Πώς να αποκτήσετε μια ισορροπημένη σχέση με τη μαμά σας

Πώς να αποκτήσετε μια ισορροπημένη σχέση με τη μαμά σας

Οι μαμάδες μας μπορεί να έγιναν γιαγιάδες, αλλά στο πρόσωπό μας, βλέπουν πάντα το παιδί τους που έχει ανάγκη τις συμβουλές και, γιατί όχι, την επίβλεψή τους. Και κάπως έτσι, η σχέση αυτή γίνεται δύσκολη, μία διελκυστίνδα μεταξύ δύο γυναικών που δυσκολεύονται να δώσουν η μία στην άλλη, με όρους μη-συγκρουσιακούς, να καταλάβει τι χρειάζονται από εκείνη. Κι όμως, δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκούν μερικές βασικές παραδοχές και λίγη μεθοδική διαχείριση από μέρους μας.

Κάντε την πρώτη κίνηση, χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Μην περιμένετε απ’ τη μητέρα σας να κάνει την πρώτη κίνηση, είναι γηραιότερη και, πιθανότατα, πιο περήφανη, οπότε πλησιάστε εσείς προς το μέρος της και δείξτε ότι είστε διατεθειμένη να βάλετε κάτω τα θέματά σας και να βρείτε έναν κοινό τόπο, για το καλό και των δυο σας. Βεβαίως, έχετε υπ’ όψη ότι τα πράγματα δεν μπορούν ν’ αλλάξουν δραματικά μέσα σε μια νύχτα, αφού οι συμπεριφορές και οι εμμονές που οδήγησαν στην ένταση δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή και λιγότερη ευθιξία κι απ’ τη μεριά της, έμπρακτο σεβασμό στην προσωπικότητα και τις επιλογές σας.

Επαναπροσδιορίστε τα όρια, με ευαισθησία

 

Κάθε φορά που ξεπερνάτε έναν σκόπελο στη σχέση σας, να θυμάστε τι ήταν αυτό που σας οδήγησε εκεί και ποιες «κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν για να τις κάνετε πιο ξεκάθαρες αυτή τη φορά. Αν πάλι, η σχέση σας δεν έχει περάσει ακόμη κρίση, ορίστε τις «γραμμές» αυτές και εξηγείστε, αν είναι δυνατόν, στη μητέρα σας για ποιο λόγο τις έχετε θέσει, με γνώμονα πάντα να μην δοκιμάσετε τις ευαίσθητες χορδές της. Δείξτε της ότι δεν αγνοείτε τον ρόλο που έχει παίξει στη ζωή σας, αλλά τώρα είστε εσείς σ’ εκείνη τη θέση και πρέπει να σας αφήσει χώρο να σταθείτε ως μάνα στη ζωή του δικού σας παιδιού, ακόμη και με λάθη ή παραλείψεις. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι μια μέρα θα είστε εσείς στην απέναντι πλευρά και η κόρη ή ο γιος σας στην απέναντι μεριά.

Διαχειριστείτε το θυμό σας και αποφύγετε την κριτική

Ότι θα χάσετε την ψυχραιμία σας και θα θυμώσετε με τη μητέρα σας, είναι το μόνο σίγουρο και γι’ αυτό πρέπει να είστε έτοιμη να κάνετε την υπέρβαση και να διαχειριστείτε τον εαυτό σας προς όφελος της σχέσης σας. Η μητέρα σας, ίσως να μην κάνει το ίδιο, αν νιώθει πως είναι δικαίωμά της ως γονιός να λέει μια κουβέντα παραπάνω, εσείς όμως θα πρέπει να κλείσετε τα αυτιά σας ή ακόμη και να πάτε με τα νερά της για να ξαναφέρετε τη βάρκα σε ήρεμα νερά, όπου μια χαλαρή συζήτηση για το θέμα που προέκυψε είναι περισσότερο εφικτή. Μην βιάζεστε να κάνετε κριτική ή να αποτιμήσετε τη βοήθειά της αρνητικά μιας και το ζητούμενο δεν είναι η ένταση, αλλά η εξομάλυνσή της.

Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με βάση το σήμερα, επικοινωνήστε ουσιαστικά

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει είναι η σχέση σας από εδώ και πέρα, καθώς τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας αλλάζουν διαρκώς. Μην επιστρέφετε σε κακές στιγμές του παρελθόντος και αφήστε στην άκρη ό,τι πικρίες μπορεί να έχετε συσσωρεύσει από μια παλιά κουβέντα ή ένα ατυχές περιστατικό. Επικοινωνήστε ουσιαστικά και ξαναγνωριστείτε μαζί της, ανακαλύψτε τη γυναίκα που έχετε απέναντί σας μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται απ’ τις παρούσες συνθήκες, την ηλικία, τον ρόλο, τις επιθυμίες και τις ανάγκες της. Σίγουρα χρειάζεται την παρουσία, αλλά και τις συμβουλές σας, και μόλις βγει απ’ το ανταγωνιστικό πλαίσιο στο οποίο έχει στριμωχτεί, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το δρόμο που της δείχνετε και να γίνετε ξανά φίλες. Ή, έστω, μαμά και κόρη, ισότιμες και υποστηρικτικές.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη μας μεγάλωσε, ήταν δίπλα μας σε όλες τις δύσκολες αλλά και τις χαρούμενες στιγμές μας και ότι έκανε τα πάντα για να είναι τα παιδιά της ευτυχισμένα, ακόμα και αν χρειάστηκε η ίδια να στερηθεί «πολυτέλειες» και χαρές. Αξίζει, αυτή τη φορά, λοιπόν, να βάλουμε εμείς τα δυνατά μας και να προσπαθήσουμε να «φτιάξουμε» την σχέση μας με τον άνθρωπο που δεν χρειάστηκε να του αποδείξουμε ούτε στιγμή την αγάπη μας. Γιατί, πολύ απλά, μας αγάπησε εκείνη από το πρώτο λεπτό. Κι αυτό αρκούσε. 

v