαλόνια τα πρόσωπά τους και οργανώστε ένα πάρτι με μπισκότα και τσάι στο οποίο θα είναι οι καλεσμένοι και το παιδί θα έχει τον ρόλο του οικοδεσπότης ή της οικοδέσποινας. Εκεί θα δει ότι τελικά ίσως δεν είναι τόσο κακοί όσο φαίνονται.  

Για το σκοτάδι

Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, ο τρόπος, όμως, να το αντιμετωπίσετε είναι απλός.

Κατεβάστε τα  χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Επιστρατεύστε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού για να κάνετε τον ύπνο του παιδιού πιο εύκολο.

Όταν αρχίζει να συνηθίζει το σκοτάδι, βγάλτε τα και βάλτε ένα μικρό φωτάκι που θα του κρατάει συντροφιά. 

Αυτοκόλλητα τοίχου που λάμπουν στο σκοτάδι



Η μόδα των πλανητών στο παιδικό δωμάτιο είχε ήδη ξεκινήσει από τα δικά μας παιδικά χρόνια. Μπορείτε να την… επαναφέρετε στο δωμάτιο του παιδιού σας. Μέχρι να αποκοιμηθεί, φτιάξτε ιστορίες με τους πλανήτες που λάμπουν στο σκοτάδι και δώστε τους τα δικά σας ονόματα ή πείτε στο παιδί να τα μετράει σαν προβατάκια.

Κάμπινγκ στο δωμάτιο του παιδιού



Μετατρέψτε το φόβο του για το σκοτάδι σε παιχνίδι! Φτιάξτε μια αυτοσχέδια σκηνή από σεντόνια ή παλιά κουρέλια, κλείστε τα φώτα και κάντε κάμπινγκ στο δωμάτιό του μόνο με τη συνοδεία ενός φακού. Διαβάστε παραμύθια, παίξτε και γελάστε. Έτσι θα συνδέσετε το σκοτάδι με μια ευχάριστη εμπειρία και το παιδί θ' αρχίσει να εξοικειώνεται μ' αυτό.

Παίξτε θέατρο σκιών!

Ξεγελάστε το σκοτάδι και παίξτε παντομίμα με τα χέρια σας. Το παιδί θα πρέπει να μαντεύει τι σχήματα φτιάχνετε και μετά φυσικά θα έρθει η σειρά του. 

Για τα έντομα

Η αστεία μυγογκοτώστρα



Σε μία μυγοσκοτώστρα, ζωγραφίστε και κολλήστε το πρόσωπο του εντόμου που το παιδί φοβάται περισσότερο απ' όλα. Κάντε το πιο αστείο για να γελάσει και πείτε του ότι με το που τη βλέπει, το έντομο τρομάζει και εξαφανίζεται. Μην του πείτε να την χρησιμοποιήσει εναντίον του αλλά σαν ένα μέσο να το διώξει από δίπλα του.

Για τους σκύλους

Αρκετά παιδιά, ειδικά αν δεν έχουν συνηθίσει την παρέα ενός σκύλου, τρομάζουν στη θέα του είτε λόγω του μεγέθους του είτε λόγω του γαβγίσματος, ακόμα και αν τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν είναι επιθετικά.

Κάντε του δώρο ένα σκυλάκι αρκουδάκι

Για να το εξοικειώσετε με την εμφάνιση ενός σκύλου, επισκεφθείτε το κοντινό σας κατάστημα παιχνιδιών και αφήστε το να διαλέξι ένα λούτρινο σκυλάκι. Δώστε του όνομα, παίξτε μαζί του και βάλτε το στην καθημερινότητά σας. Εξηγήστε του ότι δεν έχει σκοπό να του κάνει κακό και πως, τις περισσότερες φορές, όταν γαβγίζει είναι ένας τρόπος να σας δείξει την αγάπη του ή τον φόβο του, αφού το σκυλάκι μπορεί να φοβάται περισσότερο απ' το παιδί. 

Επισκεφθείτε ένα φίλο με σκυλάκι



Θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί με την παρουσία του τετράποδου φίλου μας, ενώ παράλληλα θα είναι με άτομα που ξέρει και που αισθάνεται ασφάλεια. Μην το πιέσετε να το χαΐδέψει ή να παίξει μαζί του, θα το κάνει από μόνο του μόλις αισθανθεί έτοιμο. 

Για τον οδοντίατρο

Ας το παραδεχτούμε, αρκετοί μεγάλοι φοβόμαστε τον οδοντίατρο, επομένως και ο αντίστοιχος φόβος των παιδιών δικαιολογείται.

Γιατρέψτε το αγαπημένο του αρκουδάκι



Σκηνοθετήστε ένα παιχνίδι ρόλων στο οποίο το παιδί θα είναι ο οδοντίατρος και ασθενής το αγαπημένο του αρκουδάκι, που θα έχει πονόδοντο! Το παιδί θα πρέπει να το κάνει καλά και να το ανακουφίσει από τον πόνο. Στο τέλος, πείτε του ότι όπως εκείνος γιάτρεψε το αρκουδάκι του, έτσι κια ο γιατρός θα γιατρέψει τον ίδιο.

Διαβάστε του ένα παραμύθι

Ο πιο κλασικός τρόπος να εξοικειώσετε το παιδί με τους φόβους του είναι να του διαβάσετε ένα αντίστοιχο παραμύθι. Με την ιστορία του Μικρού Πίκολο που φοβάται να πάει στον οδοντίατρο σίγουρα θα ταυτιστεί και στο τέλος θα πειστεί ότι η καλύτερη λύση είναι να κάνει τον γιατρό... φίλο του! 

Για τον καιρό

Το μαγικό ραβδί για τον αέρα ή τους κεραυνούς και τις βροντές

Κάντε δώρο στο παιδί το μαγικό ραβδί που θα το προστατεύει από τα.... τερτίπια του καιρού! Όταν το κρατάει, δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί και ο αέρας και οι κεραυνοί δεν πρόκειται να το πειράξουν.

Για οποιαδήποτε περίπτωση, μπορείτε να «βγάλετε» το δικό σας τραγουδάκι που ξορκίζει το κακό. Σκαρφιστείτε στιχάκια και μια ευχάριστη μελωδία και τραγουδήστε την κάθε φορά για να διώξετε τους ανεπιθύμητους εισβολείς ή τις κακές σκέψεις. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο «όπλο» σας!

v